Sommaren har spenderats i Makedonien och Albanien. Det har ätits och druckits mycket gott. Tyvärr har tiden inte räckt till att blogga så mycket som jag skulle ha velat. Men idag vill jag tipsa om några av de restaurangerna vi gillade  i Albanien och Ksamil. Den första ligger i Ksamil och heter Guvat.

 

Den ligger uppe på en liten klippa och härifrån har man en fantastisk solnedgång. Maten är helt fantastisk. Jag äter normalt inte musslor, men var tvungen att prova än en gång. Och det var bland det godaste jag åt under sommaren. Det blev en repris på tre gånger under en vecka. Vitvinssås kryddad med vitlök och paprikapulver. Fantastisk gott. Sedan är jag ju otrolig svag för saganaki. Både feta och hårdost. Lite citron på det så kan man leva länge på den lilla stunden.

 

Albanien 2

 

DET ALBANSKA KÖKET & RESTAURANGER I KSAMIL

Det albanska köket omfattar många maträtter som är typiska för Balkan och Medelhavsområdet. Det traditionella albanska huvudmålet är lunchen som vanligtvis äts tillsammans med en sallad på färska grönsaker som tomater,  gurka, grön paprika, oliver, vinäger och salt. Byrek [burek i de slaviska länderna] är en pirog eller paj som kan tillagas på många sätt. Till exempel med spenat och fetaost eller köttfärs och lök. En populär dessert som dessutom är ett måste på nyårsafton är baklava.

 

Om du gillar fetaost måste du prova Dust pan, tave dheu. En ungsbakad röra med fetaost och paprika som finns i flera variationer.  Pancakes with cheese är också en rätt som jag blev förtjust i. Lite som små minimunkar fyllda med fetaost. I Albanien äter man ganska sent, runt niotiden. I Ksamil hittade vi tre favoritrestauranger. Guvat erbjuder fantastisk mat med underbar utsikt och fantastisk service. Vill man bara ha lite meze och en öl ska man ta sig till Pirates som drivs av en kille som bott i Sverige. Och för en mysig strandmiljö ska man sätta sig på restaurang Castle.

 

Albanien, Maten

 

LEKURSIT CASTLE

I Sarandë ska man inte missa att ta en taxi till stadens topp där slottet Kalaja e Lekursit [Lekursit Castle] ger en vy över hela staden och här får man en fantastisk solnedgång över havet. Det  finns grillrestaurang, pizzarestaurang och fik. Kanske du kommer hitta bättre mat på andra ställen, men inte säkert en bättre utsikt.

 

Albanien, Sarande 1


Albanien, Sarande 2

 

Foto: © Discovering The Planet

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *