Har du någonsin funderat på ett dopp i Seine, Paris förnämsta flod? Denna vattensträcka är känd för sina nio broar – inklusive den världsberömda Pont Neuf – och kopplar samman stadens högra och vänstra strand. Det är dock osannolikt att floden förekommer i turistbroschyrer som det perfekta badstället. Så kanske en simtur i Seine på er nästa resa till Paris låter lite för ofräscht för dem som är vana vid lite mer välkomnande vatten, men sedan 2006 kan besökare och invånare sträva efter att ta ett dopp i Piscine Josephine Baker, en av världens häftigaste pooler. Uppkallad efter den amerikanskfödda franska artisten Josephine Baker, flyter poolen ovanpå floden Seine och är öppen för badkära att avnjuta året runt.

I många avseenden är poolen ett förverkligande av Jacques Chiracs dröm då han under sin tid som borgmästare för Paris proklamerade 1988 att ”en dag kommer vi att bada i Seine”. Han lovade också att sanera Seine så att parisarna kunde simma i den innan 1994. Det hela slutade dock med att Paris fick vänta i nästan tjugo år och inte minst på samarbetet med arkitekten Robert de Busni och arkitektfirman Sequana innan hans dröm nästan förverkligats.

La Piscine Josephine Baker är en inglasad simbassäng som vilar på en pråm i floden, permanent förtöjd precis nedanför den berömda Bastiljen. Dess modulära design för tankarna till en Jetson-inspirerad futuristisk stil och dess läckra glastak öppnas upp under sommarmånaderna så att simmare kan njuta av solskenet medan de beskådar förbidrivande pråmar på floden.

Chiracs idéer om att sanera floden har inte fallit i glömska då poolen använder filtrerat och behandlat vatten från Seine som sedan återförs till floden, renare än tidigare. Arkitekten Robert de Busni förklarar att ”Den har ett skjutbart tak, och du kan även öppna fasaden mot floden, så när du simmar i poolen har du intrycket av att du simmar i Seine. Poolen tar vattnet från floden och behandlar det, därefter ger vi tillbaka det till Seine renare än när vi tog ut det.”

 


Värt att veta:

I maj 2012 investerade Centre Pompidou i en vattenkabaré vid namn Le Plongeon [”Dyket” på svenska], en föreställning som ägde rum vid Piscine Josephine Baker. Den var utformad av Humberto Velez för att hylla vattensport, dans, hiphop och poesi. Visionen var att kombinera unga atleter och gatuartister i ett modernt gemensamt arbete att inspirera unga parisares liv.

Med Le Plongeon blev Josephine Baker-poolen en plats känd för sin öppenhet, kommunikation och kombinationer av unga parisare från olika sociala, etniska och kulturella bakgrunder i motsats till Paris, i vanliga fall, så konservativa konstscen.

Piscine Josephine Baker är den senaste, och troligtvis mest trendiga, poolen i Paris och är uppkallad efter den stora amerikansk-parisiska artisten som kämpade för civila rättigheter och social och etnisk integration. Denna verkligt inspirerande figur såg Velez skapa en dynamisk föreställning som förenade hennes bakgrund inom folkkonst och socialpolitik.

Hur du tar dig dit:
Tunnelbana: Quai de la Gare eller François Mitterand, Port de la gare, quai françois-mauriac, 75013 ParisKontaktnummer: 01 56 61 96 50
Öppettider: Måndag : 7.00-9.00, 10.00-22.00 ; Tisdag : 10.00-23.00 ; Onsdag : 7.00-9.00, 10.00-22.00 ; Torsdag : 10.00-23.00 ; Fredag : 7.00-9.00, 10.00-22.00 ;  Lördag och Söndag : 10.00-20.00

Vad sägs om ett dopp i Seine på din nästa resa till Paris? Hitta de bästa biljettpriserna på internet genom att använda Momondo. För fler autentiska resetips kan du kolla in Momondos stadsguider som är skapade av sidans användare och lokala bloggare för att ge dig en oförglömlig upplevelse.

 

Dagens Inlägg: I samarbete med Momondo
Bild: Dreamstime, Stay, Hotelaparis
 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *