Sverige, Småland, Kalmar

 

Vi är i Kalmar. Ytterligare en av de där städerna i Sverige jag aldrig besökt. Och det finns så många. Smultronställen. Jag har inga förväntningar på staden som vi hade bestämt ska vara målet för vår roadtrip från Stockholm. Kanske borde jag veta lite mer om staden, men jag kommer inte på något alls.

 

Alla våra tidigare roadtrips från Stockholm har tagit oss inåt landet, och vi känner nu, att vi vill göra kusten lite. Smålandskusten. Vi har bokat boende på Clarion Collection Hotel Packhuset, som ligger så fint med fantastisk utsikt över Kalmarsund och Ölandsbron. Byggnaden är ett gammalt hamnmagasin och det är bara åtta minuters promenad från stranden. Jag älskar Clarion hotellen, framför allt Collection. Det där, att allt ingår gör allt så enkelt. På morgonen sover vi länge och missar frukosten. Men här, på Clarion, får jag första gången vara med om en riktig ovanlig hotellservice. Bland de bästa någonsin. När vi berättar att vi missat frukosten, tar det bara tio minuter och så kommer de ut med varsin frukostbricka till oss på den lilla uteplatsen. Baguette, färskpressad apelsinjuice, frukt och kaffe. Free of charge. Med utsikt över Kalmarskylten och småbåtshamnen kunde vi inte fått en bättre start på dagen.

 

Det är dags att utforska Kalmar. Det är underbart väder, mitt i Juni, men gatorna ekar lite tomma. Det kan bero på att det är söndag, eller kanske bara på att semestertiderna inte startat än. Vi promenerar in mot stadens gågator och centrum på Kvarnholmen. Jag hade nog inte förväntat mig att Kalmar skulle vara så här sockersött. Att det skulle finnas så fina gamla hus som påminner om Astrid Lindgrens värld eller vara så där ljuvligt Svenskt och pittoreskt. Kalmar är Smålands tredje största stad och också en av Sveriges äldsta städer. I stadens historia finns Gustav Vasa, Nils Dacke och under Medeltiden var staden ett gränsfäste mot Danmark. Så gillar man svensk historia, finns det massor att läsa om här.

 

Kvarnholmen är den stadsdel i Sverige som har flest kulturminnesmärkta hus. Här hittar man även det gamla vattentornet och runtom ön finns delar av stadens ringmur kvar. Ön Kvarnholmen är Kalmars centrum och stadskärna, men har inte alltid varit det. Under 1600-talet flyttades stadens centrum från området intill Kalmar slott till Kvarnholmen och befästes samtidigt med en ringmur, något sällsynt förekommande i Sverige. Idag kan fortfarande vissa delar av den gamla ringmuren, med stadsportar ses. Den östra delen av Kvarnholmen kallas för Kattrumpan. Varför? Det får ni nog fråga någon Kalmarbo om.

 

Vi fortsätter vår promenad från torgen på Kvarnholmen, Stortorget, Larmtorget, Koppartorget och Lilla torget. Vi passerar de söta Trip, Trapp, Trullhusen. Vid Stortorget ligger Kalmar domkyrka, men vi stannar inte här. Vi fortsätter mot Kalmars stadspark och Kalmar slott. Vi njuter av lugnet, solen och det fantastiska dagsljuset. När vi tror att det inte kan bli bättre, dyker de upp. De där gamla veteranbilarna med förare klädda som sig bör för bilarnas era. Och när det dyker upp en gammal folkvagnsbuss från 50 eller 60-talet ler jag stort. Det är ju sådana småsaker som ger mig glädje. Några minuter senare är vi framme vid Kalmar slott. Ytterligare en stor överraskning för mig. Mer om det i ett eget inlägg. Blev så klart fler bilder än jag tänkt mig.

 

Sverige, Småland, Kalmar

Sverige, Småland, Kalmar

 

13 SAKER ATT SE & GÖRA I KALMAR STAD

#1 Kalmar slott & Stadsparken
Det sägenomspunna Slottets historia sträcker sig 800 år tillbaka i tiden. Under lång tid var Kalmar Slott en betydelsefull försvarsanläggning, som kallades rikets nyckel på grund av sitt strategiska läge. Stadsparken, “Kalmars gröna finrum”, ligger bredvid slottet och är en välbesökt oas som 1985 blev utnämnd till Sveriges vackraste stadspark.

#2 Kalmar läns museum
Hittas i en ståtlig byggnad som en gång i tiden inrymt Kalmar Ångkvarn. Museet erbjuder utställningar året runt med Regalskeppet Kronan som förliste 1676 och Jenny Nyström som stående attraktioner. Därutöver skiftar tillfälliga utställningar om samhällsaktuella och kulturhistoriska ämnen.

#3 Kalmar Domkyrka
Kyrkan som vid invigningen fick namnet Karls kyrka, påbörjades år 1660 av Karl X Gustaf, invigdes år 1682 under Karl XI och fullbordades år 1703 under Karl XII. Detta är däremot inte Kalmars äldsta kyrka. I den gamla staden invid slottet låg fram till 1670-talet en gotisk femskeppig kyrka, Storkyrkan.

#4 Castens Gården
Sadelmakare Castens och hans hustru Anna Hermansdotter byggde 1667 det bastanta trappgavelhuset på Storgatan 20. Allt sedan dess har det bedrivits handel i lokalen mot gatan och det är därmed en av landets äldsta butikslokaler.

#5 Gamla Stan
Det medeltida Kalmars stadskärna, som idag kallas Gamla stan, ligger precis intill Kalmar Slott. Här finns fortfarande välbevarad 1700- och 1800-talsbebyggelse som inbjuder till kulturhistoriska promenader. En brand 1647 ödelade i stort sett hela denna stadsdel. Därefter beslutade de styrande i staden att flytta den till Kvarnholmen.

#6 Kalmar stadsteater
Kalmar Teater är helt säkert en av Sveriges vackraste teatrar! Genom tiderna har den fungerat som Kalmars stora nöjescentrum, och har bland annat inhyst hotell, danssalong, biograf och till och med cirkus med levande hästar.

#7 Tripp, trapp, trull, hus i Kalmar

#8 Kvarnholmen
Kvarnholmen är den stadsdel i Sverige som har flest kulturminnesmärkta hus. Här hittar man även det gamla vattentornet och runtom ön finns delar av stadens ringmur kvar.

#9 Krusenstiernska gården
När Du närmar dig Krusenstiernska gården möts Du först av ett högt plank. Detta plank är något av det mest grundläggande för hela anläggningen eftersom en trädgård som denna från början var helt privat och skulle stå som ett slutet rum.

#10 Skälby gård
Skälby är ett av Kalmars många grönområden nära staden. 4H-gårdens alla djur och de välbevarade byggnaderna återger lantgårdens gamla atmosfär.

#11 Kalmar gamla vattentorn

#12 Kalmar Konstmuseum
Mitt i Kalmar ligger ett av Sveriges mest omskrivna konstmuseer. Det är ett mycket samtida konstmuseum, inriktat på att väcka och vrida på frågor som rör människors framtid och regionens utmaningar.

#13 Ölandsbron
Ölandsbron började officiellt byggas den 30 december 1967 och invigdes 30 september 1972.

 

Har du fler bra tips på vad man inte bör missa i Kalmar? Skriv gärna i kommentarsfältet nedan så lägger jag till det i guiden här ovan.

 

Sverige, Småland, Kalmar

Sverige, Småland, Kalmar

Sverige, Småland, Kalmar

Sverige, Småland, Kalmar

Sverige, Småland, Kalmar

Sverige, Småland, Kalmar

Sverige, Småland, Kalmar

Sverige, Småland, Kalmar

Sverige, Småland, Kalmar

Sverige, Småland, Kalmar

Sverige, Småland, Kalmar

Sverige, Småland, Kalmar

Sverige, Småland, Kalmar

Sverige, Småland, Kalmar

Sverige, Småland, Kalmar

Sverige, Småland, Kalmar

Sverige, Småland, Kalmar

Sverige, Småland, Kalmar

Sverige, Småland, Kalmar

Sverige, Småland, Kalmar

Sverige, Småland, Kalmar

 

Translation:
The City of Kalmar in Småland County in Sweden is really worth a visit. It will give you a feeling of everything Swedish. It is a pitoresque town with beautiful parks, a gorgeus castle and some of the cutest and oldest houses in Sweden. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

8 Comments

 1. Ja, Kalmar tycker jag mycket om – så nära Karlskrona men ändå så långt bort. Fina bilder!

  1. Såå fint. Vi har typ alltid sett Karlskrona som end of the road. Allt längre än dit blir lite för långt. Men en övernattning löser ju det :).

   Å tack!

 2. Så himla vackert och besöksvärt ställe! Det är just sånadär små gator och söta hus som faller mig i smaken! :)

  1. Vi hade nog inte väntat oss det. Lite Vimmerbykänsla på en del ställen. Å slottet är såå fint… kommer bilder snart :)

 3. Vi gjorde Öland för några veckor sedan så vi var hyggligt nära… Men vi planerar att återvända i höst och då vet vi vilken gullig stad vi inte får missa. Tack för inspirerande tips!

  1. Det tycker jag. Kalmar är verkligen värt ett besök. Däremot hann vi inte med så mycket på Öland. Får in å leta tips hos er :)

    1. Tack och så klart :). Vi hann tyvärr bara med Borgholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *