Kuba, Varadero Stad-18

 

Bilden av Kuba är starkt färgad av bilder jag sett i tidningar och bilder på nätet. Bilder på gamla bilar, amerikanare från mitten av förra århundradet. Men jag har lärt mig från tidigare resor. Att allt är inte alltid som man sett i resetidningarna. Ibland förstoras saker upp och är inte lika självklara när man är på plats. Så är det för mig och Kuba.

 

Förväntningarna på att jag ska se några amerikanare över huvud taget har jag sänkt så till nästan noll för att inte bli besviken. Men redan när vi lämnar flygplatsen inser jag att resetidningarna denna gången har gett mig rätt bild. Redan på vägen till hotellet flyger amerikanarna i fantastiska färger förbi. Lila, turkosa, rosa, ljusgröna, blå, gula, röda och vita. Inne i Varadero har flera av dem taxiskyltar och du kan välja och vraka vilken du vill åka med. Varadero stad. Staden som kanske i media förminskats lite till att inte vara “det riktiga Kuba”. För mig är det riktigt nog och jag gillar Varadero. Om man tar av från huvudgatan hittar man hus som har stått här långt innan all-inklusive hotellen kom hit. Sen det statliga monopolet på restauranger togs bort har flera privata restauranger och pubar öppnat. Här finns hur mycket som helst att välja på.

 

Det finns delar av staden som minner om svunna tider. Lite fattigare delar och lite slitnare bostäder. Men visst ser jag något där som jag inte sett någon annanstans. Här finns också den större utomhusmarknaden på Calle 17. Det är den det pratas mest om, men det är faktiskt inte den som är min favorit. Jag gillar de många mindre marknaderna som ligger mellan Calle 60 och Calle 40 mycket bättre. Calle, gatusystemet som gör det hur enkelt som helst att hitta i Varadero. Gata 1 till gata 62 längs med den långa avenyn. På marknaderna hittar vi unika och annorlunda hantverk och varor till försäljning. Här finns jättefina virkade kläder, bongotrummor, läderväskor, kvinnor och mansfigurer i trä i Kubansk stil, Cigarrlådor och små bilar gjorda av återvunna läskburkar.

 

Varadero ligger i Matanzas-provinsen och är Kubas turistparadis. Här njuter man av livet på fina hotell som ligger längs den långa sandstranden. Och det är faktiskt perfekt att använd hotellet som bas och uppleva Kuba genom spännande utflykter med researrangören, lokala resebyrås eller på egen hand.

 

Kuba, Varadero Stad-26

Kuba, Varadero Stad

 

GÖRA OCH SE I VARADERO

Hantverksmarknad, Artisano
På 1:a avenyn vid gata 17 ligger stadens största marknad för lokalt hantverk, smycken, väskor, konst och handarbeten. Det finns också en vid gata 42. Och självklart är priserna här bättre än på hotellens souvenirbutiker. Dessutom stöder du lokalsamhället. Men att pruta i Varadero är ganska svårt. Självklart kan man alltid försöka.

Plaza Las Americas
Är Varaderos mest kända shoppingcenter, främst till för turister. Här finns en del butiker med allt från kläder till souvenirer och ett snabbköp.

Varadero delfinarium
Även om flera av de stora researrangörerna har valt bort att sälja in underhållning med djur, kan man på egen hand besöka Delfinariet. Där du kan se delfinshow och simma med delfinerna. Genom åren har inte mindre än 20 delfiner kommit till världen i delfinariet. Delfinshow kostar det cirka 150 kronor och vill du både se showen och simma med delfinerna kostar det cirka 890 kronor.

Parque Retiro Josone
Parken ligger på första avenyn mellan gatorna 56 och 59. Det är ett grönskande område med Pazsjön i centrum, där man kan hyra trampbåtar. Parken har två barer och tre restauranger. Reserva Ecológica Varahicacos och Cueva de Ambrosio Reservatet är cirka två kvadratkilometer och ger en bra inblick i hur halvön såg ut innan turismen kom hit. Reservatet har två huvudattraktioner, en gigantisk kaktus, kallad Patriarken, och med en uppskattad ålder av 500 år. Här finns också den lilla kalkstensgrottan Cueva de Ambrosio, med runt femtio bevarade förhistoriska inristningar gjorda av indianer. Grottan upptäcktes 1961.

Mansion Xanadú
Kemikaliemagnaten Irenée Dupont de Naumors blev rik på dynamit under första världskriget. Han köpte 1926 över femhundra hektar av den bästa jorden i Varadero för bara fyra centavos per kvadratmeter. Här byggde han sitt förnäma sommarresidens, Mansion Xanadú. Huset stod färdigt 1930, och kostade 338.000 USD att bygga, en astronomisk summa på den tiden. I dag är huset ett lyxigt boutiquehotell med endast sex rum och en dyr och exklusiv fiskrestaurang, Restaurante las Américas. Ta en drink här i baren och njut av en solnedgång här. En drink här är så klart dyrare än någon annanstans, femtio kronor styck. Och gå inte på den guidade turen som receptionisten erbjuder för tjugo kronor per person. Den tar en halv minut. Man får gå runt själv ändå.

Grottsystemet Cuevas de Bellamar
Detta tre kilometer långa grottsystem ligger nära Matanzas, cirka 40 kilometer från Varadero. Besökare har tillträde till de första 1500 metrarna tillsammans med en guide. Turen når ner till cirka 26 meter under havsytan. Det är en utmärkt regnvädersaktivitet och nere i grottorna är det verkligen varmt. Grottsystemet upptäcktes av en slump 1861 och har underjordiska källor och vackra droppstensformationer skapar en fascinerande omgivning väl värd att upplevas. Inträde kostar cirka 50 kronor och det gör kameran med.

Indiangrottan Cueva de Ambrosio
Är förmodligen Varaderos största sevärdhet, men trots det inte jättebesökt. Den hundra meter långa grottan har fem rum och 72 målningar som indianerna lämnade efter sig för över två tusen år sedan. Rötter från träden som växer ovanpå grottan har trängt igenom grottans tak och slingrar sig genom rummet ner mot marken.

Al Capones sommarhus
Även den beryktade gangstern Al Capone hade en gång ett sommarhus i utkanten av Varadero. Förvisso besökte han det bara en gång och huset användes enbart för spritsmuggling. Det har idag omvandlats till restaurang. Be taxichauffören ta dig till Casa de Al om du vill äta middag här någon kväll. På menyn hittar du kreativa rätterna som Mafioso Soup och Cold Blood Ice Cream.

Åka Amerikanare
Passa på att åka en sträcka med någon av de för Kuba så typiska gamla amerikanska bilarna som numera tjänstgör som taxibilar. Välpolerade och väl omhändertagna är de en sevärdhet du inte vill missa.

 

Kuba, Varadero Stad-4

Kuba, Varadero Stad-7

 

TA SIG RUNT I VARADERO

Taxi
Taxi kan man stoppa på gatan eller beställa i hotellets reception utan framförhållning. Alla statsägda taxibilar har taxameter och betalningen görs i CUC. Får du tag på en taxi utan taxameter, så kom överens om ett pris i förväg. Tänk på att chaufförerna ofta har ont om växel. De statsägda taxibilarna har fått konkurrens av privattaxi, som ofta är gamla amerikanare. Tänk på att privattaxi inte är försäkrade, i händelse av olycka.

Coco-taxi
Detta är gula kokosnöts eller äggformade trehjuliga motorcykeltaxis med plats för två passagerare. Kanske inte det säkraste alternativet med absolut ett av de roligaste. Bestäm priset i förväg om du åker med en sådan.

Bussar/ Hop on – hop off
I Varadero är Hop On-Hop Off-bussen det närmaste man kommer en stadsbuss. Den kör med jämna mellanrum från ena änden av halvön till den andra från morgon till kväll. En biljett kostar 5 peso och gäller för en dag.

 

Kuba, Varadero Stad-8

Kuba, Varadero Stad-5

 

ÄTA I VARADERO

Eftersom vi bor på ett All-Inclusive cirka sex kilometer ifrån Varadero Centrum, har det inte blivit många restaurangbesök för oss där. Men här kommer en lista på rekommendationer från researrangörer, bloggare och tidningar.

La Bodeguita del Medio [Vi rekommenderar]
Systerrestaurangen i Havanna var en av Hemmingways favoriter. Och den i Varadero blir en av våra. Här serveras kubansk mat men också lite internationell. Priserna är lite högre. Kommer separat inlägg om vårt besök där.

Casa de Al Capone
Al Capones sommarhus där du kan äta kreativa rätterna som Mafioso Soup och Cold Blood Ice Cream.

Bar Las Tapas [DN rekommenderar]

La Taverna [DN rekommenderar]
Ligger alldeles vid stranden. Från det öppna fönstret hör man vågorna slå i mörkret och från köket sprider sig säregna men ljuvliga dofter. Kocken kommer från Havannas Chinatown och blandar friskt mellan kubanska och kinesiska mattraditioner.

Varadero 60 [Sofies Värld rekommenderar och nummer två på Tripadvisor]
Serverarar västindisk, kubansk och internationell mat.

Waco´s Place[Högst på Tripadvisor]
Internationell mat och fisk och skaldjur.

La Vicaria [Ving Rekommenderar]
Ligger på Calle 38 och är välbesökt av både lokalbefolkning och turister. Kubanska rätter som till exempel “ropa vieja” och “moros y cristianos” finns på menyn. Priser runt 100-150 kronor för en middag, huvudrätter från cirka 40 kronor, rejäla portioner.

Las Americas, Mansion Xanadú [Ving Rekommenderar]
Stilfull restaurang, där det känns som man äter middag på trettio- eller fyrtiotalet. Ligger i den vackra Villa Xanadu, vid Varadero Golf Club ut mot havet. Fisk, skaldjur och europeiskt kök finns på menyn. Prise från cirka 550 kronor för en middag.

Kike-Kcho [Ving Rekommenderar]
Populär restaurang, särskilt bland de som tycker om fisk och skaldjur. Hummer kan köpas till ett överkomligt pris. Ligger vid havet vid Marina Gaviota, längst ute på Varadero-halvön. Priser runt 200-400 kronor per person för en middag.

El Ritiro i Jesone Park [Ving Rekommenderar]
Kallas också “Restaurangparkens Historia”, då många foton, möbler och andra objekt från första halvan av det tjugonde århundradet bildar en ram kring denna härliga restaurang. Restaurangen är speciellt känd för kött, skaldjur och fisk. Priser från cirka 400 kronor för en middag. Ligger på första avenyn mellan Calle 56 & 59.

La Vaca Rosada [Ving Rekommenderar]
Härlig paladar som ligger på ägarens takterrass. Menyn har internationella rätter och maten har hög kvalitet. Cirka 150 kronor för en middag per person. Endast öppet kvällstid och stängt måndagar.
Ligger på Calle 20.

Nonna Tina [Ving Rekommenderar]
Kubansk-italiensk paladar i Varadero som ligger ovanför La Vicaria. Här får du de bästa hemlagade pastarätterna och pizza. Cirka 100-150 kronor för en middag. Ligger på Calle 38.

La Sartén
Här sitter man vid picknickbord vid stranden alldeles i början av Varadero. La Sartén betyder stekpanna och är en syftning på att alla rätter serveras i en stekpanna i stället för på en tallrik. Det tar lite tid att få ut maten, men den är värd att vänta på. Under 100 kronor för en måltid med dricka. Du hittar den mellan Calle 13 och 14.

 

Kuba, Varadero Stad-3

Kuba, Varadero Stad-12

Kuba, Varadero Stad-6

Kuba, Varadero Stad-9

Kuba, Varadero Stad-10

Kuba, Varadero Stad-14

Kuba, Varadero Stad-17

Kuba, Varadero Stad-19

Kuba, Varadero Stad-20

Kuba, Varadero Stad-29

Kuba, Varadero Stad-30

Kuba, Varadero Stad-33

Kuba, Varadero Stad-34

Kuba, Varadero Stad-35

Kuba, Varadero Stad-36

Kuba, Varadero Stad-13

Kuba, Varadero Stad-23

Kuba, Varadero Stad-24

Kuba, Varadero Stad-28

Kuba, Varadero Stad-25

 

Translation;
The city of Varadero has a lot to offer. This is where you go to enjoy beaches, markets and the Carribean athomsfear. To discover more of Cuba, you have to leave Varadero, but it isn´t hard to spend your time here.

 

Foto: © Discovering The Planet

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

  1. Dit vill jag!! Älskar färgerna <3

    1. Fantastiska färger. Och skulle du åka till Havanna eller Trinidad får du nästan en pastellchock :D

  2. Åh det ser helt fantastiskt ut!

    1. Fanns nog inget jag inte gillade på Kuba. Men å andra sidan, älskar man att resa, hittar man sällan
      något att klaga på :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *