Tunisien

 

Vi är på väg till Tunisien. Ett land som vi inte besökt på ganska exakt 21 år. Att återupptäcka ett land, kommer ju alltid med risken, att bilden man en gång fick kommer förändras. Kanske mer när man gjort en resa som är svårslagen. Vi upptäckte mycket under vår första resa dit, men vår totala upplevelse fick tyvärr inget högt betyg. Så vi ser faktiskt fram emot att återupptäcka Tunisien.

 

På tjugo år har ju många av minnena blekts och det finns plats för nya intryck. Inför resan sitter vi och tittar igenom de gamla analoga bilderna. Vi skrattar och undrar om vi kommer känna igen oss. Resan är en PR-resa, så programmet har vi inte kunnat påverka. Jag föreställer mig någonstans, att vi kommer uppleva exakt samma saker som första gången. För mycket mer finns väl inte att uppleva i Tunisien. Det kommer visa sig, att landet har så mycket mer att bjuda på, än jag någonsin hade kunnat föreställa mig.

 

Vår resa börjar i Tunis. Här bor vi på The Golden Tulip Carthage Hotel. Vi upptäcker UNESCO världsarvet Kartago, den blå och vita staden Sidi Bou Said och Tunis centrum och medina. Efter två nätter i Tunis fortsätter vår resa till Hammamet. På vägen dit upptäcker vi Uthina Archeological site, som fortfarande håller på att grävas ut. Och så äter vi lunch på den underbara Ekofarmen Dar Zaghouan. I Hammamet bor vi på strandhotellet Phenicia. I Hammamet besöker vi fortet och medinan. Äter glass och går en promenad bland de smala gränderna i centrum.

 

Senare på dagen blir det ett besök på golfbanan Citrus. Självklart blir det en tur med golfbilar på den vackra banan. Sedan är det dags för vår sista etapp på resan. Vi avslutar vår resa med två nätter i Sousse. Här bor vi på Barcelo Green Park. Här firar vi svensk midsommar, besöker medinan i Sousse, Port El Kantaoui Marina och El Jem Colosseum. Vår sista dag spenderar vi i Monastir. Vi upptäcker byn Mahdia, åker piratskepp till Kuriat Islands och testar på Thalassoterapy på Royal Thalasa Monastir hotel and Thalassotherapy.

 

 

KORT OM TUNISIENS HISTORIA

Tunisien är ett land med mycket historia. Flera stormakter har härskat i området. Det var till och med en del av Romarriket efter Kartagos fall på 100-talet före Kristus. På 600-talet anlände araberna och styrde fram till 1200-talet. Först då började Tunisien styras som en egen stat under den berbiska hafsiddynastin. Men på mitten av 1500-talet var det dags igen. Landet invaderades då först av Osmanska riket och sedan av Frankrike. Först 1956 blev Tunisien ett eget kungadöme.

 

Men dess historia börjar långt innan alla invasioner. Den börjar med berberstammarna som var bosatta här, utan yttre inverkan fram till cirka 1 000 före Kristus. Fencierna som var först på plats här, grundade den försa riktiga staden. Kartago. Staden som senare ödelades av romarna. När den romerske politikern Cato höll tal i senaten cirka 200 år före Kristus, avslutade han alltid med att säga: ”För övrigt anser jag att Kartago bör förstöras”. År 146 jämnade också romarna Kartago med marken och det blev en romersk provins.

 

 

KULTUR

Inte oväntat, på grund av alla folkslag som varit här, bär Tunisiens kulturliv spår från flera kulturer. Den feniciska, romerska, arabiska, osmanska och den franska. Under den romerska tiden verkade flera av antikens kända tänkare härifrån. Som Augustinus, Tertullianus och Cyprianus. Tunisien ett mångsidigt land, både folkmässigt och naturmässigt. Utöver Atlasbergen, Saharaöknen, storstäder som Tunis, floder och våtmarker, finns här idag vinodlingar och massor för en resenär att upptäcka.

 

Tunisien bjuder på många olika sidor. Landet är idag känt som ett av de mest liberala, muslimska länderna. Det är ett av få muslimska länder utöver Marocko, där kvinnor är mer jämställda med männen, jämfört med stora delar av övriga arabvärlden. Här finns en respekt för historien och allt som har bäddat för att skapa det Tunisien som finns idag. Å ena sidan ses Tunisien som ett sagoland med andar i flaskor och kamelridande handelsmän. Å andra sidan får man en tillbakablick till de stridigheter landet har utsatts för genom historien.

 

 

DET TUNISISKA KÖKET

Tunisisk mat är en blandning mellan medelhavsmat och Berberköken. Här finns influenser från det franska köket, men också från det italienska och spanska. Precis som många andra länder vid Medelhavet, baseras även det tunisiska köket på olivolja, tomater, kryddor, fisk, skaldjur och kött. Till skillnad från andra Nordafrikanska länder så är tunisisk mat rätt stark. En vanlig ingrediens i traditionella maträtter är den starka såsen harissa. Självklart finns flera klassiska rätter man bör smaka.

 

Lablabi, som är en tunisisk soppa med kikärtor som tillagats i olivolja, vitlök, kummin, salt, harissa och citronjuice. Couscous är Tunisiens nationalrätt och kallas för Kosksi i landet. Normalt serveras couscous i en djup tallrik med kött eller fisk tillsammans med grönsaker på toppen. Fricassee är en traditionell tunisisk smörgås. Den är fylld av en mängd olika ingredienser, bland annat tonfisk, hummus, ägg, kapris, oliver och harissa. Harissa är den kryddiga röd sås som är gjord på röd chilipeppar, olivolja, kryddor och örter som kummin, koriander och vitlök.

 

Merguez är en kryddig korv som är gjord på nötkött, fårkött eller en blandning av båda. Den röda färgen på korven kommer från Harissa såsen, som även ger korvarna den kryddiga smaken. Vi har också Shakshuka som är en populär frukosträtt i Tunisien. Den görs på tomatsås, vitlök, chili, olika kryddor och ägg. Dessutom måste man prova den klassiska rätten Brik. Det är är en rätt som är gjord på en tunn deg som fylls med färs av lamm, nötkött eller grönsaker tillsammans med ägg. Påminner om indiska samosas i storlek större. Och till efterrätt. En av de mest populära sötsakerna i Tunisien är Makroudh. Det är ett bakverk som är gjort på dadelkräm som rullas in i semolinadeg. Bakverken gräddas sedan i ugnen och glaseras med honung.

 

 

16 SAKER ATT SE & GÖRA I NORRA TUNISIEN 


1. SIDI BOU SAID
Besök den pittoreska staden Sidi Bou Said och beundra dess blåvita arkitektur. Promenera längs de smala gatorna och njut av de fantastiska utsikten över Medelhavet.

Tunisien, Sidi Bou Said

2. KARTAGO
I dag är Kartago en stor arkeologisk plats som tillhör Unescos världsarv och kräver minst en heldag att utforska. Den ligger två mil norr om Tunis, på gångavstånd från Sidi Bou Said.

Tunisien

3. KURIAT ISLANDS UTANFÖR MONASTIR
Ta en båttur till de vackra öarna Kuriat Islands som omges av ett glasklart turkost vatten.

4. EL JEM
Amfiteatern i El Jem, eller El Djem, är den största romerska amfiteatern i Nordafrika. Den ligger i östra Tunisien, i Mahdia, cirka sex mil söder om Sousse. Den tredje största i världen efter Colosseum i Rom och amfiteatern i Capua. Gladiatorarenan i El Jem stod färdig år 230 och hade plats för 30 000 åskådare, är en av de mer välbehållna.

Tunisien

5. SHOPPA I BAZAAREN I SOUSSE MEDINA
Utforska den imponerande Medinan i Sousse. Den är ett världsarv som är fyllt av färgglada marknader och vackra byggnader. Och passa på att shoppa bland de många färgglada butikerna.

6. BARDO MUSEET I TUNIS
Upplev renässansen på det historiska Bardo-museet i Tunis. Utforska samlingarna av antika mosaiker, skulpturer och konstverk som berättar Tunisiens historia.

7. TUNIS MEDINA
Ta en promenad genom den charmiga Medinan i Tunis, som är en av de bäst bevarade gamla städerna i världen. Låt dig fascineras av de smala gränderna, vackra palatsen och färgglada marknadsstånden.

8. UTHINA ARCHEOLOGICAL SITE
Uthina eller Oudna var en gammal romersk-berberstad belägen nära Tunis. Den aktiva utgrävningen är fortfarande mindre känd för resenärer. Här finns en mycket stort tempel, bad och ett antal stora villor med vackra mosaikgolv.

9. SPELA GOLF PÅ CITRUS
Tunisien är känt för sina golfbanor i världsklass och det finns många att välja på. Citrus golfbana i Hamnamet är en  av de vackraste.

10. KUSTSTADEN TABARKA
Utforska de fantastiska bergslandskapen, dyk i det klara vattnet och njut av den avslappnade atmosfären i denna charmiga kuststad.

11. UNDERJORDISKA HUS I BULLA REGIA
Ta dig till den antika staden Bulla Regia och beundra dess unika underjordiska hus. Dessa hus var kända för sina underjordiska rum som användes för att skydda mot hettan.

12. THALASSOTERAPI I MONASTIR
Flera spahotell erbjuder Thalassoterapi. Thalassoterapi är användningen av havsvatten som en form av terapi. Som massage under rinnande saltvatten. Annorlunda och unikt.

13. BYN MAHDIA
Mahdia  ligger på en udde i nordöstra Tunisien och är idag en liten charmig stad omgiven på tre sidor av medelhavet.  Idag uppskattar turister som precis upptäckt denna stad inte bara de många vackra monumenten, utan framför allt den frid som råder i staden.

14. VANDRA
Det finns många vandringleder i Tunisien. Men de bästa hittar man i norra delarna. En av de mest rekommenderade är den 10,6 kilometer långa slingleden i närheten av Bou Argoub, Nabeul.

15. HAMMAMET
Besök fortet och medinan. Ät glass och gå en promenad bland de smala gränderna i centrum.

16. ECOFARMEN DAR ZAGHOUAN
Att besöka en ecofarm som Dar Daghouan är en dagsupplevelse. Här kan man äta klassisk tunisisk lunch, bada och upptäcka allt som farmen har att erbjuda.

 

9 SAKER ATT SE & GÖRA I SÖDRA TUNISIEN


17. STAR WARS INSPELNINGSPLATS I MATMATA & GROTTBOSTÄDER
I Marmata hittar man Luke Skywalkers hem i första filmen från 1977. Flera scener spelades in på Hotel Sidi Driss innergård. I Marmata kan man också att besöka några av de 150 bebodda grottbostäderna i berberbyn. Familjer lever på samma sätt som deras förfäder gjorde redan på 1600-talet, i hem som är helt uthuggna i bergen.

Tunisien

18. TOZEUR
Precis som de flesta andra städer i området har Tozeur växt fram kring en av öknens alla oaser. Här finns cirka 250 000 palmträd och de 160 000 invånarna lever framför allt på turism och export av dadlar och andra frukter. Tozeur är charmigt och oförstört och har en souk, en äldre stadsdel med intressant arkitektur och flera bra museer. Perfekt att ha som bas för utflykter ut till Sahara.

19. STAR WARS INSPELNINGSPLATS FÖR TATOOINE
I regionen Ong Jmel finns den fiktiva planeten Tatooine. Det är en liten övergiven filmby som är uppbyggd mitt i öknen och här arrangeras även musikfestivalen Les Dunes Electroniques i februari varje år. Den ligger cirka fyra mil utanför Tozeur.

20. ÖN DJERBA
På ön Djerba finns det 124 kilometer kritvit sandstrand och vattnet är behagligt ljummet nästan året om. Några av sevärdheterna är den berömda gamla synagogan i Ghriba och romerska utgrävningen i El Kantara, museerna i Houmt Souk och Guellala och marknaderna i Houmt Souk och Midoun.

21. BESÖK EN OAS
Det finns många oaser kring staden Tozeur. Bland annat de tre mindre bergsoaserna: Chebika, Tamerza och Medis. De är alla mer än värda en utflykt för att promenera runt i de magiska stenlandskapen och bada i de varma källorna. Här har också berberna sina byar, både de moderna och äldre som numera är övergivna.

Tunisien

22. SALTSJÖN CHOTT EL JERID
Den enorma saltsjön Chott El Jerid har en hård yta som ser ut som snö, men består av kritvitt salt.

23. SMAKA EN TRADITIONTELL BRIK
Unna dig den lokala specialiteten brik, ett triangelformat friterat paket fyllt med ägg plus kött eller fisk, eller med grönsaker i en vegetarisk variant.

24. UPPLEV EN BEDUINAFTON
Boka en riktig Beduinafton. Då lär du bjudas du på traditionell tunisisk och stark mat, du får se folkdans och balanskonster.

25. KAMELTUR I SAHARAÖKNEN
Tunisien har troligtvis den vackraste ökensanden i hela världen, gyllengul och helt pudermjuk. Det är en  upplevelse att ge sig ut på en längre eller kortare kamelritt med berberna. Du kan övernatta i tält i något av ökenhotellen, till exempel trevliga Camp Méhari i Zaafrane, 24 kilometer från Douz.

 

ATT TÄNKA PÅ NÄR MAN VILL BESÖKA TUNISIEN


# SÄKERHET
Som i många länder i världen, är det inte alltid säkert att resa runt när det är oroligt. Tänk på att titta på UD´s rekommendationer för inresor till landet.

# RESA HIT
Bästa tiden våren och hösten, när temperaturen är mest behaglig.

# RESTID
Cirka fyra timmar med flyg från Stockholm.

# TIDSSKILLNAD
Ingen.

# SPRÅK
Arabiska/Tunisiska och franska.

# VALUTA
Tunisisk dinar. I skrivande stund cirka 3 kronor för en dinar.

# PRISNIVÅ
Fortfarande rekativt billigt för oss, trots svag valuta.

#VACCINERING
Grundskydd och hepatit, gulsot.

# VISUM
Behövs inte, om du ska stanna i högst tre månader.

# FOTOGRAFERING
Det är förbjudet att fotografera myndighetsbyggnader, flygplatser och liknande.

# ELUTTAG
Elspänningen i Tunisien är 230 V och du behöver ingen adapter för dina elprylar.

# VATTEN

Vattnet bör inte drickas, det är inte giftigt men att köpa vatten på flaska rekommenderas. Att borsta tänderna och duscha i kranvattnet går bra.

# MIDDAGSTIDER
Middagen intas relativt sent i hela Nordafrika och en middag börjar runt 19 till 19:30.

 

 Tunisien

Tunisien

Tunisien

 

Translation
Here is a small guide for your vaccation in Tunisia. I have gattered 25 of my best tips on what to see and do in the country. From north to south.


Denna resa var en PR-resa som arrangerades av Discover Tunisia och Nouvelair.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *