Egypten, El Quseir, Marsa Alam kusten

 

Tretton mil söder om Hurghada hittar man Marsa Alam kusten och El Quseir i Egypten. Ett resmål man inte hör talas om så ofta. Kanske just därför som vi hamnar här. Vi flyger till Hurghada från Köpenhamn. För trots att det finns en internationell flygplats i Marsa Alam, går inga direktflyg dit från Sverige.

 

Flyget ner till Hurghada från Köpenhamn tar bara 4.5 timmar. När man väl landat, får man räkna med en hel del kontroller. Hur kan man resa och inte älska kulturskillnader. På Hurghada flygplats är det ett ordnat kaos. Folk ropas in i olika köer beroende på vilket resebolag man kommit med. Först checkas alla av som rest med olika charterbolag, där visum ingår i resans pris. Sedan är det passkontroll. Efter det är det dags för en väskkontroll. Och slutligen, för att få komma till bagagehämtningen, en sista visumkontroll.

 

Istället för att bli mottagna av Tui, inne på terminalen som man är van vid, hittar man Tuis egna bås vid parkeringen. Först där får man information om sin hotelltransfer. Vi ska till El Quseir. Och vi är de enda som ska dit av alla Tuis resenärer. Cirka en och en halv timmes restid bort. Direkt utanför flygplatsen omges vi av det Egyptiska ökenlandskapet. Mängder av små sanddyner. Och bebyggelse allt mer sällan.

 

Jag slås direkt av liknelsen till vår roadtrip i Oman. Samma karga bruna och gula ökenlandskap. Vi passerar fantastiska Makadi Bay omgivet av golfbana och palmer. Men på vissa sträckor av vägen, har stora mängder plastpåsar och plastflaskor samlats. Blåst hit på grund av de starka vindarna. Kanske inte mycket att göra något åt. Efter några mil förändras landskapet. Från platt till bergigt. En kuliss av berg framför berg i samma bruna och gula färger. Inte en grön växt på flera mil. En stor kontrast till vårt hotell Mövenpick.

 

 

NÅGRA AV STADENS SEVÄRDHETER

Längs raksträckan in till El Quseir gamla stad, byggs det med intensiv kraft. Resorter, hotell och boenden. Man  förutspår att Marsa Alam-kusten kommer bli nästa stora turistdestination här i Egypten. På två och en halv timme hinner man upptäcka centrum och få tid över. Utöver den vackra och upplysta hamnpromenaden, med lite lyxigare butiker, vittnar staden om förfall och fattigdom. Kanske mest i våra ögon. Men att det varit tre svåra år, med minskad turism, inser vi snabbt, men får också höra om.

 

Följer man strandpromenaden som går längs Röda havet, går man förbi många av stadens sevärdheter. Det gamla polishuset, El Quseir Hotel som en gång tillhörde moskéns högsta ledare, den gamla hamnen, flera minareter och så hamnar man till slut på bazargatan. Där erbjuds man guidade turer. Flera gånger om. Och butiksägarna försöker få en att komma in i just deras butik. Om en vänligt. Inte alls så påträngande som i Hurghada. Några tar till och med en längre promenad med en. Men ett “sukran” [tack] eller ett “La a” [inte] tas oftast emot på ett bra sätt och man får vara i fred.

 

 

EL QUSEIR HISTORIA & KULTUR

El Quseir har en fascinerande historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Staden med sina cirka 40 000 invånare, är faktiskt en av Egyptens äldsta. Den har varit bebodd i cirka 5 000 år. Ursprungligen etablerades den som en handelspost under faraonernas tid. Den  blomstrade också under Ptolemaiceran och Romarriket. Dess betydelse som handelscentrum fortsatte under arabiska erövrare och Mamlukdynastin.

 

Under 1500-talet blev staden en viktig del av det osmanska riket. El Quseir var en livlig handelsplats, vilket reflekteras i de imponerande sevärdheterna som har överlevt genom årtusenden. Eller, man ska säga, delarna av de som överlevt. Namnet betyder “den korta” på arabiska och står för att det en gång var den kortaste vägen till Mecca. Idag är El Quseir kanske mest känt för sina dykvatten och lugna familjesemestrar.

 

Egypten, El Quseir, Marsa Alam kusten

 

7 SAKER ATT SE & GÖRA I EL QUSEIR MED OMNEJD

1. OTTOMAN HOUSE
Byggt 1798. Ett välbevarat hus som är en tidskapsel till Ottomanska eran. Besökare kan beundra den traditionella arkitekturen och lära sig om stadens historia under denna period.

2. OTTOMAN CASTLE | FORT OF EL QUSEIR
Fortet byggdes ursprungligen av Sultan Selim I år 1571, för att ge Ottomanska trupper kontroll över hamnen och alla resor till Mecca. Fortet finns mitt i centrum av gamla staden.

3. AL-QAZIB TEMPEL
Byggt 275 f.Kr. Ett antikt tempel som vittnar om staden under Ptolemaic- och Romarriket. Tempelruinerna ger inblick i den forntida arkitekturen och religiösa praktikerna.

4. EL QUSEIR  EL QADIMA | GAMLA HAMNEN | MYOS HORMOS
Kallas också Mussels Harbor och har anor från 2000-talet f.Kr. En historisk hamn som var avgörande för handeln mellan Egypten och Fjärran Östern. Här finns också en gammal polisstation som anses ha historiskt värde. Den byggdes mellan 1400-talet och 1600-talet.

5. GAMLA STAN & BAZARGATAN
Daterad till 1500-talet. En charmig stadsdel med smala gränder och traditionella byggnader. Ta en promenad genom de kullerstensbelagda gatorna och känn historiens närvaro.

6. SHAYKH AK-FARRAN MOSQUE
Shaykh Al-Farran Mosque är den äldsta moskén i El Quseir. Man får lov att besöka moskén när det inte är bön och alla är välkomna, men kvinnor måste vara täckta inklusive huvudet.

7. THE CHURCH OF THE BLESSED VIRGIN MARY
Kyrkan anses vara en konstverk och byggdes 1920 av Italienska ingenjörer. De kom hit för bryta fosfat.

7. ÖKNEN
Utforska det karga ökenlandskapet med fyrhjuling eller kamel. På en guidad utflykt kan du vandra in i öknen. Eller cykla mountainbike.

8. MARSA ALAM
Marsa Alam är en turistort som som snabbt är på väg uppåt. En liten fiskeby som av vissa bedömare spås bli en lika populär turistort som Hurghada och Sharm El Sheikh. Marsa Alam är mest känt för sina stränder samt bad och dyk.

8. SNORKLING & DYKNING
Tack vare sina relativa orörda vatten är detta en populär plats för dykning och snorkling i världsklass. Chansen att simma med vilda delfiner, och sköldpaddor är god bland annat i nationalparkerna Elphinstone och Sha’ab Samadai (Dolphin House) som befinner sig bara en båttur bort.

 

Egypten, El Quseir, Marsa Alam kusten

 

TA SIG HIT

Det absolut enklaste sättet, och mest prisvärda, är att åka med Tui. Man flyger till Hurghada och har sedan en transfer hit på cirka nittio minuter. Har man god ekonomi, kan man flyga hit, med typ mellanlandning i Frankfurt. Den närmaste flygplatsen är Marsa Alam International Airport, som ger en smidig tillgång till båda destinationerna.

 

Egypten, El Quseir, Marsa Alam kusten

Egypten, El Quseir, Marsa Alam kusten

Egypten, El Quseir, Marsa Alam kusten

Egypten, El Quseir, Marsa Alam kusten

Egypten, El Quseir, Marsa Alam kusten

Translation
The Marsa Alam coast in Egypt is a new destination on the rise. Beatiful resort, beaches and diving spots is the main reason for travelling to this part of the country.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *