Veckans gästbloggare Charlotta Colliander Golding är specialist inom sitt område, Storbritannien. På bloggen Bara Brittiskt hittar man det mesta om landet. Du hittar artiklar om engelsk mat, Cornwall, London, festivaler, museer, slott, vandringar och mycket mer. Charlotta är också en av skribenterna på Our Scandinavia. Du hittar också Bara Brittiskt på Facebook, Instagram och Twitter.

 

Charlotta presenterar sig;
Jag som bloggar under namnet Bara brittiskt heter Charlotta och har varit anglofil så länge jag kan minnas. Jag har bott i London och York och läst turism och kulturgeografi men också jobbat vid järnvägen och trots att jag nu är inflyttad skåning så fortsätter jag att ha tåg i livet genom att pendla till mitt jobb i Köpenhamn. Jag har familj i nordöstra England genom min man som kommer därifrån och Yorkshire är ett av mina favoritområden men också Cornwall som vi ofta semestrar i så det blir oftast England i bloggen. Storslagna landskap och mycket historia lockar mig men också engelsk mat som idag är mycket bättre än sitt rykte.

 

Bara Brittiskt, Charlotta-horz

 

SALISBURY

Har du inte tid att tågluffa eller orkar du inte köra långa sträckor i vänstertrafik men vill ändå hinna se lite av Storbritannien utanför London? Boka in en vecka i Salisbury och gör dagsutflykter med buss eller tåg. Härifrån kommer du till många spännande sevärdheter medan du bor i en vacker gammal stad. Det tar bara en och en halv timme till Salisbury med tåg från Waterloo i London [flyger du till Gatwick kan du byta tåg redan i Clapham Junction eller åka söderut och byta i Fareham beroende på tidpunkt och flyger du till Heathrow kan det löna sig att ta långfärdsbussen National Express på ett par timmar från flygplatsen]. Bristol är också det en alternativ flygplats om du kommer via Kastrup och slipper byta i Amsterdam.

Salisbury är känt för sin katedral med Englands högsta kyrkspira vilken målades av Constable nerifrån stadens ängar, The Watermeadows, så du kan känna igen vyn från något besök på Tate eller annat museum där den visats. Även du kan vandra ut på dessa ängar mitt i staden där får betar bland bäckar och träd och njuta av stämningen innan du går och värmer dig med afternoon tea någonstans, varför inte på Mompesson House som varit med i filmen Förnuft och känsla och har en länk till Jane Austen. Själva katedralen är naturligtvis också värd ett besök med sin långa klostergång och sitt original av det historiska dokumentet Magna Carta från 1200-talet.

 

Storbritannien, salisbury_cathedral_meadows Storbritannien, salisbury_sheep Storbritannien, katedraldetalj_salisbury

 

STONEHENGE OCH BATH

När du strosat runt i Salisbury en dag eller två och kanske sett historiska Old Sarum passar det bra att göra en dagstur till traktens stora sevärdhet – Stonehenge. Du kommer dit med buss från busstationen via den lilla staden Amesbury. Många snålar med entrén och tittar på de stora stenarna från landsvägen utanför men jag hör till de som tycker att man bör uppskatta vad det faktiskt kostar att hålla allt historiskt i gott skick och rekommenderar att du går in. Du kommer visserligen inte riktigt nära stenarna därinne heller men lär dig massor både på besökscentret och genom att låna deras audioguide på en vandring ut på fältet och eftersom nya saker hela tiden kommer fram under forskning så är detta en högst levande plats.

Vill du fortsätta följa i Jane Austens fotspår eller fascineras du av romartiden? Då ska du lägga en timme på att ta dig till Bath med sina fantastiska, rykande romerska bad att gå på guidad tur i. Där kan du också följa i Jane Austens fotspår och upptäcka arkitekturen från hennes tid under stadens sociala glansdagar och känna atmosfären av Herrskap och tjänstefolk under ett besök på Royal Crescent. Är man istället intresserad av maritima saker kan man hoppa på tåget den korta biten till Portsmouth och se Nelsons HMS Victory, Tudortidens Mary Rose och andra fartyg.

 

Storbritannien, stonehenge2 Storbritannien, stonehenge Storbritannien, roman_bath

 

WINCHESTER

Kanske minns du den gamla slagdängan Winchester Cathedral? Englands tidigare huvudstad Winchester är bara en timme bort den också och full av sevärt. Själva katedralen rymmer bland annat Jane Austens grav men också fantastisk kyrkointeriör med ruinerna av det en gång så viktiga biskopspalatset en bit bort, känt för alla som läst bästsäljare av Ken Follett. Vad legenden säger är kung Arthurs runda bord är en annan sevärdhet i den här ytterst puttriga staden med rolig shopping och fin, lummig åpromenad.

 

Storbritannien, winchester_walk Storbritannien, winchester

Storbritannien, katedralkvarter_winchester

 

Translation;
This weeks guestblogger is Charlotta Colliander Golding from the blog “Bara Brittiskt”. Her article is about travelling England by bus or train. If you want to read more about Great Brittain just visit her blog. 

 

Text: Charlotta Colliander Golding / Bara Brittiskt
Foto: Charlotta Colliander Golding / Bara Brittiskt

 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Kul med brittiska tips på bloggen! Anglofilen i mig har nu börjat vakna till liv (är ju annars obotlig hispanist…) tack vare alla fantastiska författare från de brittiska öarna. De och Charlottas blogg får mig att drömma om en premiärtur till “det riktiga” Storbritannien.

    1. Håller med. Jag har ju ingen erfarenhet av Storbritannien alls.
      Men är nu sugen på både Cornwall och Bath :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *