Jag vaknar tidigt, tidigt på morgonen av ett högt dunkande. Som om Tors hammare slår mot metall. Och sedan kommer ekot, ett för varje stöt. Det var inte Tors hammare. Det var metall som stötte mot trä när det började pålas i sank mark och byggandet av Naturum och bron påbörjades.

 

Vi bor så nära Helgeå i Kristianstad som man kan komma. Och den sommaren, när man började bygga Naturum, var en lång sådan. Av det sämre slaget när det kommer till ljudnivån. Bankandet höll på dag ut och dag in. Pålningsmaskinernas dunkande hördes över hela staden och var fullständigt oundvikliga.  Just denna sommaren var kanske promenaderna med fågelkvitter mindre fågelkvitter och mer öronbedövande dunkande.

 

Idag, är det något av det finaste vi har i staden. Och bron, den tillför sååå mycket till hela stadskänslan. Jag var inte lite motståndare av bygget då och där. Det skulle ju förstöra vår fina utsikt. Men jag blev motbevisad, jag erkänner. Som inflyttad Kristianstadsbo upptäcker jag fortfarande hur mycket staden och naturen här har att erbjuda. Jag älskar landsbygden, naturen och skogen, men älskar kanske stranden ännu mer.

 

Sverige, Skåne, Kristianstad, Forsakar

 

ALLT & LITE TILL I KRISTIANSTAD & DESS NÄROMRÅDE

Och här, i Kristianstad, kan jag få allt det där. De vita sandstränderna längs med Hanöbukten, den härliga granskogen vid sjöarna, tallskogen i Åhus, bokskogen i Åbergen vid Huaröd och stränder i bland annat Åhus och Yngsjö. Samtidigt har vi den mysiga innerstaden med de små gågatorna inne i Kristianstad, där man kan strosa runt, shoppa eller ta en fika på ett mysig kafé. Kanske är det inte lika exotiskt att gå en promenad på Lillö och titta på korna som lunkar fram, som att upptäcka ett exotiskt Costa Rica, men nog ger det lika mycket njutning, fridfullhet och livsglädje.

 

Här kommer mina bästa tips på naturupplevelser och sevärdheter i Kristianstad Kommun. Visst har Kristianstad också museer, bland annat ett Regionmuseum och ett Artillerimuseum, ett av Sveriges bästa handbollslag, världens största beachhandboll, mycket shopping, musikaliska strandhugg under sommarveckorna och en citytur kallad “Kristianstad på egen hand” där du kan upptäcka stadens historia och se en av de över 63 skulpturerna i staden. Men det får ni upptäcka på egen hand.

 

Vill du se det bästa av Kristianstad följ @visitkristianstad på Instagram eller Facebook.

 

CENTRALT KRISTIANSTAD CITY


1. NATURUM – PORTEN TILL VATTENRIKET

Mitt i Vattenriket reser sig Naturum som ett rede ur vassen. Visionen var att skapa ett ”Rede” med en känsla av närhet till både stad och våtmarker. Trähuset vilar på 400 träpålar mellan 10 och 30 meter långa vid kanten av Helgeå, och besökscentret Naturum öppnade 2012. Det har blivit ett populärt besöksmål för allt från barnfamiljer till ungdomar som sitter och njuter av solen vid den konstgjorda sjön. Extra populär är det så klart för barnfamiljerna. Hit kan man komma med sina barn och låta dem lära sig om djur och natur i Vattenriket. Dessutom kan man ta en tur i Naturums spektakulära “Opteryx”. En “farkost” där man får uppleva vattenrikets natur, via film, genom en simulerad resa under och över vatten.

 

 

2. VATTENRIKET & LINNEÉRUNDAN

2015 firade Vattenriket i Kristianstad tio år som biosfärområde. Området omfattar en stor del av kommunen och delar av Linderödsåsen, Nävlingeåsen och de kustnära delarna av Hanöbukten. Här kan man gå den sex kilometer långa Linnerundan. Här, där Carl Nilsson Linnaeus från Uppsala, själv strövade runt 1749 och gjorde botaniska upptäckter i området. Bland annat sägs det att han upptäckte Krypflokan. Till hans minne ringlar sig Linnérundan ett varv runt Härlövs ängar.

 

Från Naturum, via Kanalhuset och Isternäset, förbi Lillöborg och tillbaka över Härlövsborgstornet och in mot staden igen. Dessutom är det ett paradis för fågelskådare. Längs stigen finns flera fågeltorn och information om arterna i området. På turen passerar man Lillö Borgruin som är ett härligt ställe att plocka fram sin matsäck på. Men man kan också välja att gå den lite kortare rundan som tar en från Naturum, till Kanalhuset, över spången, över Härlövsängaleden och tillbaka till Naturum.

 

“Han var till växten något en under vanlig längd, hvarken fet eller mager, af en stadig och fyllig kropps beskaffenhet, stinna ådror, stort hufvud och bakåt upphöjt, bruna och eldfulla ögon, skarp syn, god hörsel, dock ej för musik, på fötterna snäll och lätt, ett förträffligt minne till 60 års ålder”.

– Abraham Bäck om sin vän Carl von Linné

 

 

3. TIVOLIPARKEN & HÄLSOTRÄDGÅRDEN

Tivoliparken är ända sedan tidigt 1800-tal en oas för Kristianstadsborna, stadens hjärta. I den nuvarande parken finns över 50 arter av träd. Det är hit man går soliga dagar med en filt, det är hit man går för att grilla och lyssna på musikarrangemang. Soltrappan i Tivoliparken är en fantastisk plats att sitta på med sitt kaffe under varma sommarkvällar. Precis bakom den finns Teatern som invigdes 1906. Då klagade folk på föreställningarna, höga biljettpriser och dålig akustik. Idag arrangeras mer än 50 föreställningar per år med fulla salonger.

 

Men här hittar man också Hälsoträdgården. Den anlades 2011 som en samlingsplats för trädgårdsintresserade och här ordnas aktiviteter för både skolor, studiecirklar och evenemang för stora och små. För de yngsta besökarna finns också en lekpark med vattentema. Dessutom finns det ett litet minizoo, eller mer hägn med olika fåglar som tacksamt tar emot barnens uppmärksamhet och brödbitar.

 

 Bilden är från 2006 när Carola besökte Kristianstad

 

4. EKENABBEN

Strax sydost om Kristianstad ligger denna lilla pärla med lövskogsklädd udde, stora ekar och en liten strand. Här vid Ekenabben kan man gå kortare promenader på naturstigar genom sumpskog. Genom skogen tar du dig lätt fram även med rullstol eller barnvagn.

 

 

5. STORA SAFARIBÅTEN

Hela sommaren finns det möjlighet att upptäcka Kristianstads Vattenrike från någon av safaribåtarna. Njut av miljön, fågellivet, guidningen och varför inte en fika eller en bit mat på vattnet. Stora Safaribåten inriktar sig på att ge en upplevelse samtidigt som man kan avnjuta en lite mat eller en fika. Eller så väljer man de paddelguidade turerna. Testa någon av deras temasafaris som Örnsafari, Gåssafari på Mårtensafton med gåsamiddag och andra spännande teman.

 

 

6. GATUKONST

De senaste åren har Kristianstad blivit med flera graffitiverk, väggmålningar. Den senaste blev klar nu i Maj. Den otroligt vackra katten på stora torg. Så varför inte ta en promenad genom city för att njuta av dem.

Skåne, Kristianstad, sevärdheter

 

NATUR


7. BALSBERGET OCH BALSBERGSGROTTAN

Njut av en avkopplande promenad bland natursköna omgivningar. Från Balsbergets topplatå kan besökare inspireras av en milsvid och fantastisk utsikt. Balsberget är en urbergsknalle, så kallad restberg väster om Råbelövssjön och till stor del bevuxet med bokskog. Det är dessutom nybildat naturreservat. Det finns två motionsspår, ett på 5 kilometer och ett på 2,5 kilometer och båda utgår från parkeringsplatsen på västra sidan av berget.

 

Balsbergsgrottan är en så kallad utlösningsgrotta, det vill säga den har uppkommit genom att rinnande vatten löst ut mjukare kalkstenslager. Grottan är en av Skånes bästa fyndorter för fossil och har tre större salar med gångar mellan. Grottan kan besökas under tiden 16 april till 14 oktober. Resten av tiden är grottan till för fridlysta fladdermöss som använder grottan som övervintringsplats.

 

 

8. KRONOSKOGEN NATURRESERVAT / ÅHUS

Det är ett omväxlande område som omfattar både blandskog, kustdynlandskap, vassområden och en vidsträckt sandstrand. Här finns möjlighet till vandring, motion, bad och fågelskådning. Äspet är naturreservatet som ligger vid stranden, strax söder om Åhus hamn. Området genomkorsas av ett flertal stigar lämpliga för vandringar eller motionsturer. Man kan starta vid parkeringsplatsen på Åvägen strax efter Sigfridsvägen eller från parkeringsplatsen vid den barnvänliga sandstranden Snickarhaken.

 

9. ÅBERGEN | ÅBJÄREN HUARÖD

Åbergen [Åbjären] är nog ett av mina favoritställen i Kristianstad. Framför allt på våren när allt här är ljusgrönt. I de inre delarna av östra Skåne rinner Mjöån genom en vacker dalgång, som en bäckravin mitt i bokskogen. Det är på Linderödsåsens nordsluttning utanför Huaröd som man hittar landskapet som ibland kallas för Skånes sista vildmark.

 

I närheten ligger naturreservatet Fjällmossen med unik natur och ett naturvärde av internationella mått. I centrum ligger en trädlös mosse som är kantad av björkskog. Och enligt källorna finns här även ett fågelskyddsområde där man, om man har tur, kan se storspovar, tofsvipor, sånglärkor, tranor och morkullor [för de som kan sina fåglar]. Och tidiga vårmorgnar kan man följa orrarnas spel på myren. Och jag visste faktiskt inte hur vackert det var eller hur storslagen naturen där är. Det tog mannen bara sexton år innan han fick för sig att ta med mig på äventyr i hans barndoms skogar.

 

 

10. STRÄNDER LÄNGS MED KUSTEN

Milsvida långgrunda sandstränder, det lätt salta vattnet och de grunda sandbankerna. Den ljumma doften av tall och sälta, vindarna och det speciella ljuset. Allt detta kan man uppleva i Åhus och Yngsjö. Kristianstad erbjuder en fyra mil lång kustremsa med 19 olika badplatser. Från Åhus och flera mil söderut kan man gå längs strandkanten och den modige kan även ta sig ett bad. Tre av badplatserna har erhållit utmärkelsen “Blå Flagg” av stiftelsen Håll Sverige rent, Täppet, Yngsjö och Rigeleje. I Sverige finns det cirka 40 “Blå Flagg” badplatser. Se alla stränderna på kartan sist i inlägget.

 

 

11. LANDÖN & LINDÖ

Fårabäck och Landön är det närmaste vi kommer till en skånsk skärgård utöver Tosteberga. Delar av den Blekingska skärgården har här stannat kvar och lite kobbar och stenar ramar in fiskeläget. Badvattenkvaliteten har fått bedömningen utmärkt de senaste tre åren. I området finns brygga, gungor, gräsplan och toalett. Och den lilla ön Lindö, som man måste ta båt till är den perfekta platsen för lite picknick och grillning.

 

 

12. IMMELEN

Norr om Kristianstad finner man Imelnsjön som har flera vikar. Där kan man paddla kanot och det finns flera färdiga vindskydd som man kan stanna vid. För den som vill uppleva naturen till fots finns det leder för alla smaker, från de lättsamt promenadvänliga till de lite mer utmanande. Lerjevallens friluftsgård är en av friluftsfrämjandets samlingspunkter. Där kan du till exempel ta dig runt vackra Immelen med både barnvagn och rullstol, eller välja en mer kuperad slinga som ansluter till Skåneleden och ge dig ut i riktigt skog och orörd natur.

 

13. DEGEBERGA BACKAR & FORSAKAR

Naturreservatet Forsakar är perfekt för rogivande promenader med sagolika backlandskap med bäckar, bokklädda raviner och höga klippbranter. Genom backlandskapet slingrar sig Forsakarsbäcken genom en ravin med upp till 40 meter höga klippbranter. Bäcken bildar flera fall, varav det högsta mäter nio meter. Du kan också följa bäcken genom det öppna hedlandskapet vid Degeberga backar och njuta av utsikten från de böljande kullarna.

 

Sverige, Skåne, Kristianstad, Forsakar

 

14. TOSTEBERGA ÄNGAR

Detta reservat, som smidigt nog kallas för Tosteberga ängar, bjuder på fantastisk blomsterprakt under våren. Här finns bland annat många olika typer av orkidéer. Tosteberga är en småort i Trolle-Ljungby distrikt i Kristianstads kommun och den är belägen vid havet, med Skånes enda skärgård utanför kustbandet och cirka 20 kilometer från Kristianstad.

 

Sverige, Skåne, Kristianstad

 

15. KJUGEKULL

För mer än 75 miljoner år sedan bildades Kjugekull som ligger knappt en mil från Kristianstad. Under årtusenden var det viktig höjd och en utsiktspost. Idag är det mer ett naturreservat med hembygdspark med dragspel, knätofs, midsommarstång. Det är hit man kommer om man gillar klättring på stenar och klippblock, så kallad Bouldering. Hit kommer klättrare från hela världen och det man anser att det är norra Europas främsta plats för utövare av sporten.

 

Naturreservat med vandringsleder ger en otrolig utsikt över Ivösjön. Landskapet består av hagmark, lövskog och unika jätteblock. I grönskan ligger Kaffestugan Kjugekull som serverar smörgåsar och fika. Har du tur kan du se hur blockklättrarna tar sig upp på de mest omöjliga ställen på klippblocken. Varje tisdag, året om, kan du följa med Friluftsfrämjandet på en 5 km lång vandring.

 

 

16. IVÖ & IVÖSJÖN

Kristianstad erbjuder en sagolik natur med skimrande sjöar och milsvida slätter. Här kan man utforska Skånes största sjö, Ivösjön, och paddla kanot i rofylld natur. Men man kan också ta med sig cykeln över till Ivön och njuta av en en lugn och rofylld atmosfär.

 

 

17. BOCKEBODA

Nära Önnestad på Nävlingeåsen kan man ströva i Bockeboda. Där finns olika slingor att vandra på i härlig natur. I Bockebodaskogen finns gott om stigar och motionsslingor, som tar dig genom både djup granskog och lövskog. De utgår från spårcentralen vid Bockatorpet i norr, från parkeringen i Uddarp i sydöst eller från en mindre parkering mitt i området.

 

SLOTT OCH GÅRDAR


18. BLÅHERREMÖLLA KVARN

När man svänger ner om kröken mot Blåherremölla vid Maglehem. kommer man in i en annan värld. Här har familjen Melin fortsatt i den härliga andan med café, konstutställning och restaurering av den gamla gården. Och hit åker man inte bara för att fika, utan också för att ströva omkring i den vackra miljön. Den gröna bäckravinen med sin gamla kvarnbyggnad, de handfull små korsvirkeshusen med vasstak och det underbara kaffet. Alltsammans ljuvligt inbäddat i Julebodaåns grönskande dalgång.

 

 

19. TROLLE LJUNGBY SLOTT

Slottet hör till Skånes mest praktfulla renässansbyggnader. Sagan om hornet och pipan förknippas med slottet och är utställda i ett fönster. Då slottet är en privatbostad hålls borggården och parken stängd för besök. För visning av borggården och Hornet och Pipan får man boka tid. Trolle Ljungbys historia går tillbaka till 1300-talet och Hans Gabriel Trolle Wachtmeister var den förste som innehade slottet under namnet Trolle-Ljungby.

 

Godset är fortfarande i släktens ägo. Huvudbyggnaden är en trelängad borg av tegel i två våningar omgiven av vattengravar. Slottets trädgård är en av Sveriges få bevarade renässansträdgårdar. Här hittar man också mikrobryggeriet Charlis Brygghus. Vill du brygga egen öl är det bara att boka en tid hos Kasper på bryggeriet.

 

 

20. SPÖKVANDRING PÅ BÄCKASKOG SLOTT

Bäckaskog slott ligger beläget i vackra omgivningar och erbjuder sina hotell och restauranggäster att följa med på spökvandringar genom ett mörklagt slott. Bäckaskog grundades på 1200-talet som ett kloster. Munkarna byggde sinnrikt köket precis över en bäck och hade en lucka i golvet genom vilken de kunde fiska upp ål i mängder.

 

På plats i köket får vandringsdeltagare höra om den fattiga flöjtspelande pojken Jons hemska öde efter en munks olycka med dödlig utgång. “Varifrån kommer den trevande flöjtmusiken som hörts sena nätter från kyrkkryptan vid Bäckaskogs slott? Och vem eller vad är det som stjärnklara nätter synts irra i parken insvept i ett vitt skynke? Organiserade spökvandringar ger dig svaren.

 

Sverige, Skåne, Kristianstad, Bäckaskog

 

21. WANÅS SLOTT

En av världens främsta skulpturparker hittar ni oväntat nog i Östra Göinge! Alltså inte Kristianstad Kommun, men ligger så nära att jag ändå vill ta med det på listan.  Wanås består av ett slott, ett ekologiskt jordbruk, en konsthall, en skulpturpark med en permanent samling på över 50 verk, en butik och ett kafé. Wanås är en plats i världen där konst, natur och historia möts. Här visas sedan 1987 internationell samtidskonst med inriktning på platsspecifika installationer. Varje år är nordiskt och internationellt kända konstnärer inbjudna att producera konst i parken och i inomhusbyggnaderna.

 

 

BYAR


22.  ÅHUS

Söder om Kristianstad, mitt i Hanöbukten, ligger Åhus. För 900 år sedan en medeltida handelsstad, idag en sommaridyll med milsvida stränder. Hit åker man för att promenera längs med den lilla båthamnen, för att besöka Absoluts utställningslokaler, titta på Ålabodarna, för att äta glass eller för sol och bad vid en av alla stränderna. På sommaren växer befolkningen från knappa 10 000 till närmare 50 000 invånare.

 

 

 

23. YNGSJÖ

Yngsjö är belägen 27 kilometer sydost om Kristianstad. Under sommaren ökar invånarantalet tack vare de många fritidshusen i området och hit kommer de flesta, precis som till Åhus, för att bada och njuta av fina sommardagar.

 

 

SEVÄRDHETER I KRISTIANSTADS KOMMUN


24. ABSOLUT HOME EXPERINCE I ÅHUS

Många tror att Absolut Vodka hör hemma i Stockholm. Men faktum är att denna alkoholhaltiga dryck alltid har producerats i Åhus. Från och med 2019 kan man gå en guidad tur i dryckens historia på Absolut Home.

 

Sverige, Skåne, Åhus, Absolut Home

Sverige, Skåne, Åhus, Absolut Home

 

25. NATURUM & KANALHUSET

Få platser har en så rik och varierad natur som Vattenriket i Kristianstad och Helge å. Barnens favorit är dock Opteryxen. En simulator där man får uppleva Kristianstad både över och under ytan.

 

Kristianstad

Sverige, Kristianstad, Höstlov

 

26. FILMMUSEET | Sveriges äldsta filmstudio

Visste ni att filmens Svenska historia började här, i Kristianstad? Filmmuseet, som huserar i Sveriges äldsta långfilmsateljé finns här i vår stad. 1905 bildade fabrikör Nylander och bokhållare Björkman Handelsbolaget Kristianstads Biograf-Teater. På Filmmuseet, kan du se och uppleva den idag helt intakta filmateljén. Här har en permanent utställning byggts upp som berätta om filmens pionjärtid i Kristianstad.

 

27. HELIGA TREFALDIGHETS KYRKA I KRISTIANSTAD

Heliga Trefaldighets kyrka i Kristianstad ligger mittemot järnvägsstationen i centrum. Kyrkan byggdes på uppdrag av kung Kristian IV av Danmark 1618-28. Kyrkan är stor och ljus och har kallats Nordeuropas vackraste renässanskyrka. På grund av brist på pengar blev till en början kyrktornet bara ca 26 meter högt, bara drygt 2 meter högre än kyrkans takås. 13 november 1866 stod dock det nuvarande tornet färdigt enligt ritningar av J.A. Haverman, Överintendentsämbetet.

 

28. REGIONMUSEET I KRISTIANSTAD

Utställningar inom en mängd olika ämnesområden. Permanenta utställningar om Skåne och Kristianstads historia. I museet ligger Café Miró, som serverar närproducerad och ekologisk mat. Alltid fri entré.

 

Sverige, Kristianstad, Höstlov

Sverige, Kristianstad, Höstlov

 

Translation:
There are a lot of amazing places to visit in my hometown Kristianstad in the south of Sweden. Here are my 23 best tips. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

14 Comments

 1. Vilket toppeninlägg! Blir ju bara mer sugen på att komma och hälsa på nu :)

  1. Tack Helena. Tog en stund, men här finns så mycket fint. Ser fram emot att hänga lite med dig :)

 2. emolis says:

  Och jag inser att det ännu finns en hel del kvar att se i trakten :) Har faktiskt aldrig provat på safaribåten trots att vi bott i Kristianstad i snart 20 år. Kanske dags i sommar? Sen är vi alltid på jakt efter fantastiska naturställen och Åbergen/Huaröd måste vi ju definitivt testa i höst. Tack för tipsen! Ibland är man lite hemmablind :)

  1. Åh visste inte att du med bor här. Vi kanske bör fixa en Skåneträff för resebloggarna här :).

   Även om jag besökt de flesta på listan har jag ändå några kvar, som Kjugekull och Tosteberga. Finns alltid mer kvar att upptäcka :).

 3. Wow så vackert!!!! Man blir verkligen sugen att åka dit!!!! Kramar

  1. Vad bra :). Tror vi alla har såna här listor på våra hemstäder. Finns mycket att upptäckas. Kram tebax!

 4. Wow, vilket fantastiskt inlägg! Säger som övriga: man blir verkligen inspirerad och sugen på att åka dit. Så fina bilder och så intressanta tips med bredd!

  1. Tack Anna och du är välkommen när som helst :) ♡

 5. Himla fint inlägg och så många vackra foton. Blir också sugen på att åka:)

  1. Tack så Maria. Bara hör av dig om ni hamnar här :)

 6. Tack för flera ovanligare naturtips. Har mest hållit mig till stränderna och slotten. Ja och Ivö där man ju också kan leta hajtänder i det gamla kalkbrottet.

  1. Kul att du hittade något nytt :).De där hajtänderna står på min lista:). Finns så mycket kvar att upptäcka i vårt närområde och i vårat Skåne.

   1. Ja jag måste fortfarande till det hemliga caféet du tipsade om.

    1. Haha. Vi var faktiskt där idag med Freedom. Men själva kafèet var stängt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *