30 miljoner människor världen runt lever i flykt. Något som för oss kan vara ogreppbart och kanske till och med lite abstrakt. I Australien har man nu gjort ett program för att belysa flyktingproblematiken och folks syn på flyktingar. Dokumentären, realityserien, går just nu på Svt2, “Flyktingar Åk Hem”.

 

Ett experiment där sex Australiensare från olika samhällsklasser i 25 dagar får prova på livet som flykting. De har förutfattade meningar och rasistiska åsikter om flyktingar som söker asyl i Australien. Frågan är om resan kommer att förändra dem och deras syn på flyktingar. De fråntas sina plånböcker, mobiltelefoner och pass och tvingas leva som flyktingar i en månad. De får gå ombord på en läckande flyktingbåt, utsätts för polisens räder mot flyktingar i Malaysia, de får bo i ett flyktingläger i Kenya och till sist befinner de sig i krigszoner i Kongo och Irak. Men kommer det här att ändra deras åsikter?

 

Programmet är ett socialt experiment där sex Australiensare får ett smakprov på vad de flyktingar som tar sig till Australien får uppleva, både när de försöker fly från sitt land till en ny trygghet och hur de behandlas, eller snarare hanteras, när de kommer fram. I programmet ger vissa av de sex deltagarna uttryck för åsikter som påminner väldigt mycket om klassiska SD-klyschor, som till exempel “Vi borde lösa problemen där de kommer ifrån i stället för att de ska komma hit”, “Om de inte har papper ska de kastas ut”, “De kommer bara för att leva på våra bidrag” och så vidare. Det framkommer rätt snabbt i programmet att situationen kanske inte är riktigt så enkel som många tror.

 

Många anser att serien är hårt vinklad. Må så vara. För de som faktiskt lever det livet är verkligheten kanske inte så hårt vinklad. Jag anser bara att en grupp människor får gå en dag i någon annas skor. En tankeväckande serie hur man än vänder och vrider på vinkligen.

 

Originaltitel ” Go back to where you came from”. Se serien på SVTPlay.

 


 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *