Kuba, El Nicho 1

 

Klockan är inte ens sju när det är dags att påbörja vår roadtrip. Vi ska med på en resa som ska ta oss till Santa Clara, Trinidad, El Nicho och Cienfuegos. Vår plan var från början att hyra en bil och köra på en egen roadtrip. Men att hitta en ledig hyrbil på Kuba, visade sig bli svårare än vi trodde. Vårt “svenska-vara-ute-i-god-tid-tänk” var inte värt mycket. Kom tillbaka två dagar innan. Kom tillbaka dagen innan. Kom tillbaka samma morgon. Nej, det finns inga bilar. Så nu sitter vi här på bussen. Men tjugo andra svenskar. Vilket faktiskt kommer visa sig inte vara så fel.

SANTA CLARA

Vi åker söderut, genom små byar som inte många turister stannar i. Men vi gör ett stopp i en sådan för en kort frukost, sedan fortsätter vi till Santa Clara är vårt första mål. Ernesto, Che, Commendante, Guevaras sista viloplats. Staden grundades 1689 och det var här som revolutionärerna med frihetskämpen Che i spetsen, tog en avgörande vinst mot Batistas regeringsstyrkor 1958. En vinst som kom att bli avgörande för revolutionens seger. Här kan man också se tåget som Che och hans trupper fick att spåra ur, tåget som en gång var fullt av Batistas vapen och styrkor och som idag är museum. Här i Santa Clara, i Mausoleet, ligger Che begravd sedan 1997. Och på revolutionsplatsen i Santa Clara reser sig en kolossal staty av den mytomspunne revolutionshjälten.

I museet kan man lära sig mer om Che, hans liv, framgång och död. Det som fångar mig mest, är inte alla saker som finns här, däremot alla bilder som finns bevarade från Che´s liv. Bilderna fångar en och drar in en i livet som Che en gång levde. Men trots det blir inte Santa Clara mitt favoritstopp på resan. Kanske det beror på att jag inte är mycket för historiska museum. Höjdpunkten i Santa Clara blir när vi tar en promenad för att hitta något att äta och hittar ett hål i väggen. Där köper vi bakverk som vi inte vet något om. De ser salta ut men visar sig vara söta. Vi betalar i CUC och får CUP [den lokala kubanska valutan] tillbaka. CUP som ingen kommer vilja ta emot på vår fortsatta resa. Inte ens kubanerna själva.

[Ja, det är Ronny Eriksson som är på bild, han gjorde samma tur som oss]

 

Kuba, Santa Clara 2 Kuba, Santa Clara 4 Kuba, Santa Clara 3 Kuba, Santa Clara 5 Kuba, Santa Clara 6 Kuba, Santa Clara 8 Kuba, Santa Clara 9

 

CIENFUEGOS

Det är inte jättemycket trafik på vägen mot Cienfuegos. Däremot ser vi flera kärror dragna av hästar och till och med några dragna av oxar. Vi får tyvärr inte jättemycket tid i staden, någon timme till hade varit bra. Och där är väl nackdelen med guidade turer. Fördelen, att vi har en fantastik guide med oss från Apollo som heter Emma. Staden som ligger på Kubas södra kust, cirka 25 mil från Havanna, och är huvudstad i provinsen med samma namn. Den kallas för La Perla del Sur på grund av sin vackra bukt. Idag är stadens centrum, sedan 2005, ett UNESCOS världsarv för sina vackra byggnadsverk och fängslande arkitektur. Den är också känd som landets renaste, modernaste, rikaste och mest europeiska stad.

Cienfuegos grundades i början på 1800-talet av franska plantageägare. Precis som i Havanna finns här många vackra hus med anor. Två år efter att den byggdes drabbades den av en storm och fick byggas upp på nytt. Medan många städer på Kuba är typiska Kolonialstäder ser man här något lite annorlunda. Det är den enda staden på Kuba som grundats av fransmän. Franska plantageägare som flydde hit från Haiti efter ett slavuppror 1791, och ville kunna fortsätta använda sina slavar på sina plantager. Husen är låga och försedda med arkader och byggda i fransk neoklassisk stil. Men här finns också en del vackra kolonialbyggnader. De kolonialbyggnader som är väl värda att besöka är regeringspalatset [City Hall], San Lorenzo skolan, Biskopsrådet, Ferrer Palatset och en del bostadshus.

Vi märker också skillnaden på gågatan i centrala Cienfuegos. En modern gågata med många butiker, framför allt många spritbutiker. Även om butikerna inte har så mycket att erbjuda är de många fler än vi hittills har sett. Cienfuegos erbjuder kanske inte så jättemånga aktiviteter men är väl värt ett besök en dag eller två. Cienfuegos är en lugn och trevlig stad som inte är översållad av turister och längs med kuststräckan så kan man hitta många små charmiga byar och stränder.

På vår roadtrip var vi också i El Nicho och Trinidad. Mer om det i nästa inlägg…

 

Kuba, Roadtrip-43 Kuba, Roadtrip-35 Kuba, Roadtrip-38 Kuba, Roadtrip-40

Kuba, Roadtrip-39 Kuba, Roadtrip-42 Kuba, Roadtrip-44

 

Sevärdheter i Cienfuegos och runt omkring;

* Castillo de Nuestra Señora de los Ángeles de Jagua, fästning.
* Arco de Triunfo, den enda triumfbågen på Kuba.
* Cathedral de la Purisma Conception, katedral med konstfulla glasmålningar, uppförd 1833-1869.
* Delfinario, delfiner och sjölejon i en saltvattenslagun.
* Jardín Botánico de Cienfuegos, 97 hektar stor botanisk trädgård med fler än 1 500 arter ur den kubanska floran.
* Museo Provincial, möbel och porslinsmuseum.
* Palacio de Valle, uppfört 1913-1917 i nygotisk stil.
* Palmira Yorubá Pantheon, museum om religiös afrokatolsk synkretism.
* Parque José Martí, park i Plaza de Armas. Här hittar du fina byggnader och parken är belägen i det historiska centrumet.
* Cienfuegos universitet “Carlos Rafael Rodríguez”, provinsens näst största utbildningsinstitution.
* Fantastiska Cultural Centre, ett palatsliknande hem som nu är värd för aktiviteter efter skolan som dans och musik för lokala studenter.
* El Nicho Vattenfall. Vid bergen El Nicho kan man vandra genom grottor, bada i vattenfall och vandra i bergen.
* Guanaroca Lagunen. Omgivningen är extremt vacker med massor av mangroveträd och är en
tillflyktsort för de inhemska fågellivet. Här finner du en koloni av inte mindre än 200 rosa flamingos.
* Pueblo Nuevo, stadskärnan
* Punta Gorda, halvön med många hus och byggnader från 1950–talet.

 

Kuba, Roadtrip-32 Kuba, Roadtrip-33 Kuba, Roadtrip-45 Kuba, Roadtrip-47

Kuba, Roadtrip-37

 

Translation;
When in Cuba we did a roadtrip. On that trip we visited Santa Clara, Cienfuegos, Trinidad and El Nicho.

 

Foto: © Discovering The Planet
Källa: [Apollo][Phoenix Travel][Wikipedia][Lonely Planet]

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

6 Comments

  1. Wow, villen fantastisk roadtrip!

    1. Riktigt bra :)

  2. Hello there I am so grateful I found your blog, I have bookmarked it.

    1. Thank you so much. You are welcome back.

  3. you have got an awesome weblog here! would you like to make some invite posts on my weblog?

    1. Please email me for any request…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *