Det är tidig söndag morgon och jag är på väg mot ett nytt äventyr. Den kommande veckan ska jag upptäcka Krakow och Tatrabergen i södra Polen. Jag är förväntansfull. Jag har bara varit i Polen två gånger, i norra delarna, och upptäckt väldigt lite av landet. 

 

Första gången var en vinterresa till Gdynia och Gdansk med mannen. Under en kall vinterstorm försökte vi göra något som liknande turistande. Andra gången var på en jobbresa till Warszawa. Mycket mer erfarenhet har jag inte. Jag flyger till Krakow via Stockholm. Men det finns så klart direktflyg från Köpenhamn. Så resan dit blir några timmar längre än nödvändigt. När jag checkar in på Puro Hotel i gamla stan, är både mitt och mobilens batteri slut. Så jag tar några timmar ledigt i det mysiga och moderna hotellrummet. Och laddar om.

 

På kvällen har jag laddat klart och det är dag att upptäcka det Polska köket. En kvarts promenad från hotellet hittar man Szara Ges W Kuchni Restaurant. En restaurang som serverar rätter från det Polska köket med fine dining touch. Dessutom använder man bara lokala råvaror. Vi blir serverade en spännande trerätters meny i en fantastisk miljö. De är kanske mest berömda för sin annorlunda dessert fågelnästet.

 

 

KRAKOWS HISTORISKA KVARTER

Dagen efter börjar vi dagen med en promenad genom Krakows historiska kvarter. Vi besöker Stary Kleparz, old market, i gamla stan. Kleparz betyder just kvarter. Så det blir helt enkelt kvarterets marknad. För mig som älskar marknader är detta en av dagens små höjdpunkter. Vi fortsätter till Stora torget, Rynek Główny. Stora torget ligger innanför murarna, mitt i Gamla stan. Stare Miasto på polska. Det var det största torget i medeltidens Europa. Idag kan man säga att torget är lite som stadens själ. Det är här mycket händer. Här anordnas bland annat en välbesökt julmarknad varje år.

 

Krakow står sedan 1978 med på UNESCO:s världsarvslista. En stad som andas en unik blandning av bland annat renässans och gotik och som i sin tur skapar en vacker och intressant stad. Det kungliga Wawelslottet, med tillhörande museum, härstammar, precis som Krakows äldre stadsdelar, från medeltiden, cirka 1300 till 1500-tal. Slottet ligger på Wawelkullen, som staden sägs ha vuxit fram kring, och där man också kan besöka den gotiska Wawelkatedralen. Vi fortsätter vår upptäcktsresa genom att åka heliumballong och ta in Krakow från ovan.

 

 

KRAKOW, EN AV POLENS ÄLDSTA STÄDER

Krakow är känd som kyrkornas stad. Kyrkor finns i nästan varje kvarter. Den polska staden är med sina nästan 760 000 invånare Polens näst största stad. De tidigaste spåren av befolkning här är från 600-talet och omnämns först av en judisk handelsman på besök år 966. Staden var då huvudstad i det dåvarande Polen-Litauen. Det var den fram till 1596, då kung Sigmund flyttade den till Warszawa.

 

Namnet Krakow sägs komma från Krak, den man som enligt legenden dödade den drake som länge hade plågat bygden. Krakow har en mycket rik historia, med flera kvarlevande byggnader, kyrkor och kloster från medeltiden. Staden är starkt förknippad med konst och vetenskap. Det med ursprung i byggandet av Jagellonska Universitetet 1364. Detta resulterade i en guldålder för staden under 1400 och 1500-talen. Denna guldålder avbröts dock av bland annat flera svenska invasioner, och att huvudstaden flyttades till Warszawa.

 

Krakow är en färgstark stad som länge varit  en viktig handelsplats. En stad som varit med om både världskrig och järnridå. Staden delas in i 18 distrikt som separeras av floden Wisla, Polens längsta flod. Gamla stan är det mest centrala distriktet och består av nio stadsdelar. Gamla stan, liksom Kazimierz och Wawel finns på UNESCOS världsarvslista. I gamla stan hittar du det stora marknadstorget med den stora saluhallen och Mariakyrkan.

 

 

KRAWOS LÅNGA JUDISKA HISTORIA

Staden har en lång tradition av judisk befolkning, och idag finns flera synagogor, judiska muséer, judiska kyrkogårdar och minnesplatser att besöka. Stadsdelen Kazimierz är känd som den gamla judiska stadsdelen, och här finns en stor synagoga från 1500-talet. Även delar av den mur som omgav Podgorze-ghettot under 1941-42 finns kvar att se. Kazimierz är också en väldigt mysig stadsdel att strosa runt i. De smala kullerstensgator har flera små unika hantverksbutiker att botanisera bland och många små mysiga kaféer där man kan smaka på såväl goda viner och delikatesser som vanlig fika.

 

På Josefs gata är det inte svårt att hitta Polsk design och hantverk. Vill du ha något som ingen annan har, då är Forum Mody ett säkert kort. Precis utanför de judiska kvarteren finns nämligen 50 stånd med smycken, inredning och kläder från polska designers. I Kacper Ryx hittar du hantverk som andas historia och i den spektakulära tyghallen Sukiennice finns vackra souvenirer. Vi äter lunch på Bazaar Bistro innan det är dags att fortsätta vår dag med att köra Drabant.

 

 

VI BESÖKER SALTGRUVAN WIELSICKA OCH FÖRORTEN NOWA HUTA

Med Drabant och Fiat tar vi oss till förorten Nowa Huta. Förorten skapades efter andra världskriget som en socialistisk förort av det Sovietiska styret. Ett stålverk gav förorten sitt namn. Men istället för idealet socialrealism, blev Nowa Huta en samlingsplats för antikommunistiska krafter. Det är en resa tillbaka i tiden att går runt i källarrummen i dess byggnader.

 

Vi lämnar Nowa Huta för att göra en roadtrip några mil utanför Krakow. Målet är Wielsicka Saltgruva. En gruva som sträcker sig 135 meter under mark. 800 steg nedåt och 378 trappsteg. Trots att bara de tre första våningarna av nio är öppna, blir detta en av de stora upplevelserna under denna resa. Vi avslutar vår dag med en sexrätters polsk avsmakningsmeny på Dinner Biala Roza. Dagen efter är det dags att lämna Krakow. Men självklart gör vi inte det utan att ha gått en matlagningskurs. Där gör vi Polska piroger och avnjuter därefter vår sista lunch på lokala rätter.

 

 

15 SAKER ATT SE & GÖRA I KRAKOW


Krakow är en oväntat mysig stad som har massor att erbjuda. Allt ifrån historia och gruvor till nationalparker och stenbrott. Här finns dessutom massor av bra restauranger och kaffer till riktigt bra priser.

1. SZARA GES W KUCHNI RESTAURANT
Att upptäcka ett lands kultur går väldigt mycket genom dess kök. Så att äta på en restaurang som serverar polsk mat är en smygstart.

2. GAMLA STAN
Strosa runt i gamla stan och upptäck sevärdheter, njut av god mat på någon av alla restaurangerna eller shoppa på  någon av marknaderna.

3. MATLAGNINGSKURS, LÄR DIG GÖRA PIROGER
Gå en matlagningskurs en ett kul sätt att upptäcka en annan kultur. Varför inte anmäla dig till någon av alla kurser och lär dig göra Polska piroger.

4. CHOKLADFABRIKEN 
I Krakow finns även en chokladfabrik, här kan du smaka och shoppa choklad hur länge du vill. På polska heter fabriken Krakówska Manufaktura Czekolady. Du har till och med möjlighet att se hur tillverkningen går till och sedan avsluta med en god chokladfika.

5. ÅKA HELIUM BALLONG
Det är inte riktigt samma sak som att åka luftballong. Men det är ändå ett kul sätt att se Krakow från ovan.

6. JUDISKA KVARTEREN
Strosa i de Judiska kvarteren. Shoppa, fika och njut av arkitekturen och grafittin.

7. NOWA HUTA STÅLFABRIKEN
Om man är intresserad av historia, är förorten Nowa Huta är självklart stopp.

8. WIELICZKA SALT MINE
Saltgruvan är ett av Krakows UNESCO världsarv och verkligen värd ett besök. Läs mer under det länkade inlägget.

9. KÖRA DRABANT
Att köra en liten Drabant som man knappt får plats i, är ett kul sätt att upptäcka Krakow. Crazy Guides har flera modeller man kan hyra.

10. ÄTA FINE DINING PÅ BIALA ROZA
Om man någon gång ska testa en tiorätters avsmakningsmeny, är det i Polen man ska göra det. Här är priserna långt under många ställen i Europa.

11. PLAZSOWLÄGRET & MUZEUM PRL-U
Från och med 1939 var Krakow precis som övriga Polen under nazistisk ockupation, vilket ledde till att majoriteten av stadens judiska befolkning stängdes in i ett ghetto i Podgorze-distriktet i södra Krakow. Auschwitz Birkenau är ett av de mest ökända förintelselägrena från andra världskriget. Guidade turer till lägret utgår dagligen från Krakow och här kan du även få se skor, resväskor och andra tillhörigheter från de judar som kom hit.

12. NATIONALMUSEUM
Detta är landets största konstmuseum och här finns både modern och äldre konst.

13. WAWEL
Här hittar man ett av de kungliga slotten med en borg.  Men också Krakóws domkyrka finns här.

14. DEN BOTANISKA TRÄDGÅRDEN
Trädgården anlades o slutet på 1700-talet och täcker nästan tio hektar.

15. RÅDHUSTORNET
Tornet är det enda som finns kvar av det gamla  rådhuset. Man hittar det vid den stora marknadsplatsen.

 

 

Translation
Krakow is the second largest city in Poland and a little underrated. Here is so much to see, experience and enjoy. The city is colored from events during the world wars and the iron curtain. It is also a UNESCO world heritage.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *