I jakten på exotiska resemål har nu Bhutan dykt upp högt bland de hetaste resmålen. Sagolandet Bhutan ligger vid Himalays fot och anses vara “Ett av världens mest sensationella resmål”.  Kungadömet gränsar till Kina i norr och Indien i syd. Det inhemska namnet på landet är Druk Yul [uttalat dro y], vilket betyder “Drakens land”. I bergen finns bland annat snöleoparder, apor och enligt folktron snömannen.

Även om många kanske vill besöka landet kan turistvisumet på 200 dollar per dag avskräcka väldigt många. Detta innebär så klart också att landet inte har så många besökare, 20.000 turister besökare per år [Antarktis har 30 000 besökare]. En annan sak som kan vara begränsande är att bara ett flygbolag i världen
får flyga till landet, det egna Druk Airways. Inflygningen får till och med den mest luttrade av resenärer att kippa efter andan. “Planen måste sicksacka sig in genom det tajta bergmassivet med panorama vy över Himalaya och åtta av världens högsta toppar ”inom räckhåll” [Bl.a. Mt Everest, Mt Kanchennjunga, Mt Makalu, och Mt Chomolhjari], med två snabba 90-graderssvängar i full speed innan det dyker ner mot landningsbanan”.

Bhutan har 700.000 invånare och har en landyta ungefär lika stor som Danmark och består till ca 90% av berg. Phobjika i centrala Bhutan är en glaciärdal på 2.900 meters höjd i Himalaya. Det var inte så länge sedan livet förändrases radikalt för de 4.500 invånarna i dalen, då de för första gången fick tillgång till elektricitet. TV fick man 1999 och Coca Cola så sent som 2003.

Mycket har hänt sedan de första turisterna satte sin fot i Bhutan 1974 [endast 13 registrerade utlänningar hade då besökt landet som officiella gäster. Landet är mitt inne i en demokratiseringsprocess och är på väg att öppnas upp mot omvärlden. Hela 66 procent av befolkningen bor på landsbygden, en siffra som väntas vara nere i 50 procent år 2030. I huvudstaden Thimpu bor det 90.000 invånare. Staden växer så det knakar och liknar mest en enda stor byggarbetsplats. Det finns barer och restauranger även om det kanske inte är för nattlivet man gör ett besök i Bhutan. 

Det finns över 2.000 kloster och heliga byggnader i Bhutan, de allra flesta aktiva. En av de mest spännande platserna att besöka är svårtillgängliga Tiger’s Nest, som är ett av de viktigaste klostren i Bhutan. Templet är beläget på 3.140 meters höjd och balanserar på en 900-metersklippa som stupar ner i Parodalen.

Självklart är nu det lilla magiska landet med på min “Bucket List”.

Källa: [Wikipedia][Res][Swedasia][Dagens PS]
 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *