Makedonien, Bitola, Orizari

 

Makedonien. Kanske är jag partisk när jag säger att jag älskar detta lilla land. För det är ju mitt andra hemland och landet jag är född i. Men trots att det är så litet har det så mycket att erbjuda. Utöver det, en oerhört komplicerad historia som jag inte ens tänker försöka ge mig på.

 

Hade det inte varit för namnstriden med Grekland, hade Makedoniens uttåg ur Jugoslavien gått många obemärkt förbi. Det är ett land med molnklädda berg, gamla orörda byar, stämningsfulla kloster och djupa sjöar. Ett land med stark kaffekultur som härstammar från när Ottomanerna styrde här. Turkisk kaffe med kaffesump.

 

Och alltid finns det någon klok som kan läsa ens framtid i botten av kaffekoppen. Hur många barn man kommer få, om man kommer gifta sig och om man blir lycklig. Och självklart serveras Baklava eller tulumbi till. Sötsaker som även de är spår från turkarnas välde. Maten är bland våra favoriter i världen och vinet inte att förglömma. Allt till priser som är bland Europas lägsta.

 

LÄS MER: Fler artiklar om Makedonien hittar du här.

 

Makedonien, Bitola, Orizari

 

STORA TOBAKSFÄLT OCH MIL AV VINDRUVSFÄLT

Här finns inget hav, men här finns fler kyrkor och kloster än jag kan räkna. Stora tobaksfält och mil av vindruvsfält och odlingar av vattenmelon. Vattenmeloner som är så stora att de mer ser ut som rekvisita till en musikalfilm. Och jag bara älskar alla de små ofärdiga tegelhusen. Trots att de är ett tecken på dålig ekonomi, är det för mig nostalgi och ett av landets kännetecken. Här finns en gästfrihet som man sällan upplever här i norr. En gästfrihet som kännetecknar hela Medelhavet. Att bli inbjuden till någons hem innebär att man har en snaps i handen redan innan man hunnit innanför dörren. Och samtidigt påbörjas kokande av turkiskt kaffe på spisen. Så hur ska jag inte kunna älska detta land.

 

Kanske du inte kan förvänta dig den bästa servicen du någonsin fått i butiker eller restauranger. Man lär sig ganska snabbt att ta det lite “manjana”. Försök inte ens förstå varför man parkerar som man gör eller var. Ja, det är den Italienska stilen som råder. Och ja, många vägar och hus behöver renoveras, men allt har sin tid. Och man bör komma ihåg, att Makedonien inte är ett av Europas rikaste länder. Inte ekonomiskt. Men det är rikt på så många andra sätt.

Makedonien, Bitola, Orizari

Makedonien, Bitola, Orizari

 

Här kommer mina34 bästa tips inför ditt besök i Makedonien, sorterade efter den stad och kommun de ligger i.

SKOPJE


Skopje är huvudstad i Makedonien och kommer antagligen bli ditt första stopp i landet. Staden är en blandning av moderna Europa och en antik historia. Den gamla stenbron binder samman de moderna delarna av Skopje med de gamla Ottomanska kvarteren. Det finns mycket att se både i Skopje och i närområdet.

 

1. OLD BAZAR, Stara Carsija | Marknad
I gamla stan hittar man Stara Carsija. Byggnaderna är minnen från den tid då trakten tillhörde det ottomanska väldet och kontrollerades av sultanen i Istanbul. Basarddistriktet är ett av de största och mest färgrika i Europa.

2. MUSEUM OF MACEDONIA | Museum
Detta museum ligger i Skopje i närheten av den gamla marknadsplatsen i norra delen av staden. Museet ligger i en modern, vit byggnad och har en imponerande samling som täcker hela områdets historia.

3. DAUD PASHA BATHS | Turkiskt bad
Norr om det turkiska bron i Skopje finner man the Daud Pasha Baths. Det är ett turkiskt bad, som tidigare var det största i sitt slag på Balkan. Det turkiska badet är fortfarande i bruk och verkligen värt ett besök.

4. MAKEDONSKO CELO | Historisk by
Den Makedonsk byn är är uppbyggd enligt den Makedonska andan med Makedonsk arkitektur från 1800 och 1900- talet. Byn är uppbyggd på en 12 000 kvadratmeter area och omfattar 16 autentiska hus, hotell, restauranger. Du hittar den nära Lake Matka och Mount Vodno.

OBS! Jag har hört lite rykten om att byn för nuvarande är stängd.

 

Makedonien, Skopje, Makedonsko Selo

 

5. SVETI SPAS | Kyrka
Sveti Spas ligger i den norra delen av staden. Kyrkan har fått en lite underlig placering, den ligger nämligen halvt begraven i jord. Bakgrunden för detta är att då kyrkan byggdes under 1600-talet fick ingen kyrka vara högre än någon moské.

6. MATKA CANYON | Floddal
15 kilometer sydväst om Skopje i Makedonien, hittar man den 5000 hektar stora floddalen Matka Canyon. Här finns världens äldsta konstgjorda sjö om man ska tro experterna. Den uppstod  1938 då man byggde en damm [Matka damm] på floden Treska för att utvinna elektricitet. Här finns vandringsleder, kanoter att hyra och möjlighet att besöka en av Europas djupaste grottor.

 

Makedonien, Skopje, Matka Canyon

 

MAVROVO 


Mavrovo är en ort i Sydvästra regionen av Makedonien, men också Makedoniens största nationalpark. Den vackra sjön Mavrovo Lake lockar många fotografer. Här finns också en kyrka som översvämmades 1953 och nu ligger under vatten.

 

7. ST JOVAN BIGORISKI | Kloster
Om man är intresserad av kloster finns här ett av de vackraste klostren i landet, St. Jovan Bigorski. Det sägs att här ska finnas några av bitarna från Jesus kors.

8. STOBI the ancient capital | Historisk by
Stobi var huvudstad i den Makedonska provinsen Secunda under Romartiden. Det var en av de viktigaste städerna i regionen under antiken.

9. MAVROVO | Naturreservat & skidor
Mavrovo är en ort i Sydvästra regionen av Makedonien, men också Makedoniens största nationalpark. Den sträcker över 192 000 kvadratmeter och har fantastisk natur och varierat djurliv Här finns också en av de bättre skidorterna i Makedonien. Men det är inte bara en skidort, utan man kan också åka dit på sommaren för att vandra i bergen runt omkring som sträcker sig högt upp i skyn.

 

Makedonien, Mavrovo,

Makedonien, Mavrovo,

 

TETOVO


Tetovo är en stad i nordvästra Makedonien och jag normalt skulle rekommendera att man hoppar över. Men här finns några saker som är värda ett besök.

 

10. SHAR MOUNTAINS, ŠAR PLANINA | Bergsmassiv med issjöar
Shar Mountains sträcker sig över 80 kilometer. Det är här du kommer hitta några av de högsta bergstopparna i landet. Högst av dem är Titov Vrv på 2 748 meter, som fått sitt namn av Josip Broz Tito med en höjd på 2 748 meters. Här finns också en varierad flora och fauna och den väldigt ovanliga Balkan Lynxen [lodjur].

11. POPOVA SAPKA | Skidort
Ett av de bästa skidorterna finns här i Popova Sapka och över 20 vackra issjöar. Det ligger i kommunen Tetovo 50 kilometer väster om huvudstaden Skopje. Toppen på Popova Sapka är 1 780 meter över havet. I Popova Sapka finns totalt 8 liftar med tillgång till 15 pister. Högsta pisten finns på 2510 meters höjd och den högsta fallhöjden är på 802 meter. Skidsäsongen i Popova Sapka sträcker sig i regel från mitten november till början april.

12. ARABATI BABA TEKKE | Dervishkloster
Klostret Arabati Baba Tekke bildades 1538 av Ali Baba, svåger till Sultan Suleiman the Magnificent.

13. SARENA DZAMILJA | Moské
Staden är känd för Sarena Džamija, mer känd som den målade moskén. Moskén byggdes 1438 och rekonstruerades 1833, och den är känd för sitt pulserande färgschema, med en exteriör täckt i rektangulära mönster som spelkort.

 

Makedonien, Tetovo

 

BEROVO


14. HOTEL AURORA RESORT & SPA | Spa

Det 5-stjärniga fridfulla hotellet Aurora Resort & Spa ligger ca 57 km från Lake Kerkini och 35 km från Episcopal Basilica Sandanski. Hotellet öppnade 2011 och har sedan dess varit ett exempel på elegant arkitektur i Berovo. Hotellet erbjuder sina besökare närhet till bergen och sjöarna förutom prisvärda spabehandlingar.

 

OHRID


Både sjön och staden Ohrid är uppsatta på UNESCO:s världsarvslista. Det är en stad med byzantinska kyrkor, kullerstensgator och stenstränder vid den vackra sjön. Staden kallas ibland för “Balkans Jerusalem”. Under det byzantiska styret blev Ohrid ett centrum för den episkopala kyrkan och ett lärocenter med det slaviska språkets första universitet som följd på slutet av 800-talet. De kyrkliga traditionerna här i Ohrid gjorde att det var härifrån man ledde uttåget från den serbiskt ortodoxa kyrkan på 60-talet och att man istället skapade en makedonisk ortodox kyrka.

 

En gång i tiden fanns det här 365 kyrkor. En för årets alla dagar. Sjön Ohrid är den djupaste sjön i Europa. Den är 290 meter djup och en av världens äldsta, den är fyra miljoner år gammal. Ohridsjön är en tektonisk sjö med endemiska växter och djur i sjön. Det är en av världens äldsta sjöar och det har funnits bebyggelse vid sjön i över 7000 år.

 

 

15. OHRID OLD TOWN | Gamla stan
Ohrid stad är det makedonska turistmeckat. Det finns cirka 30 monument i området och de drar till sig många turister. Det finns åtskilliga gamla ruiner från olika tidsperioder i och omkring staden. Ett av de vackraste promenadstråken i Ohrid, ligger i den äldre stadsdelen. Här finner vackra arkitektoniska byggnader och trevlig atmosfär. Stadsdelen bjuder dessutom på ett arkeologiskt museum, som berättar områdets historia för de som är intresserade.

 

Makedonien, Ohrid

 

16. SVETI JOVAN I KANEO | Strand & kyrka
Sankt Johannes kyrka vid Kaneo, Sveti Jovan Kaneo, är en makedonsk-ortodox kyrka. Kyrkan är tillägnad aposteln Johannes och byggdes under 1200-talet. Kyrkan ligger direkt invid Ohridsjön och har en berömd naturskön utsikt. Unesco har utsett kyrkan som en del av världsarvet i Ohrid.

 

Makedonien, Ohrid

 

17. SVETI NAUM | Strand & kyrka
På andra sidan Ohrid hittar man området Sveti Naum. Ett område som byggdes under 1400-talet. Det är en av de vackraste platserna runt Lake Ohrid enligt mig. Det gröna området som omringas av källan Crn Drim [The Spring], den fina sandstranden, kyrkoområdet och området Ostrovo [ön]. En båttur hit från Ohrid kostar fem euro enkel resa. Tänk på att den stora båten bara går visa tider på dagen, tio, elva och ibland tolv.

 

Makedonien, Ohrid

Makedonien, Ohrid

 

18. BAY OF THE BONES | Museum
Bay of the bones är museet som ligger ute på vattnet i Ohridsjön. Här har de byggt upp hur det faktiskt kan ha sett ut förr i tiden. I det här fallet handlar det om förhistoriska bosättningar på vattnet i sjön Ohrid. Museum on water är en autentisk rekonstruktion av en del av de bosättningar på pålar som fanns här mellan cirka 1200 och 700 före Kristus. På den tiden då det begav sig sträckte sig bosättningarna över en yta på 8 500 kvadratmeter.

19. TSAR SAMUEL´S FORTRESS | Tzar Samuels borg
Det största monumentet i Ohrid och det som utmärker staden är Samuels borg. Den byggdes av Samuil, Samuel, som var Tsar i Makedonien cirka år 900-1000 efter Kristus. Tsar Samuil hade Ohrid som sin huvudstad, men han hade också många befästa städer över hela sitt land. Befästningarna av borgen är det första man ser när man lämnar Ohrids internationella flygplats för att bege sig in mot staden. Den finns högst upp på kullen. Man kan ta sig dit med taxi men att promenera upp är att rekommendera. Vägen upp bjuder på en fantastisk utsikt och antika hus från osmanska riket med särskild arkitektur.

 

Makedonien, Ohrid

 

20. ANCIENT THEATRE OF OHRID | Antika teatern
En antik amfiteater som sägs ha byggts för omkring 2000 år sedan. Dom första utgrävningarna gjordes på 1800- talet och i modern tid har man försökt bevara det gamla så mycket som möjligt och byggt ut. Teatern ligger en bit upp på kullen och nära centrum och idag hålls många konserter, dramer, manifestationer här.

 

Makedonien, Ohrid

 

21. GALICICA NATIONAL PARK  | Nationalpark
För dig som är intresserad av naturen finns en nationalpark cirka 28 km från Ohrid. Lättaste sättet att ta sig dit är att åka taxi eller hyra bil. Man finner sällsynta blommor och djurarter här och bergen som omringar nationalparken är flera miljoner år gamla.

 

Makedonien, Ohrid

 

BITOLA


Bitola är Makedoniens näst största stad.  Den är favoritstad att turista i för många Makedoniers som är bosatta världen runt , och min. Här finns mycket att se och göra och nattlivet lockar många unga.

 

22. OLD BAZAR | Marknad
 The Old Bazar, Pazarot, marknaden i Bitola är en upplevelse fylld med dofter, intryck och en atmosfär som inte har förändrats på decennier. Frukt och grönsaksmarknaden är full av lokala råvaror och gatorna runt omkring är fyllda av små butiker, restauranger och kaféer.

 

Makedonien, Bitola

 

23. HERACLEA | Ruiner
Heraclea byggdes på 300-talet f. Kr. av Philip II av Makedonien. Heraclea erövrades av romarna två århundraden senare och var då ett viktigt område i Via Egnatia. Utgrävningen av ruinerna pågår fortfarande, men just nu kan man bland annat se romerska bad och teatern. Vid ruinerna finns det ett litet museum, som berättar historien bakom dem.

 

Makedonien, Bitola, Heraclea

 

24. KORZO ELLER SHIROK SOKAK STREET | Gågata
Gågatan i centrala Bitola är mötesplatsen för allt och alla. Bitolas motsvarighet till Champs-Élysées i Paris ;). På den långa gågatan fylld av neoklassisk arkitektur och kafeer, tar gamla som unga sin vardagliga promenad.

 

Makedonien, Bitola

 

25. PELISTER | National Park
30 kilometer från Bitola hittar man Pelister, som är en topp på Bababerget. Den är ungefär 2 600 meter hög och området är upptaget i Makedoniens äldsta nationalpark, skapat 1938. Området är uppskattat för sin varierade flora och fauna. Här finns dessutom vildsvin, vargar, rådjur och örnar. Perfekt för vandringar. Speciellt området vid de två sjöarna “the Eyes of Pelister”.

 

Makedonien, Bitola, Pelister

 

PRILEP


Prilep är Makedoniens fjärde största stad. Här finns ett mysigt centrum och många trevliga restauranger och barer.

26. MARKOVI KULI | Bergstopp
Är en populär bergstopp i Makedonien som ligger i Prilep.

 

STRUMICA


27. SMOLARI | Vattenfall
Vid Struliga hittar man Makedoniens högsta vattenfall, Smolari. Det har ett fall på nästan 30 meter. Vattenfallet är en del av Lomnica River och för att ta sig dit måste du gå en vandringsled som omfattar över 300 trappsteg av sten.

28. THE STONE DOLLS OF KUKLICA | Stenstad
Den här fascinerande stenstaden har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren. Den formades genom naturlig erosion, men bland lokalborna har det så klart skapats många legender om hur de uppstått.

 

Makedonien, Kuklica

 

STRÄNDER


De flesta strandorterna i Makedonien ligger runt Ohridsjön. Makedonien har ju inga havskuster. Utöver staden Ohrid finns det flera populära orter som Pretor och Struga. Just nu är Trpejca en av de populärare strandorterna.

 

29. TRPECJA | Makedoniens St. Tropez
Trpecja är en liten fiskeby på östra kusten av Ohridsjön. Stränderna här är så vackra att The Telegraph kallade platsen för Makedoniens St. Tropez. Här hittar du Ohrids kanske klaraste vatten och det är ett perfekt ställe för dykare.

 

Makedonien, Trpejca

 

ÄTA & DRICKA


30. MATEN I MAKEDONIEN | Äta
För många som reser är maten oerhört viktig, så och för oss. Och maten på Balkan delar för oss en stolt plats med favoriter som Indien, Thailand och Italien. Maten på Balkan är ingen fine dining, utan redig och stadig husmanskost. Det är inte många rätter som inte innehåller kött, potatis, bröd, fetaost eller paprika. Missa inte att testa den Makedonska varianten av Grekisk sallad, Chopska. Missa inte heller bakverk som Burek och Maznik. En sort festostpaj och färspaj som är populär över hela Balkan. Läs mer om maten via länken ovan.

 

Makedonien, Skopje, Matka Canyon

 

31. KAVADARCI | Vingård
Mitt i landet hittar man Kavadarci. Hit åker man av två anledningar, vinet och Rakijan. Kavadarci  anses göra bland det bästa vinet på Balkan.

32. KAMNIK | Vingård
Chateau Kamnik Winery hittar man i närheten av Skopje. Kaminks viner hittar man även här hemma på Systembolaget. Deras viner tillverkas av 100% Pinot Grigio som växer i närområdet.

33. TIKVES | Vingård
Tikves Winery ligger ligger i hjärtat av Makedonien och vingården är med sin 120-åriga historia Makedonien äldsta vingård. Den är samtidigt en av de mest moderna vingårdar och har ett starkt fokus på miljöaspekten av vinproduktion. Bland annat använder man naturliga gödselmedel i vingårdarna, solceller på taket och återvinning av avfall.

34. VILLA DIHOVO| Restaurang i Bitola
Villa Dihovo är ett charmigt hus på landet, med ett lugnt läge bland kullarna på Pelister vid Bitola. Det är en familjeägd gård där man erbjuds hemlagad mat och dryck. Villa Dihovo är medlem i en Slow Food-förening som verkar för hälsosam mat. På boendet görs eget öl, vin och konjak, och dessutom är den hemlagade maten ekologisk. Så vad kostar det att äta här? Det man tycker det är värt! Man bör boka bord i förväg för det är ofta fullbokat.

 

Makedonien, Bitola, Villa Dihovo

 

Translation:
Macedonia is one of my favourite countries in the world. Maybe because I was born there :). Today I am sharing with you my 34 best tips to visiting the country. 


Foto: Monika Nasteska Nilsson | Igor Nasteski | Daniela Nasteska Olsson

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

21 Comments

 1. Så många bra tips! Fick riktigt reslust nu att åka iväg och upptäcka mer av Makedonien!

  1. Tack Malin. Det är ett litet land, men såå mysigt.

 2. Vilket fantastiskt matnyttigt inlägg! Sedan en tid tillbaka är jag så sugen på att åka till Makedonien. Har främst tänkt åka till Skopje men nu fick jag ju massor av andra bra tips också. Tack! :-)

  1. Tack Ann-Louise. Det är ju ett litet land. Man hinner med en hel del på en vecka :).

 3. Mycket intressant land, känner vi. Har länge varit på gång med en roadtrip där nere. Makedonien och några angränsande länder. Nu har vi dessutom en jättebra guide att koka på. :-)

  1. Kul att höra :). Jag är ju kanske lure partisk som älskar landet :). Vi hyrde bil i Makedonien och körde Makedonien, Grekland och Albanien. Oerhört vacker natur.

 4. Nu kan du gissa vad min favorit i Makedonien är. Jag kan säga så mycket som att den inte är med på di än lista ;-)

  1. Men åh vad nyfiken jag blev :)? Kan inte komma på vad jag kan ha missat. Berätta, vad har jag missat och vart måste jag ta mig i sommar :)??

 5. […] Discovering the planet: Reseguide till Makedonien och 34 saker att se och göra där (bland annat […]

 6. Ser ut som ett bra land för roadtrip! Vi funderade på att åka dit i höstas, men hamnade i Thessaloniki med roadtrip till Meteora istället! :)

  1. Inte fel det heller. Meteora är fantastiskt och en av mina personliga favoritupplevelser. Och Makedonien finns ju kvar :).

 7. Vera Angelovska says:

  Fantastisk presentation,, där varje bild säger tusen ord,, upplevelsen kan säga miljontals ord,, det vet jag som är född och uppvuxen i detta vackra land!,, Kram till dig Dani!

  1. Åhh tack Vera. Vi har verkligen ett vackert land :). Kram tillbaka!

 8. Natasja Adams says:

  Jättefin reseguide!

  1. Tack Tasha ♡

 9. Malou says:

  Vi ska åka dit nu i oktober. Börjar i Skopje o hyrt bil o bokat några nätter i Ohrid.
  Tror du det är vårväder i mitten av oktober fortfarande? Har du några tips om man reser med barn? Är det barnvänligt?

  1. Malou says:

   Badväder!

  2. Åh vad mysigt. Makedonien är riktigt vackert, men har faktiskt aldrig varit där på hösten. Temperaturen lär ligga på 20 grader, men kan ändå vara mulet och regnigt. Har tyvärr inga direkta tips för barnen, men tycker ändå att det är ett barnvänligt land. Bada i Ohridsjön brukar barn gilla för att det är så klart. Men kan ju vara lite kallt i Oktober. Hoppas ni får en riktigt mysig resa. Glöm inte att testa pajerna maznik och burek om ni får möjlighet.

   1. Malou says:

    Tack!

 10. Silvija says:

  Hej!
  Tack för dina topped tips! Har redan gjort en tidigare roadtrip i Makedonien då mina föräldrar är makedoner men du kom med nya förslag som jag gärna skulle vilja besöka! Nu är jag sugen på att göra ny roadtrip men då också kombinera med hyrbil till Albanien. Min osäkerhet är om hur det funkar med att hyra bil I Makedonien o köra in med den till Albanien? Tips mottages tacksamt!
  Hälsningar Silvija

  1. Så lite så. Kul att du hittade lite nya tips :). Vi har faktiskt gjort just det. En roadtrip från Makedonien. Vi gjorde misstaget att åka via Grekland, vilket ställde till lite problem. Makedonskregistrerad bil var inte populärt. Däremot var det inga problem från Albanien till Makedonien och tvärtom. Så om ni väljer att åka via Grekland, se till att ha alla papper på plats. Trevlig resa :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *