Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/httpd/vhosts/discoveringtheplanet.com/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 249

Ungern, Debrecen (17)

 

Vi är på väg till Debrecen. Vi, alltså jag och mannen och ett danskt bloggpar, Anders och Laura. Vi åker 22 mil öster om Budapest, till staden som jag aldrig hört talas om. Staden som ligger bara 35 kilometer från gränsen till Rumänien.

 

Vi checkar in på vårt lilla hotell Old Post Inn butiq hotel, där vår svenske kung Karl den XII också en gång bodde. Vi får till och med bo i samma rum som honom. Det lilla stället är mysigt och rustikt och varje rum är unikt. Väggen i vårt rum är gjort av stora stenar. Anders och Lauras rum har stora bjälkar längs hela sin vägg. En liten stund efter att vi checkat in möts vi upp av Lydia. Vår guide det närmaste dygnet. Och hon har ett fullspäckat program till oss. Staden har en rik historia.

 

Debrecen anses ha grundats efter Mongolväldets invasion av Ungern under 1200-talet. Under 1500-talet blev staden en del av Furstendömet Transsylvanien. Efter Österrikes erövring av Ungern under 1600-talet fick Debrecen privilegier som en av Ungerns kungliga fria städer. Under den Ungerska revolutionen 1848 och 1849 användes Debrecen som huvudstad för de ungerska revolutionärerna. Debrecen befriades av Sovjetiska styrkor 1944 och blev provisoriskt säte för den nya kommunistiska regimen i Ungern. Vår promenad genom staden tar oss genom gator med vackra sekelskifteshus rika på detaljer och utsmyckningar.

 

Ståtliga kyrkor, stora parker och luftiga torg. Under våra tjugofyra timmar här hinner vi med att se ganska mycket av staden. I Debrecen finns något för alla. För barnfamiljen, för den historieintresserade, för den matintresserade och för den hälsointresserade. Bara några mil från Debrecen finns också Hortobagy Nationalpark. Det är en fantastisk upplevelse, kanske en av mina favoritupplevelser i Europa. Där man kan åka häst och vagn på stäppen eller åka på vildhästsafari. Här kommer mina tretton tips på vad man kan göra i själva Debrecen.

 

1. RESTAURANG IKON

Ät på restaurang Ikon som är Ungerns tredje bästa restaurang. Enligt vissa är den den bästa. Restaurangen har en diskret framtoning, men hög nivå på både meny och serveringspersonal.

 

Ungern, Debrecen 36

 

2. BESÖK EN RUINBAR

Precis som i Budapest finns det även här flera ruinbarer. En av dem är Roncs Ruin Bar. Inredningen här leder tankarna till både rysare och thrillers. Ägaren visar sig vara medlem i Ungerns största rockband, vilket kanske förklarar inredningen lite.

 

Ungern, Debrecen (6)

Ungern, Debrecen (2)

Ungern, Debrecen (3)-horz

Ungern, Debrecen (5)

Ungern, Debrecen (7)

Ungern, Debrecen (8)

 

3. INOMHUSMARKNADEN NAGY PIAC

På inomhusmarknaden kan man hitta det godaste och färskaste från trakten. Blommor, grönsaker, kött och frukt.

 

Ungern, Debrecen (14)

Ungern, Debrecen (15)

 

4. GREAT CHURCH, REFORMATUS NAGYTEMPLOM

Mitt på stadens centrala torg står symbolen för Debrecen, Great Church. I lysande gult reser sig den stora kyrkan över hustaken. Och orkar man klättra upp för det västra tornets smala trappor, får man en fantastisk utsikt över staden. Kyrkan är knutpunkten för de Kristna protestanterna i Ungern. Den byggdes 1822 och kan husera upp till 3 000 människor vid en gudstjänst.

 

Ungern, Debrecen (10)

Ungern, Debrecen (16)

 

5. MUSEUM OF THE REFORMED COLLEGE OF DEBRECEN

En liten bit norr om kyrkan hittar man ett Kalvinistiskt College. En teologisk institution som kan dateras hela vägen tillbaks till medeltiden. Deras utställning på bottenplan visar religiös konst och en av de mest unika objekten här är en bägare gjord av en kokosnöt. Men här finns också deras fantastiska bibliotek som omfattar hela 600 000 dokument. Inklusive en riktigt gammal karta av Skåne där Kristianstad är med.

 

Ungern, Debrecen (23)

Ungern, Debrecen (22)

Ungern, Debrecen (21)

Ungern, Debrecen (20)

Ungern, Debrecen (19)

 

6. DERI MUSEUM

En liten bit från the Reformed College ligger Deri Museet. Här kan man se glimtar av det lokala livet och lokala hantverk. Utställningen har fokus på 1800-talet.

 

Ungern, Debrecen (25)

Ungern, Debrecen (36)

 

7. MODEM

Debrecens moderna museum, är ett av landets största museum. Den nya byggnaden står vid det nyanlagda torget Baltazar Dezso ter. Hit kommer internationella utställningar såväl som nationella.

 

Ungern, Debrecen (24)

 

8. BESÖK EN FESTIVAL

I Debrecen hålls många olika festivaler. Vi hade turen att få vara på plats när det var “Turkey days”. En gastronomifestival som, som namnet säger, hyllar kalkonen. Eller man hyllar den genom att äta den. Det lilla torget var fullt av folk som tittade på uppvisningar och åt god mat från de många tälten.

 

Ungern, Debrecen (26)

Ungern, Debrecen (27)

Ungern, Debrecen (28)

 

9. NAGYERDEI WATER TOWER

Vattentornet här är det coolaste jag någonsin sett och jag hoppas att fler städer med övergivna vattentorn tar efter. Klättervägg, kafé, bar och utsikt. Utsikten är fenomenal, men vid en tidpunkt önskade jag att det hade funnits en hiss upp.

 

Ungern, Debrecen (33)

Ungern, Debrecen (34)

Ungern, Debrecen (29)

Ungern, Debrecen (32)

Ungern, Debrecen (31)

 

10. AQUATICUM SPA

Ungern är känt för sina Thermal bad. I Debrecen ligger ett av dem. I den centralt belägna jätteparken Nagyerdo ligger badet Aquaticum. Ett antal runda pooler bjuder på vatten i olika temperaturer. Här finns mer än 40 olika spa och hälsobehandlingar att välja från. Behandlingarna äger rum både inom och utomhus i termalpooler med det hälsogivande vattnet i olika temperaturer. Men här finns också en vattenpark för barn och vuxna.

 

Ungern, Debrecen

Ungern, Debrecen (35)

 

11. NAGYERDEI STADIUM

Om man är en fotbollsfan kan man här titta på fotbollsmatcher varannan vecka.

 

Ungern, Debrecen (30)

 

12. DEBRECEN ZOO

Debrecen zoo har en massa djur. Både lokala och exotiska. Tyvärr hann vi inte med något besök här, men något får man spara till nästa gång.

 

13. “MIST THEATRE” VATTENSHOW

I parken vid Nagyerdei Arenan är där en vattenshow varje kväll. En fin avslutning på kvällen.

 

Ungern, Debrecen 40

 

14.  HORTOBÁGY NATIONALPARK 

Åk häst och vagn på den Ungerska stäppen, pustan. Här, mitt i Europa, hittar man en oväntat vackert ödslig natur. Hortobagys enkla och stillsamma natur ger energi och lugn. Samma fridfullhet som en öken ibland kan ge. På grässlätten vandrar nötkreatur, får, oxar och hästar. Flockarna av oxar och får vaktas precis som förr av herdar. Passa på att boka en ridtur.

 

 

15. SAFARI I HORTOBÁGY NATIONALPARK 

Vem kunde ana att man kunde åka på jeepsafari i Europa? I Hortobágy, utanför Debrecen i Ungern, är det precis det man kan göra. här, i Hortbágy, finns den största gruppen av vilda hästar i världen. En flock på 300 hästar. Totalt i världen finns bara 1 900 kvar. Men då tänker ni säkert som vi gjorde. Men det finns väl vilda hästar i både Usa och Mongoliet? Men man delar upp vilda djur i två grupper. De verkligt vilda djuren, de som alltid har levt i vilt tillstånd, och de förvildade djuren som tidigare levt i fångenskap eller stammar från tamdjur och sedan blivit förvildade.

 

 

TA SIG TILL DEBRECEN

* Från Budapest går det tåg och kostar cirka 125 kronor.
* Just nu går det superbilliga flyg till Debrecen med Wizzair från Malmö.

 

Ungern, Debrecen (11)

Ungern, Debrecen (13)

Ungern, Debrecen (12)

 

Translation:
Debrecen is the second largest city in Hungary. It is a really calm, clean and catching city and here is a lot to do and see. 

 


Tack till Hungarian Tourism som arrangerade resan. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

12 Comments

 1. Som vanligt väldigt fina bilder. Blir nyfiken på det fina biblioteket.

  1. Tack Cathinka. Ja det var såå fint. En riktig höjdpunkt och verkligen värt ett besök.

 2. Underbara bilder! Min enda resa till Ungern gick när jag var 15 och minnena från den är helt klart rätt skeva. Ser ut som att ni fick till en hel del kul grejer!

  1. Tycker du ska försöka dig på ett besök till :). Ungern har ganska mycket att
   erbjuda och är för oss rätt billigt. Nästa inlägg kommer handla om Europas
   stäpp med vilda hästar, som faktisk ligger i Ungern.

 3. Love your photos, Daniela! Especially the ones with Anders and Göran ;-) Debrecen really surprised us, and I can’t wait to look through our photos from the city :-) The ruinbar, IKON, the library, and the market were definetely some of the highlights for me!

  1. Thanx Laura. We have the same favourites. Hortobagy it the absolut favourite,
   but techically outsida of Debrecen :). Looking forward to see your post too.

 4. Oj, det finns en hel del att se och göra i Debrecen ser jag! Jag som inte ens hade hört talas om stan förut… ;) Fina bilder!

  1. Vi blev med superförvånade. Hade inte heller hört talas om staden :). Och tack!

 5. Åh vilka härliga bilder! Jag var nyligen i Budapest och blev så sugen på att åka tillbaka till Ungern igen efter att ha läst detta :)

  1. Åh tack. Det är det finaste betyg jag skulle kunna få. Ja, Ungern har nog ganska mycket mer
   att erbjuda än man tror. Håll utkik nästa vecka. Då kommer ett inlägg om Ungerns vilda hästar.
   En helt fantastisk upplevelse.

 6. Britt says:

  Hej!
  Jag och maken funderar på att åka dit i september. Vi hitta ett hotel som heter Hotel Óbester, ligger 0.2 km fårn centrum. DEt ser ju helt fantastikt ut i staden enligt dina bilder. Vi tycker om om mysiga cafeer, lite shopping, arkitktur, ja, promenera och se allt fint. Vi har varit i Budapest, Villnius, Warzava och all de andra städerna som Wizz air flyger till, nu såg vi att detta var en ny rutt. En liten fråga, hur tog ni er in till ert hotellet från flygplatsen? Boka ni transfer genom Wizz? Vi har gjort det någon gång men oftast har det blivit lite dyrare än vanlig Taxi. Tack för en fin reseberättelse. :)

  1. Men åh vad kul. Debrechen var verkligen en överraskning. Nu åkte vi bil dit från Budapest, men att ta taxi från flygplatsen går jättebra. Det är inte jättelångt och kommer inte ruinera er. Kolla gärna de andra inläggen därifrån. Ni bara måste besöka Hortobagy National Park och äta på Ikon som ligger mitt på stora torget.
   https://www.discoveringtheplanet.com/europa/ungern/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *