Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/httpd/vhosts/discoveringtheplanet.com/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 249

Polen, Gdansk

 

Den vackra och mysiga staden Gdansk i norra Polen är en populär destination dit det går dagliga flyg från både Stockholm och Göteborg. Många nöjer sig med att njuta av god mat och dryck längs de mysiga gatorna där det kryllar av uteserveringar och restauranger. Men för er som kanske vill välja det allra bästa så gör vi ett djupdyk i Polens öl och vinkultur.

 

Grannen Tyskland har flera kända vinregioner och många reser dit för att uppleva härliga vandringar i vindistrikten men finns det vin i Polen? Ja faktiskt, men det är verkligen någonting nytt. Det fanns knappt några kommersiella vingårdar innan år 2000, men år 2010 fanns ett 20-tal vingårdar och cirka 40 hektar odlingar. År 2022 fanns det närmare 200 vingårdar och det odlades på runt 600 hektar så vi pratar verkligen om små mängder.

 

Majoriteten av odlingarna finns i södra Polen och det är mer vitt än rött som produceras. Det finns flera vinbarer i Gdansk, Bacca winebar, Literacka wine bar och Winiarnia Gdansk är bra vinbarer för att prova vin. Men den absolut största och mest spännande är Mielzynski Gdansk, där de har runt 700 viner från hela världen och ett urval av de allra bästa polska vinerna. Restaurangen drivs av vinälskaren Robert Mielzynski i det historiska hamnområdet, där starten på kommunismens fall tog fart.

 

Polen, Gdansk

 

KOMMUNISMENS FALL I GDANSK & VINBAREN MIELZYNSKI

Det var fackföreningen Solidaritet i Gdansk som inledde protesterna som bidrog till kommunismens fall i Polen. Och därefter i hela östblocket. Robert berättar att det var därför han valde platsen, både för den häftiga omgivningen men också för den historia som finns där. Vi provar några utmärkta polska vita viner och de är verkligen bra men de är också få än så länge säger han. Han berättar att det mesta är rätt enkla viner och att vinmakarna behöver många år på sig för att utveckla och förbättra vinerna.

 

Menyn på Mielzynski varieras ofta och kan ändras med kort varsel, men maten är unik och riktigt bra. Dessutom är det billigare än i Sverige. Robert köper in utvalda råvaror från de bästa producenterna och köket är i ständig rörelse med nya rätter. Så för den som älskar att beställa med frasen “överraska mig” blir detta en perfekt upplevelse.

 

 

HANTVERKSÖL I GDANSK

Vi hoppar över de där vanliga burkarna och märkena som alla känner till. Istället vi går rakt på de allra roligaste och godaste ölen. Hantverksölen. Norra Polen har få hantverksbryggerier och får det mesta från andra delar av landet, men utbudet är enormt. Polen är trots allt den tredje störta ölproducenten i Europa med över 200 hantverksbryggerier. Jag besökte Polen 2016 för ett ölreportage i Warszawa och de bryggerierna som fanns då hade gjort under 50 öl vardera. Idag pratar vi om 200 till 600 olika öl per bryggeri.

 

En del kan tycka att det är lite väl krystat att ständigt skapa nya varianter av IPA, suröl och porters, men det är kul med variation och att prova nya smaker. Besök Labeerynt i centrala Gdansk och smaka ett 15 tal öl på tapp, där det mesta är polska bryggerier. Baren är liten men mysig och personalen är engagerad och kunnig.

 

 

ÖLBAREN LAVENDOWA 8 FÖR DEN KONSTNÄRLIGE

Om man känner sig lite konstnärligt lagd, gillar musik och människorna i den kreativa miljön, bör man besöka ölbaren Lavendowa 8. Huset ägs av en konstnär och många från den närliggande musikskolan och andra kulturintresserade hänger där. De har ofta livemusik och får man inte plats inne, så finns en uteservering att sitta på. De brukar också ha quiz på engelska en gång per vecka.

 

Tycker man det är lite för konstnärligt på Lawendowa, kan man besöka en av de äldsta hantverksölbarerna i staden, Pulapka, som har lite vanligare besökare och 15 öl på tapp. De har funnits i runt 10 år och byter just nu lokaler. Men de har alltid ett stort urval av lokal hantverksöl både på tapp och på burk och flaska. Lite som att besöka källan till hantverksölen i Gdansk och personalen kan sin historia, det perfekta stället för den som gillar att prata om öl.

 

 

MIKROBRYGGERIER I GDANSK

Skillnaden är hårfin kan tyckas, men hantverksbryggerierna gör olika ölstilar och har mer humle och malt i ölen. Mikrobryggerierna gör ett fåtal enklare stilar som lager och veteöl, med betydligt mindre mängd humle och blygsammare smak. Att sitta och äta medan man har ett rejält ölglas med öl som kommer från jästankarna några meter bort är trevligt. Man kan besöka bryggeriet Pivnica Rajcow där de har en handfull öl men även IPA och passar utmärkt för familjemiddagen.

 

Tycker man om oktoberfest och personal iklädda de sydtyska kläderna bör man besöka Brovarnia Gdansk. Den ligger lite längre bort från stadskärnan, men bjuder på både historia och rejäla kötträtter. Huset är från 1690 och här bjuds det på öl i tysk tappning. Ibland brukar de ta fram en öltunna som man sedan öppnar med en slägga likt traditionen under oktoberfest.

 

Polen, Gdansk

 

BROWAR PG4 VID CENTRALSTATIONEN

Är man tidig till flygbussen vid centralstationen finns Browar PG4 som är ett riktigt bra mikrobryggeri. De gör enklare öl men väldigt smakrika trots att det är lager eller veteöl. Bryggeriet är synligt i restaurangen och menyn erbjuder rejäla rätter, perfekt så man slipper sitta hungrig hem på flyget. Gdansk är populärt och otroligt många besöker staden men efter att själv ha varit där så förstår man varför. Det är otroligt smidigt att ta sig dit så det blir nog mer besök där framöver för att se hur vinkulturen utvecklas.

 

INSTAGRAM: Följ mig på Instagram för fler vin och ölresor världen runt.

LÄS MER: Mer av Jonathan om öl och vin kan du läsa här.

 

Polen, Gdansk

Polen, Gdansk       

 

Translation
Are you curious about win and bear in Gdansk in Poland? Today I share a few of my favourit places to put on your list when visiting Gdansk.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *