New York, North Brook

 

New York är en av världens mest omtalade storstäder. Men något man sällan hör mycket om är de många platser och byggnader som är övergivna i staden. En av dessa platser är North Brother Island. Ett stenkast från det ständigt myllrande, susande och bullrande Manhattan ligger en liten ö, mitt i East River. Den heter North Brother Island och har varit övergiven i över femtio år. Naturen har tagit över och gjort det till en vacker men lite spöklik plats.

 

1885 byggdes på ön ett stort sjukhuskomplex där människor som hade smittkoppor och tyfus [fläckfeber] hamnade i karantän. Historian om Mary Mallon, också känd som Typhoid Mary, är väl känd. Hon hamnade i karantän på ön och fick aldrig lämna den. Hon var isolerad på Nort Brother i två decennier [enligt vissa källor till och med tre decennier] tills hon dog 1938. Man trodde att hon smittade 43 personer och bidrog till att tre personer dog av viruset. Strax därefter stängde sjukhuset. Senare på 1950-talet förvandlade man sjukhuset till ett rehabcenter för drogberoende ungdomar. Heroinberoende ungdomar isolerades på ön och stänges in i ett rum tills beroendet var borta. Man tror också att många av ungdomarna hölls där mot sin vilja.

 

1963 övergavs ön helt. Försök gjordes av New York för att sälja den, men tack vare omständigheter som kostnader för konstruktion, transporter av material till ön, installation av avlopp och buller från Laguardias flygplats blev försöket en omöjlighet. Det gjordes också planer på att bygga fängelse där på 80-talet, men också det visade sig bli för dyrt. Idag ses ön som fågelreservat trots att kolonin av hägrar  [Black-crowned Night Herons] övergav den på 1980-talet, ingen vet varför. Men många av de ursprungliga byggnaderna av sjukhuset finns kvar. Övergivna, överväxta och nära kollaps. En tjock skog döljer ruinerna av byggnaderna.

 

Men att besöka platsen bara så där när man råkar vara i New York är tyvärr inte på kartan. Allemansrätt är inget som fungerar hos amerikanarna. Så om man vill besöka ön, måste man ta sig igenom en byråkratisk process med ansökningar. Vill du läsa mer om North Brother Island och Typhoid Mary kan du göra det på Dailymail eller Radiolab.

 

North Brook 1

North Brook 2

 

Translation
The abondones island North Brother Island outsida New York has an amazing and intersting story.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *