– I samarbete med Visit Flanders, Nordic TB och Brussel Airlines –

 

Jag vet inte var lockelsen till det kulturella och till mångfald kommer ifrån, men det kan absolut vara lite från att jag själv står med fötterna och rötterna i två olika länder. Jag älskar att få uppleva andras sätt att vara och att se andras sätt att leva. Kanske är det det som lockar så mycket med Antwerpen. Denna mångkulturella stad där känslan av mötesplats och mångkultur är så stark. 

 

Just i Antwerpen når Nordeuropa Sydeuropa och Afrika ett sympatiskt huller om buller. Språken är många och så är mångfalden. I stadsdelen Borgerhaut möter marockanska halalslakterier, indiska videobutiker och turkiska mezes. Chinatown fortsätter in i de Kongolesiska kvarteren och bakom den vackra centralstationen, vid Pelkinstraat, väntar det judiska Jootsewijk där Judarna sedan länge haft ett eget litet samhälle. Ett samhälle som uppstod på 1200 och 1300-talet när Judar utvisades från Storbritannien och bosatte sig bland annat här i Flandern. Och min fascination tar mig just dit.

 

Jag är fascinerad av hur man idag lyckas behålla sina rötter, sina traditioner och sin tro i en modern stad som Antwerpen. Ett mångkulturellt mecka. Eller är det kanske därför man lyckas? Att mångfalden och olikheterna på något sätt är okej? Men här finns också, som på många ställen i Europa och världen, djupa sociala problem och ökad antisemitism. Vid ett lokalval fick det främlingsfientliga Vlaams Belang, 33 procent av rösterna efter löfte om att bromsa invandringen. Detta i en stad vars gamla medeltida börs bär inskriptionen “Öppen för köpmän av alla nationer”.

 

Men jag bryr mig för stunden inte om politik eller historia, trots att vi passeras av militära patruller, bilar och soldater med gevär. Det känns som jag stigit in i ett annat århundrade. Jag känner hur jag bara vill sätta mig ner en lång stund och ta in denna magiska stadsdel. Och då menar jag inte bara byggnaderna som faktiskt är fantastiska, men människorna. Antwerpen är hem till cirka tjugo tusen Judar och här finns ett av de största samhällena för de Ultra Ortodox i Diaspora [syftade ursprungligen på medborgare i de grekiska stadsstaterna som valt att bosätta sig i stadsstaternas kolonier]. Alla stadens 30 synagogor är Ortodoxa och 95 % av barnen här går i religiösa Judiska skolor. Tiden för att sitta ner finns inte så jag får nöja mig med att ta in så mycket jag bara kan under vår lilla promenad.

 

Promenaden i Jootsevijk leder oss till gator med butiker i långa rader. Bara guld och diamantbutiker. Den ena finare än den andra. Och kanske är det inte så konstigt att de finns just här, i de Judiska kvarteren. Att Antwerpen är känt för sina för sina diamanter är kanske ingen nyhet, men visste ni att 80 % av stadens judar är involverade i handeln med diamanter? I stadens diamantindustri jobbar mer än 12 000 experter i cirka 380 butiker som servar runt 5 000 företag, agenter och handlare. Många av judarna i branschen tillhör det Ortodoxa Judiska samhället som har en långa tradition i hantering av diamanter och Yiddsih är huvudspråket i diamanthandeln här.

 

Jag lämnar de Judiska kvarteren i Antwerpen med en ofullständig känsla. Jag är inte riktigt klar med besöket och vill ha mer. Mer tid, mer intryck. Kanske är det Atwerpens sätt att säga “nu måste du komma tillbaka”, och så kanske det blir.  Ett besök till. För det lilla kulturella inuti mig, vill ha mer av det här. Vill ni läsa mer om Judarnas historia i Antwerpen kan ni göra det på Visit Flanders sida.

 

 

Translation:
When visiting The Flanders we also stayed in Antwerp. A multicultural city with an amazing atmosphere. I made a visit to the Jewish quartes  and they really fascinated me. It was a little like stepping back in time. 

 


Resan gjordes i samarbete med Visit Flanders, Nordic TB och Brussel Airlines, #Shortbreakinflanders, Visitflanders

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

6 Comments

 1. Super spændende og anderledes kvarter :-) En god oplevelse og fint indlæg :-)

  /Annette

  1. Verkligen fascinerande område. Tack och tack <3

 2. Detta missade vi helt när vi var där! Men Antwerpen var verkligen en mysig stad. Kramar

  1. Hade först lite svårt att få grep om staden. Men efter ett tag blev jag så förtjust i stämningen och alla färgglada människor. Bästa stället för people-watching :)

 3. jag tycker alltid att alla judiska kvarter är helt magiska!

  1. Inte varit i så många, men till exempel Budapest var det inte så ortodoxt. Men likväl ett mysigt område :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *