Denna vecka gästas vi av Linnea Edmark som bor i Tyska Bayern tillsammans med sin familj sedan 2014. Hon är skribenten bakom bloggen Lanclin. På hennes blogg kan man läsa om vardagslivet i Bayern, om resor, vandring och friluftsliv. Det är ju väldigt lite om att resa med barn på min blogg [eftersom vi inte har barn], därför är jag lite extra glad att Linnea vill dela med sig av hur det är att just resa med barn, och Bayern så klart.

 

Linnea berättar om sig själv:
Jag som skriver denna blogg heter Linnea Edmark och ingår i en vanlig, svensk familj som sedan augusti 2014 bor i Ingolstadt i Tyska Bayern. Vi sålde vårt hus i Småländska Växjö för att prova att bo utomlands ett tag. Vi ville lära oss ett nytt språk, uppleva ett annat friluftsliv och få närmre till fler spännande länder att besöka. Lanclinbloggen handlar mycket om vardagen som utlandssvensk barnfamilj, friluftsliv och resor.

 

Linnea Lanclin-horz

 

Vandra med barn i alperna – lättare än du tror.

Vi är en svensk friluftsfamilj som bor i Bayern och som älskar att vara ute och vandra! Familjen består av mig Linnea, min man och våra två barn som är 6 och 7 år gamla. Vi vandrar en del i de bayerska Alperna och idag jag tänkte bjuda er på några tips kring att familjevandra i Alperna. Det behöver nämligen inte alls vara så dramatiskt, brant, långt och svårt att vandra där med barn. Alperna med sina tusentals vandringsleder, kabinbanor och sommarrodelbanor samt gasthaus och resturanger på topparna är toppen för familjer som vill njuta av friluftsliv på semestern.

 

Alperna skiljer sig en del från de svenska fjällen.

Förutom att bergskedjan är större och högre bor det mer folk här. Det betyder att det finns många små vägar även uppe i bergen vilket gör naturen lättillgänglig för oss som vill vandra där. Det innebär i sin tur att man ofta inte är ensam på berget, så som man kan vara i Sverige ibland. Men vad gör det när den varma alpluften fyller dina lungor och du blickar ut över snötäckta toppar på sommaren?

 

I Sverige är det vanligt att man bär med sig både mat och tält på vandringen. Vandrar man med barn kanske dagsvandringar är vanligare men i alperna är det standard. Här bor man på gasthaus nere i en dal och gör dagsturer upp mot topparna med bara en liten ryggsäck på ryggen. Lunchmatsäck har man med sig eller så äter man på någon restaurang som ofta finns uppe på bergstopparna.

 

Vandringleder finns det oändligt många av i Alperna. Många av dem är faktiskt väldigt barnvänliga, vissa är tom farbara med barnvagn. Självklart finns det betydlig svårare och brantare leder men för familjer med yngre barn rekommenderar jag de lätta och medelsvåra vandringslederna.

 

Linnea 4

 

Här kommer mina 5 tips till familjer och andra som vill uppleva alperna under barmarksäsongen:

 

#1 Hyr bil.

Om ni inte bilar ner genom Tyskland är ett min absoluta rekommendation att ni hyr en bil som hämtas ut på flygplatsen ni kommer till. Med bil kan ni lätt ta er till de vandringsleder ni tycker verkar spännande eftersom de ibland ligger utanför lokaltrafikens rutter. Med egen bil kan ni även stanna för att äta, springa av er några myror ut byxorna och titta på utsikten när helst ni vill. En annan stor fördel med bil som inte ska underskattas är dess användning som barnvagnsgarage och förråd för diverse saker en barnfamilj behöver ha med sig.

 

#2 Ladda ned Outdooractive-appen.

I Outdooractive-appen finns kartor över och information om tusentals leder i hela Europa (främst alperna). I sökfunktionen kan man filtrera på bl.a. längd och svårighetsgrad. Det går även att spara ned kartorna över valda vandringsleder för att använda offline. En toppenapp som vi använt både som inspirationskälla och karta under vandringar! Ladda ned appen innan ni åker och kika i den för att inspireras och för att skapa er en bild av vilken sorts leder ni tror passar er familj. Den kostar en slant (ca 10€) men vi tycker att den är värd det.

 

#3 Det ska vara semester inte ett samlande av kilometer.

Att vandra med barn handlar inte om att gå långa dagsetapper, allra minst om ni vandrar i alperna. Välj alltså inte ut vandringsleder som är för långa, ha låga förväntningar på hur långt ni ska gå och ta god tid på er under vandringen.

 

#4 Att packa med i ryggsäcken.

Förutom sådant som man alltid har med när man har små barn har jag några tips på saker som är extra viktiga när man är i alperna på sommaren.

  • Svala OCH varma kläder. Det låter kanske märkligt men både solhatt och mössa kan behövas under en och samma vandring i alperna. Nere i dalarna kan det vara riktigt varmt medan det högre upp mot topparna kan vara skönt med både mössa och fleecetröja. Detta är främst något man behöver tänka på om man åker kabinbana, gondol eller liknande upp till en topp för att sen vandra ner.
  • Kamera och kikare. Två självklara ting men jag måste skriva med dem så ingen missar dem. Glada små (och stora) vandrare på gröna alpsluttningar med sommarblommor i handen framför en bakgrund av snötäckta bergstoppar i horisonten måste förevigas på bild helt enkelt.
  • I kikaren kan man se de mest fantastiska sakerna, på både på riktigt och på låtsas. Går det lite trögt att gå kan man plötsligt få syn på en liten randig dinosaurie i kikaren och vem får först syn på de djur som släppt bajspluttar mitt på vandringsleden?

 

#5 Variera vandringarna med andra aktiviteter.

Att åka ner en vecka och ”bara” vandra kanske inte tilltalar hela familjen. Då finns det en mängd olika aktiviteter att varva vandringarna med! Sommarrodelbahn, höghöjdsbanor och äventyrsbanor, zipline och kabinbanor är några exempel. Annars finns det såklart både många fina kottar, stenar och pinnar för de barn som fortfarande fascineras av det.

 

Välkomna till alperna i sommar!

 

Linnea 8

Linnea 9 Linnea 7
Linnea 5 Linnea 3 Linnea 2 Linnea 1

 

Translation;
This weeks visiting blogger is Linnea Edmark from the blog Lanclin. She moved to the German part of Bayerna with her family two years ago. 

 

Text: Linnea Edmark / Lanclin 
Foto: Linnea Edmark / Lanclin 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Bra tips!
    Vi har “letat tigrar” under flera timmar en gång. Jättespännande och vi kunde gå hur långt som helst.
    Ett annat tips är att addera ett rep med en häst eller hund i andra änden, då kan man också gå långt utan att tröttna.

  2. Helt rätt, Alperna är väldigt tillgängliga för barnfamiljer. Vi gjorde själva en veckas vandring med våra barn förra sommaren (då 2år och 5 månader gamla). Vi åkte tåg till Zell am See och bodde på ett hotell hela veckan och dagsvandrade både lättare och tuffare leder på dagarna. Läs gärna om det äventyret på Naturkompaniets blogg (http://www.naturkompaniet.se/vandring-med-familjen-i-osterrike), eller läs mer om hur det är att vandra med barn på vår nya blogg: http://www.reldinadventures.wordpress.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *