Framkalla Negativ film

 

Om du skulle fråga mig vad det värdefullaste jag har i mitt hem är, skulle svaret vara givet. Mina foton och negativ. Att det bara gäller bland de materiella tingen förutsätter jag att ni är med på. Det finns faktiskt inte mycket annat i vår bostad som jag känner att jag inte kan leva utan. I princip går ju allt annat att ersätta. Och i bilderna finns alla de viktiga minnena.

 

Idag när vi fotograferar digitalt tänker man kanske inte på det så mycket. Bilderna finns för många sparade i molnet eller någon annanstans. Men för min generation, så har vi fortfarande alla de där fotoalbumen med papperskopior som togs med analoga kameror. Fotorullar med 24 eller 36 möjligheter till en bild och där man valde tillfälle med omsorg. De bilderna är för mig de viktigaste. Det är där min barndom finns. Bilder på min älskade far som inte finns med oss längre. Och bilder på min moster, morfar och morfar, som inte heller finns med oss mer.

 

Att jag inte tagit tag i att framkalla negativen till digitala kopior har berott på många anledningar. För många, många år sedan, köpte Göran en bildskanner för hemmabruk. Den kostade under tusenlappen och var ett billigt alternativ för att framkalla alla negativ. Nackdelen var att den var oerhört tidskrävande och jag hade sååå många negativ, att det kändes som ett för stort projekt just då. Så Göran lånade ut den till en av våra kollegor, och vi har faktiskt inte sett den sedan dess.

 

ANALOGA BILDER OCH NEGATIV

 

Att lämna in negativen för framkallning var inte heller något alternativ. Vi hade inte ekonomin till det och därför blev det nerprioriterat. Det var då också väldigt mycket dyrare än nu. Så strax innan Jul kände jag att de kunde vara dags och kändes viktigt. Så jag plockade fram alla negativen och bestämde mig för att fokusera på alla resorna först. Jag letade upp en fotobutik här i Kristianstad och lämnade in alla negativen. Det finns också många företag på nätet som man kan skicka bilderna till, jag föredrog bara att supporta ett lokalt företag. Några dagar senare var det klart. 979 negativ blev 979 bilder på ett USB-minne. Av misstag hade jag också lämnat in några 110-remsor och dessa framkallar man inte här.

 

Framkalla Negativ film

 

SÅ HÄR SPARAR VI VÅRA BILDER

 

Alla bilder sedan jag började fotografera digitalt, finns sparade både på en hemmaserver [tur man har en man som kan det där med teknik] som jag backupar min bärbara dator mot. Förr hade jag alltid alla bilder både på min dator och på servern, men numera räcker inte utrymmet på datorn till. Men alla bilder på bara ett ställe är ingen bra idé. Så jag investerade in några små bärbara, externa hårddiskar. Så kallade passports. För ett tag sedan kände jag att de var för många och investerade i en ny. Den är på 5 TB och än så länge får alla bilder plats på den. Bästa av allt, den får plats i handväskan. Bilderna i mobilen backaupas automatiskt mot dropbox  som.med jämna mellanrum töms. Alltså…

 

1. SERVER HEMMA
Två hårddiskar, spegelvända har jag fått lära mig, som har samma information. Om en går sönder, finns allt sparat på den andra.

2. EXTERNA HÅRDDISKAR
Och självklart bör dessa ligga någon annanstans än hemma.

3. MOLNET
Spara hos en extern leverantör, alltså en mobiltjänst. Till exempel Dropbox, Icloud och Google Drive

4. AUTOMATISK BACKUP FÖR MOBIL
Se alltid till att din mobil automatisk backupar mot något moln. Det är lätt att vara efterklok när man får mobilen stulen av en förbipasserande vespatjuv [ja, det har hänt, Dani], eller när man tappar mobilen i ån för att man tagit en öl för mycket [ja, det har hänt, Göran :)].

 

KOSTNAD

 

Även om det var dyrare förr, är det fortfarande inte helt billigt att framkalla sina negativ idag heller. De cirka 1 000 bilderna kostade mig 2 749 kronor. De hade en startavgift på 300 kronor och sedan var där en kostnad på 2.50 kronor per bild. Tyvärr har jag ungefär lika många resenegativ kvar att framkalla. Så lite fickpengar till får sparas och lite längre fram blir det en omgång resebilder till. Alla andra bilder får nog vänta… minst tio år. För det är ju reseminnena som är viktigast för mig.

PRISEXEMPEL
Startavgift = 300 kronor
Pris per bild = 2.50 kronor
Summa = 2 749 kronor

 

FRAMÖVER

 

Så ja, framöver kommer jag bjuda på roliga frisyrer från 90-talet, suddiga och oredigerade bilder och resor från samma årtal. Och skulle jag ha glömt bort detaljer från resorna, gör det ingenting. Det är bara att ta fram resedagböckerna där allt finns . Jag har skrivit resedagböcker så länge jag kan minnas. De har numera bara flyttat från fina block, till blogg. Inläggen med de gamla bilderna hittar ni under kategorin “Analoga Arkivet“.

 

Framkalla Negativ film

Framkalla Negativ film

Framkalla Negativ film

Framkalla Negativ film

Framkalla Negativ film

Framkalla Negativ film

Framkalla Negativ film

Framkalla Negativ film

Framkalla Negativ film

 

Translation
I have finally taken action on developing my analogue pictures into digital. And there are lots of them. My priority are the travel pictures. Obviously :). Not a cheap event, but it has to be done. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

12 Comments

 1. Usch, det påminner mig om att jag borde bli bättre på detta! Känner mig stenålders och fattar inget om moln ;) Mobilen däremot … där har jag kanske tre suddiga foton, de skulle jag inte gråta över ;)

  1. Haha. Det enda moln jag använder är Dropbox. Faktiskt blivit ovärderligt. Jag har dessutom en gemmensam mapp med Göran. Där vi kan lägga upp dokument till varandra. Min favorit är den lilla externa. Lätt att spara på och lämna hos någon familjemedlem.

 2. Kul och nyttigt inlägg! Jag har faktiskt fått en leverans med diabilder till Östersund från mina föräldrar. De är grovsorterade men jag har inte sett något alternativ i stan om att låta någon scanna dem åt mig. Har däremot funderat på att köpa en diascanner och den landar på runt 2000 spänn. Då får jag ju dock göra hela jobbet själv och det lär väl ta en jädra massa tid… kanske är det värt ett par-tre tusen och låta någon annan göra jobbet? Vad fick du dem i för upplösning?

  Bra tips med backup förövrigt. Kör samma race själv och synkar mobilbilderna mot molnet så fort jag har wifi. Här i Singapore har jag kört en wifi-puck i väskan så mobilen har alltid haft uppkoppling, vilket också betyder instant-backup. :)

  Backup ska inte underskattas!

  1. Tack!! Hade helt klart inte orkat skanna 2-3000 bilder :). Tyckte det var värt att låta någon annan göra det. Och jag tror nog att du kan få ner priset ännu mer om du hittar någon större leverantör på nätet. Om jag inte missförstått tex Lofoto tar de 250 kronor för 260 bilder. Men flesta jag sett tar cirka 3 kronor kopian.

   De ligger på 1818x1228x och 72 dpi. Vet faktiskt inte om det är standard eller om man hade kunnat önska bättre.

   Wifi-puck låter smart. Vi har ju fritt via Telenor på många ställen i världen och förlitar oss för övrigt på hotellets wifi. Puck nästa :).

   1. Perfekt, då har jag lite mer på fötterna nu! Tack!

    Kan verkligen rekommendera puck faktiskt och slippa ansluta till andras nät. Jag menar, i Singapore betalade jag 200 spänn för 100 gig data i 12 dagar. 100 gig gör jag inte åt ens om jag försöker.

    1. Jag har 50 i månaden på mitt abonnemang, ibland lyckas jag göra av med det. Men 100 hade nog inte jag heller lyckats med hahaha. Ser ut som du har en helt underbar resa. Sitter med knappen på stories och väntar på inlägg ;)

 3. Ser fram emot inlägg med 90-talsfrisyr och friterad Camenbert! Superkul.

  Min pappa har själv skannat in alla negativ han har hemma, var nog säkert 10 000. Han höll på i en evighet och förbrukade flera skannrar. Och detta var innan han gick i pension. Så jag kunde säkert lämnat mina negativ till honom, om det inte var för att jag ofta slängde negativen efter att jag hade framkallat bilderna. Mycket dumt man har gjort. Men hänger inte så mycket med läppen, för det var ganska dåliga foton jag tog på den tiden.

  1. Haha… det kommer höga permanentade frisyrer så småningom. Jösses, vilket jobb han gjort. Har nog aldrig kastat ett negativ :). Inte så att bilderna är några konstverk :)), men minnena är ju där… och frisyrerna :)).

 4. Jag gissar att din passport hårddisk är 5 TB och inte 5 GB som du skriver? Oavsett så påminner du mig om mitt dåliga samvete. Och det här med Dropbox, det är egentligen livsfarligt. Särskild om man har en lokal Dropboxmapp på datorn som inte är synkad till Dropboxmolnet (fast man tror det är det), och man sen tar bort den lokala mappen eftersom man ju tror att allt ligger i molnet. Nej, jag får se vad jag gör. Nu har jag oavsett mina Malaysia- och Laosbilder att ta itu med…

  1. Så klart :). Ovan vid storleken helt enkelt. OH no. Jag använder sällan Dropbox som förvaring, mer som transport. Liten extern är riktigt bra. Två med samma info ännu bättre :).

 5. Detta är mitt dåliga samvete. Både att jag borde scanna eller framkalla foton som inte finns elektroniskt och hur jag jobbar med backup. De flesta foton finns det backup av, flera stycken för att jag påbörjat arbetet att sortera och sen blir det kaos, också börjar jag på nytt på en ny disk… Bra påminnelse om att ta tag i detta!

  1. Haha. Ja det är inte lätt det där. Börja med att strukturera upp det på ett papper. Hur du vill att de ska sorteras eller döpas. Sedan börjar du använda systemet på dina nya bilder. Tror det då blir lättare att lägga in de gamla i systemet. Du har åtminstone backup ;) :). Lycka till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *