Turkiet, Istanbul. Karaköy

 

Det har gått två månader sedan resan till Turkiet. Och det är också tiden det tagit för mig att börja processa de fem dagarna där. Precis som i November blev det en och en halv dag i Istanbul. Det är inte ens i närheten av vad man behöver för att upptäcka denna färgsprakande stad.

 

Istanbul har en 500 år lång historia av uppgång och fall. Staden i sig, mångt mycket längre. Kanske det är det som färgat stadens kulturella arv. Med sin unika plats mellan två kontinenter, Europa och Asien, väst och öst, har den i årtusenden varit både en skiljelinje och smältdegel för oändligt antal människor, religioner, kulturer och händelser. “Om jorden vore en enda nation, skulle Konstantinopel vara dess huvudstad.” Ord från den franska kejsaren Napoleon Bonaparte, om staden som  idag heter Istanbul. Det säger en hel del om stadens rika historia, kultur och mångsidighet.

 

Istanbul delas in i tre delar. Den gamla staden på halvön mellan Gyllene hornet och Marmarasjön. Den något yngre delen norr om Gyllene hornet, Galata Beyoğlu. Och den asiatiska delen på andra sidan Bosporen Üsküdar, Kadıköy. Dessa tre delar består av 39 distrikt. Här finns många kända historiska monument och de historiska områdena i staden är av Unesco förklarade världsarv. Dessutom kan man ståta med över 3000 moskéer.

 

LÄS MER: Fler inlägg från Turkiet och Kappadokien hittar ni här.

 

Turkiet, Istanbul

 

KORT HISTORIA OM ISTANBUL

Istanbul är en av de där städerna runt Medelhavet som har en lång och komplicerad historia. Men jag blir så klart nyfiken och läser på lite om dess bakgrund. Trots att man skulle kunna tro att Istanbul är Turkiets huvudstad är det inte så. Ankara är huvudstaden man inte hör så mycket om. Idag bor det i Istanbul cirka 14 miljoner människor. Mer än i hela Sverige. Staden grundades redan på 600-talet före Kristus och kallades då Byzantion.

 

På 300-talet före Kristus erövrades Mindre Asien, där staden låg, av Alexander den store, för att senare införlivas i det romerska riket. När romarriket delades år 395, blev Mindre Asien kärnland i det östromerska, Bysantinska, riket med Byzans som huvudstad. Den döptes senare om till just Konstantinopel. När Konstantinopel bytte namn till Istanbul 1926, hade staden haft sitt gamla namn i nästan 1300 år. Sedan dess har den turkiska republiken, som grundades 1923, har haft en stormig historia med ständig konflikt mellan demokratiska och auktoritära krafter.

 

LÄS MER: Om Istanbul långa historia kan du läsa mer på bland annat Ui eller på Wikipedia.

 

Turkiet, Istanbul

 

ISTANBULS GRÖNA STADSPARK & SAKIP SABANCI MUSEUM

I November besökte vi Atatürk Arboretum. Istanbuls gröna stadspark som ligger strax utanför Istanbul. Här finns runt två tusen olika arter av träd och växter från hela världen. Parken är 730 hektar och grundades 1949. Här promenerar man bland gröna alléer, grusvägar och stenstigar. Förbi små sjöar och över små broar. Parkens yttersta syfte är att finnas där som ett kunskapsbibliotek för Istanbuls skogsdepartement, universitet och dess studenter.

 

Samma dag upptäcker vi också Sakıp Sabancı Museum. Ett museum som ligger i delen Amirgan som är ett av de äldsta kvarteren i Bosporen. Här finns en stor internationell samling konst, men framför allt en nationell samling. Men Sakip Sabanci är inte bara ett museum. Här erbjuder man utbildning, forskning, seminarier och konserter.

 

 

MICHELINKROGEN ARAKA & MUUTTO ANATOLIAN TAPAS BAR

Istanbul erbjuder en rik och varierande matkultur. Här kan man välja och vraka mellan olika smakprofiler. Högt som lågt. Vid första besöket i Istanbul, fick vi lyxen att få luncha på Michelinkrogen Araka, som öppnat bara för vår skull. Den är en av 53 i Istanbul som finns i Michelinguiden. Vackert upplagda rätter på  sellerirot, rödbetor, mandlar, pinjenötter och ris kokat med olika örter.

 

Under samma resa besöker vi också restaurang Muutto Anatolian Tapas Bar för att upptäcka det Turkiska mezeutbudet. Här får jag min kulinariska favoritupplevelse under båda mina resor hit. Turkiska smårätter som höjts och presenterats med fine diningkänsla. Och där fanns inte en rätt jag inte skulle beställa igen.

 

 

POPULÄRA STADSDELEN KARAKÖY I ISTANBUL

Under mitt andra besök fick jag skrapa lite mer på ytan av staden. Det får jag tacka Gunilla på 4000 mil för. Jag hade tänkt ta en drink i hotellbaren och bara ta det lugnt, men tog bästa beslutet när jag hajackade Gunillas upptäcktsfärd av Karaköy. Karaköy betyder svarta byn och ligger i stadsdelen Galata. Området där vårt hotell ligger, Novotel Istanbul Bosphorus Hotel , som har ett fantastiskt läge bland de mest populära hotellen på den europeiska sidan. Det blev också inledningen till den shoppingbonanza som skedde under denna resa.

 

Under förra resan handlade jag bara te  och kaffe. Men så mycket mer denna gång. Karaköy är ett populärt hamnområde, så självklart vill vi upptäcka strandpromenaden först av allt. Något som blev tydligt för mig förra gången är hur hög säkerheten är och att man ska vara beredd på att ta sig igenom både en och två metalldetektorer. Så även denna gång. Vägen till hamnen gick genom ett hotell, och vägen in dit genom en detektor. Nästan som att gå igenom dörren in till Narnia. Sedan är vi på andra sidan. I Karköy.

 

Vi strosar bland Karaköys små gränder. De Osmanska byggnaderna är dekorerade med vacker gatukonst och graffitti. Vilken underbar start på upptäcktsresan av Istanbul. Coola Kaféer. Restauranger. Små köftegrillstånd. Fiskmåsar. Och självklart katter som njuter på det absolut bästa platserna. Fotovänliga barer. Och Turkish delight butiker. Och det är i en sådan som första shoppingen startar. Generösa smakprover gör det omöjligt att gå därifrån utan en låda… eller två med loukomi [små marmeladbitar]. För en sockerstinn som mig, hade det lätt kunnat urarta till både baklava och halva med. Men man får ju “bara ha 23 kilo” i resväskan.

 

 

VI UPPTÄCKER THE FISH MARKET & CICEK PASSAGE 

Helt plötsligt har tiden sprungit ifrån oss och vi får skynda tillbaka till hotellet. Vår guide Aysham ska ta oss med för middag och för att upptäcka The Fish Market och Cicek Passage. Och självklart älskar jag The Fish Market. Små butiker. Små fiskerestauranger. Och så specialbutiker. Jag kan hoppa över kvällsmaten. Jag är nöjd. Men vi har Çiçek Pasajı, ursprungligen kallad Cité de Péra, kvar att upptäcka.

 

Det är en berömd historisk passage på İstiklal Avenue i Beyoğlu-distriktet i Istanbul. Den var från början en blomster marknad, flower market. Det är en täckt innergård med rader av historiska kaféer, vinhus och restauranger. Passagen förbinder İstiklal Avenue med Sahne Street och har en sidoingång som vetter mot Balık Pazarı. Vår kvällsmat blir lokal turkisk mat på Sevic Restaurant. Vi börjar med mängder av små tapas följda av, för min del, turkiska köttbullar. Och precis som turkarna, dricker vi raki till maten. Nationaldrycken som påminner om den grekiska Ouzon, gjord av sprit på druvor och med en aniskryddning.

 

Dagen efter äter vi frukost på Barnathan Roof. Utsikten härifrån är magisk. Kanske ännu mer så dagar när det inte regnar. Sedan är det dags att lämna Istanbul. Jag är långt ifrån klar med staden. Inser desto mer hur mycket kvar jag har att upptäcka. Men, det är dags för oss att upptäcka huvuddelen av vårt program. Kappadokien.

 

 

15 TIPS PÅ SAKER ATT SE & GÖRA I ISTANBUL

#1 FLODEN BOSPOREN
Ta en båttur över Bosporen. Bosporen är vattenleden som skiljer Europa och Asien och Istanbuls siluett visar sig bäst från vattnet.

#2 BLÅ MOSKÉN
Blå moskén är inspirerad av Hagia Sophia, och har fått sitt namn på grund av sina blå mosaikplattor. Den är väldigt populär för sin storslagna kupol och sina sex minareter. Dess riktiga namn är egentligen Sultan Ahmet-moskén.

#3 HAGIA SOPHIA
Var världens största byggnad vid uppförandet år 537 och en bit framåt. Den har tjänat som mötesplats för både kristna ortodoxa och muslimer.

#4 TOPKAPIPALATSET
Topkapipalatset, sultanens palats, är Istanbuls största historiska byggnad. Härifrån styrde sultanerna över det forna osmanska riket. Här levde också , när de var som flest, över 4000 personer. Haremet där sultanerna levde med sina fruar och skattkammaren, är två av de mest populära delarna i Topkapipalatset.

#5 ISTANBULS GRAND BAZAAR
Istanbuls Grand bazaar ligger centralt i området Fatih och har över 4 000 affärer. Innanför historiska väggar och tak ligger butikerna tätt, sida vid sida, och utgör ett myller av hantverk, mattor och porslin. Det är öppet alla dagar utom söndagar

#6 HAMAM
Att besöka ett Hamam, ett ångande turkiskt badhus, i Turkiet är nästan ett måste.

#7 SHOW
Titta på en orientalisk show.

#8 MEZE RESTARUANG
Besök en restaurang som serverar klassiska mezerätter. Smårätter som är Mellanösterns svar på Tapas.

#9 BESÖK KRYDDMARKNADEN MISIR CARSISI
Kryddmarknaden, Spice Bazaar, Misir Carsisi ligger intill Galatabron. Här kan man fynda kryddor,  Turkish delight och massor med andra godsaker.

#10 ISTIKLAL
Istiklal är namnet på den stora gågatan i området Beyglu som är 1.4 kilometer lång. Här hittar man allt från inhemska kedjor till internationella klädbutiker. Gatan sträcker sig från Taksimtorget till Galatatornet.

#11 TAKSIMTORGET OCH TAKSIMMOSKÉN
På Taksimtorget, i ända änden av gågatan Istiklal, i centrala Istanbul hittar man det 11 meter höga monument som porträtterar grundarna av den turkiska republiken. Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü och Fevzi Çakmak.

#12 GALATABRON
Galatabron spänner över viken Gyllene Hornet, tvärs över vattnet från Eminönü. Härifrån ser man Galatatornet som är ett av Istanbuls bästa orienteringsmärken.

#13 CEVAHIR
Cevahir är namnet på ett av världens största shoppingcentrum och ligger i området Sisli. Gallerian inrymmer hela 300 butiker, restauranger och en nöjespark.

#14 BASILIKA CISTERN
Basilika Cistern visar den underjordiska världen av Istanbul, och är ett historiskt landmärke för staden. Byggd på 500-talet för att ge vatten åt Konstantinopel, är Basilika Cistern den största bevarade bysantinska cisternen i Istanbul.

#15 EN PROMENAD GENOM KARAKÖYS GRÄNDER
Slutligen, ta en mysig promenad genom Karaköys myisga gränder och ta en lunch vid någon av de många restaurangerna och kaféerna.

 

Turkiet, Istanbul

Turkiet, Istanbul

Turkiet, Istanbul

Turkiet, Istanbul

KaraköyTurkiet, Istanbul

Turkiet, Istanbul, Karaköy

Turkiet, Istanbul, Karaköy

The Fish Market & Cicek Passage Turkiet, Istanbul

Atatürk Arboretum, Istanbuls gröna stadspark

Turkiet, Istanbul

Turkiet, Istanbul

Araka Michelin Restaurant

 

Translation
It is impossible to do Istanbul in just a few days. You need at least a week. I scratched the surfase in two visits and three days. Today I share my experience and give you 15 tips on what to do and see in the multiculturall city that Istanbul is.

 


Resan till Turkiet och regionen Kappadokien var en PR-resa som arrangerades av Go Turkiye och Go Cappadocia under kampanjnamnet #goturkiye och #gocappadocia.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *