Denna veckas gästbloggare är Johan Magnusson från bloggen Guy Eats Food. Johan är Skåningen som flyttade till Usa och aldrig flyttade hem igen. Idag berättar han om sin delstat Arizona. Vilket jag är riktigt glad för. Arizona är nämligen med på min Bucketlist. Men han har också en förkärlek till god mat. På hans blogg kan ni läsa om matupplevelser världen runt. Allt från Fine Dining på Michelin restauranger till avancerad BBQ hemma i trädgården. Där hittar ni också många recept på fantastiska rätter, dock med amerikanska mått så klart.

Johan Presenterar sig själv:

My name is Johan Magnusson and I love food. I love to eat it, I love to cook it, I love to read about it, and I love to talk about it. Food is life, and life is better with good food.

Being blessed with the opportunity to travel the word I quickly came to realization that food is also universal – every culture loves food and every culture is often centered around cooking and social eating. Meeting and discussing food with world-renowned chefs but equally important, talking to the guy running a street food stand, I understood how food very easily can become an obsession. This blog is my way of channeling that obsession in a positive direction.

 

Guy Eats Food 1

 

ARIZONA

 

Grand Canyon. Tombstone. Kaktusar. Det är oftast dessa tre ting som dyker upp i folks medvetande när man nämner Arizona – The Grand Canyon State.

 

Jag har nu bott i Arizona i snart tio år, och frågan som folk ofta ställer är – varför Arizona? Jag växte upp i blåsigt och regnigt Skåne och gillade aldrig den svenska vintern, det var för grått och för dystert. Den svenska sommaren var underbar – de två veckorna som solen behagade visa upp sig. Så, det första skälet jag alltid nämner är vädret. Lokalbefolkningen kallar Phoenix ”The Valley of the Sun”. Vårt professionella basketlag heter Phoenix Suns. Dessa namn är väldigt träffande då vi årligen har 296 soliga dagar. Jag repeterar, 296 dagar av solsken!!! Visserligen kan det bli varmt på sommaren, men det är en torr värme. Min amerikanska fru som inte gillar sol lika mycket som jag, bemöter alltid detta påstående med ”dry heat – sticking your head into the oven is also a dry heat”. Nåväl, jag rekommenderar Arizona när vädret är som bäst – från September till Maj.

Det andra skälet ar definitivt kontrasterna mellan Phoenix, som idag är USAs sjätte största stad, med ett bubblande utbud av sport- och konsertevenemang, bra restauranger, golfbanor i världsklass och det faktum att om beger du dig 20 minuter norr om Phoenix så möts du av en förtrollande vildmark, med öppna landskap och inte en människa på mils avstånds.

Mitt favoritställe är utan tvekan Sedona – utnämnt till USAs vackraste plats vid flertalet tillfälle. Att jag och min fru gifte oss i Sedona kan också ha något med saken att göra. Sedona kallas Red Rock Country på grund av de unika bergsformationer som floden Colorado för miljoner år sedan skapade. Sedona består av flera naturparker, vingårdar, fantastiska spa-anläggningar och mängder av New Age butiker. Bästa sättet att upptäcka Sedona är att hyra en off-road Jeep eller boka en tur med de lokala guiderna.

 

Arizona, Johan Magnusson (1)

Arizona, Johan Magnusson (2)

 

Föreställ dig miljön i den tecknade amerikanska serien Gråben och Hjulben [Wile E. Coyote and the Road Runner] som visades i svensk tv under min uppväxt. Röda klippformationer, färgade av järnmineraler, skjuter upp ur marken likt uråldriga statyer. Det är så vackert att lokalbefolkningen ofta besvarar frågor om var den röda färgen kommer ifrån med svaret

– ”It comes from the blood of fallen angels”.

Jag blev själv så inspirerad av den fantastiska naturen i Sedona att jag numera har Hjulben som registreringsskylt på min bil i en hyllning till detta fantastiska landskap och den coolaste fågeln in Arizona – The Road Runner, en skylt som förvirrade amerikaner ofta försöker dechiffrera.

En annan väldigt god anledning till varför jag gillar Arizona är självklart maten. Arizona gränsar till Mexiko så om du gillar mexikansk mat – då är Arizona ett ställe för dig. Nu talar vi inte om den svenska varianten på mexikansk mat, fredagskväll med Tacos från Santa Maria, utan den bästa autentiska mexikanska maten norr om mexikanska gränsen. Du kommer att känna igen rätter som tacos, burritos och enchiladas, men du kommer förmodligen också upptäcka nya som caramelos [köttfyllda ostchips], toritos [räkfylld chilipeppar inlindad i bacon] och raspados, [Sonoran strutglass]. Tuscon i södra Arizona är en bra utgångspunkt för matentusiaster, med hundratals bra mexikanska restauranger.

Själv rekommenderar jag en tur längs Arizona Salsa Trail. Ett dussintal restauranger i Safford Arizona arrangerar årligen en Salsafest, men det går bra att besöka dessa restauranger när som helst. Det är en kul upplevelse att bara köra runt och prova salsa, men om det inte är nog så finns det också en fabrik som gör tortilla och en lokal chilipeppar odling.

 

Arizona, Johan Magnusson (11)

Arizona, Johan Magnusson (12)

 

JOHANS TOPP-TIO I ARIZONA

Arizona är fantastiskt och jag hoppas att folk som besöker oss, upplever mer än bara Grand Canyon och Tombstone. Det finns så mycket mer och upptäcka. Så avslutningsvis, här kommer min personliga Things-To-Do [utan inbördes ordning] lista av saker man måste göra i Arizona förutom vad jag redan har beskrivit:

1. Chiricahua National Monument – fantastiska rockformationer i södra Arizona
2. Ghost Towns – hundratals ghost towns över hela Arizona
3. Meteor Crater -världens bäst bevarade meteorkrater
4. Titan Missile Museum – missilbunker och en otäck påminnelse om det kalla kriget
5. Pizzeria Bianco – USAs bästa pizza enligt NY Times
6. Petrified Forest National Park – världens största och mest färgfulla samling av förstenad skog
7. Pima Air & Space Museum -flygplansmuseum i världsklass
8. US Route 66 – Standing on a Corner in Winslow Arizona…Klassisk the Eagles låt
9. Golden Door Spa at The Boulders – Arizonas bästa spa
10. Beaver Choice – svensk restaurang i Phoenix med Hanna Gabrielsson vid rodret

Det finns naturligtvis en mängd andra saker man kan göra. Vill du ha tips från mig, så skicka mig gärna ett email. Du når mig på:
johan@guyeatsfood.com

Welcome to The Grand Canyon State and the Valley of The Sun!!!

 

Arizona, Johan Magnusson (8) Arizona, Johan Magnusson (9)

Arizona, Johan Magnusson (7)

Arizona, Johan Magnusson (10)

Arizona, Johan Magnusson (3) Arizona, Johan Magnusson (4)

Arizona, Johan Magnusson (6)

 

Translation;
Todays visiting blogger is Johan Magnusson from the blog Guy Eats Food. Johan lives in Arizona in the Us and left Sweden ten years ago. 

 

Text: Johan Magnusson / Guy Eats Food
Foto: Johan Magnusson / Guy Eats Food

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

8 Comments

 1. Shit, det är svårt att inte bli avundssjuk på gästbloggaren här! :) Arizona, så fantastiskt. Alla dessa spökstäder, vill verkligen dit.

  1. Arizona lågt högt på min bucketlist redan innan. Men då hade jag inte tänkt på spökstäderna. Nu har Arizona åkte upp några snäpp till :)

 2. Längtar ännu mer till jag står där i Arizona! Inte så länge kvar nu, “bara” 56 dagar kvar… Inte för att jag räknar eller så :P

  1. Haha. Åh vad avis jag blir. Visste inte att du skulle dit…
   Kommer antagligen följa din resa maniskt :) :)

   1. Hehe. Jo ska till USA i mitten av maj och en del av resan går genom Arizona. Längtar sååå mycket alltså! Ska försöka hålla er andra så uppdaterade som det bara går under resan. Instagram kommer nog uppdateras flitigt iaf :)

    1. Det ser vi fram emot :)

 3. Tony says:

  Magster see you when our dreams comes through, take me to Sedona!

 4. Vill någon ha mer tips, skicka ett mail…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *