Kuba, Varadero 2

 

Vita stränder. Palmer. Turkosblått och klart hav. All Inclusive. Hotell i långa rader. Shoppingcenter. Golfbana. En två mil lång och smal sandtunga som sträcker sig snett ut i Mexikanska Golfen. Ja, det sammanfattar faktiskt Varadero på halvön Hicacos. Och det är här man hamnar när man köpt en charterresa till Kuba.

 

Det låter som något dåligt. För, ja, det kanske inte är här som man upplever hundra procent av det riktiga Kuba, men det är onekligen här som man laddar batterierna med Karibisk känsla. Och vi vill direkt säga att vi verkligen gillar Varadera och skulle kunna komma tillbaka vilken dag som helst på året. Här bor cirka 1 500 kubaner som alla i princip jobbar inom turismen. Men de flesta Kubanerna från Varadero har flyttat till San Marta eller Matanzas strax utanför Varadero. Turismen i Varadero började för över hundra år sedan då välbeställda kubaner från Cárdenas skaffade sig sommarhus på halvön. Under början på 1900-talet var det korrupta ämbetsmän och den amerikanska maffian som investerade i området.

 

Den internationella boomen inleddes på 30-talet efter att den då den stenrike amerikanske affärsmannen Irénée Dupont , köpte sig en del av Hicacos och byggde sig ett hus 1926, Mansion Xanadú [numera museum och exklusivt hotell], med tillhörande golfbana långt ut på halvön och i samband med det anlades en landningsbana på fastlandet. Även självaste Al Capone hade ett hus i Varadero. Förvisso besökte han det bara en gång och huset användes enbart för spritsmuggling.

 

Mot slutet av femtiotalet, efter revolutionen, föll Varadero i dvala. Castro och hans nya regim var inte intresserade av turism. Det kom inte igång igen förrän på 1990-talet, då Hotel Sol Palmeras byggdes. Det första exemplet på ett samarbete mellan den kubanska regeringen och utländska intressenter. Nu ligger hotellen som ett radband längs halvön och man oavsett vilket hotell man bor på, har man sällan mer än tio minuter till stranden. Det är en avslappnad stämning. Än så länge finns inga envetna strandsäljare här. Vi har inte sett en enda. Så här såg vår första dag ut. Och vem kan klaga på det? Och känner jag mig själv rätt, så lär det komma fler palmbilder innan dessa veckorna är slut.

 

Kuba, Varadero 3

Kuba, Varadero-13

Kuba, Varadero-6

Kuba, Varadero-4

Kuba, Varadero-5

Kuba, Varadero-7

Kuba, Varadero-9

Kuba, Varadero-10

 

Translation;
According to a lot of magazines, Varadero is not the real Cuba. But for me it is enough. The beautiful peninsula gives me the Carribean feeling that I need, great beaches and great weather.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *