Färga ägg naturligt…

 

Vi har gått in i påskveckan och många ser säkert fram emot lite långledigt. Påsken i år ligger ganska tidigt. I Sverige har vi en regel sedan 1844, som säger att påskdagen infaller den första söndagen efter den första ecklesiastiska fullmånen, som infaller på eller efter 21 mars. Som till de flesta av våra stora högtider är det kul att pyssla lite tillsammans hela familjen.

 

Det vanligaste påskpysslet är kanske att färga ägg. Traditionen kommer ifrån att det förr vid påsktid blev gott om ägg. Efter den långa vintern började hönorna värpa ordentligt igen och då tog man ofta med sig ägg som gåvor. För att göra dem särskilt fina färgade man dem eller målade dem. Det enklaste är kanske att köpa färg. Men att färga ägg med naturliga ingredienser kan vara både roligt, miljövänligt och hälsosamt. Tänk på att färgen kan variera rätt mycket när det gäller färger som ligger när varandra i färgerna, som rött och rosa, blått och lila, eller rött och brunt.

* GULT; Gurkmeja, lökskal från gul lök, kamomillte, apelsinskal, citronskal, malen spiskummin, grönt te, morot
* RÖTT eller rödbrunt; Rödlöksskal, rödbeta, rödvin, hibiscus te, körsbär med juice, granatäpple juice, hallon
* BLÅTT eller blågrått; Blåbär, Rödkål
* LJUSGRÖNT; Björklöv, spenat
* BLÅLILA; Rödkål, violetta blommor
* BRUNA; Kaffepulver
* ROSA; Tranbärsjuice, Rödbetor eller saften från en burk med ilagda rödbetor
* GRÖN; Bladspenat, Färsk basilika
* LILA; Liten mängd vindruvsjuice, violetta blommor
* SVART; valnötsskal, svart te
* ORANGE; Gul lök, morötter, paprika, paprikapulver

Så här gör du:
Blanda den mat du vill använda med vatten, en skvätt vinäger och lite salt [det binder färgen]. När du valt ingrediens, låt de först koka i vattnet för sig själv för att färgen ska hinna extraheras. Lägg i äggen och låt koka upp. Koka 6 minuter för kladdig gula, 10 minuter för hårdkokt ägg.. Vill du ha kraftigare färg på äggen kan du låta äggen stå och dra i färgningen över natten. Vill du servera löskokta färgade ägg kokar du upp färgningen för sig själv dagen innan och låter den dra i kylen över natten. Sen kokar du upp äggen direkt i färgningslagen. Låt koka endast ca 4 minuter.

 

 

Andra sätt att pimpa äggen på är:

1. Man kan också rulla in äggen i aluminiumfolie innan man kokar dem. Man får då ett fint batikmönster.

2. Man kan ju också måla fina ägg med vattenfärger.

3. Använd schabloner. Man kan t.ex göra ett band i papper som man virar runt magen på ägget och klista fast med en liten tejpbit. Måla resten av ägget och låt torka. Låt bården vara som den är eller måla den därefter i ett fint mönster. Vill man göra fina mönster på äggen kan man använda blommor, fina kryddblad eller schabloner av smörpapper, klipp ut hjärtan, stjärnor, påskkycklingar. Surra blad, blommor eller schabloner tätt mot äggen med sytråd och koka sedan äggen.

4. Det kan också vara kul att göra bokstavsschabloner och märka äggen med en bokstav för alla runt påskbordet. Eller måla äggen med något som gör ägget personligt för den som ska äta det. Det blir kul kring påskbordet

 

 

 

Translation;
There are many ways to colour your eggs for easter. Here are some different and natural ways. 

 

Bildkälla: [Hey Look]

 

0
Nyare Inlägg
Äldre Inlägg
Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till resebloggen Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss av våra resor, upplevelser och intryck. Du är välkommen att följa med på vår resa.

2 Kommentarer

Lämna en kommentar