Julmarknad, Saebygård 1

 

Att hitta Julstämningen i ett dimmigt och regnigt Skåne kan vara svårt. Men under helgen som gick, fick jag möjligheten att hitta Julstämning på Jylland i Danmark. Fyra helt olika Julmarknader besöktes och tre helt olika riktigt mysiga städer. Och det är inte svårare än att ta Stena Lines färja Jutlandica från Göteborg till Fredrikshamn. En tur på cirka tre och en halv timme.

 

En gammeldags Jul på Sæbygård Slott

En lång tomtenisse springer runt på slottet och ropar “trolleshow, trolleshow” och försöker samla in alla barnen. Vi fnissar till och fortsätter vår tur på slottet. Vi insuper den gammeldags julatmosfären på gården och i slottets alla små rum. Doften av gran och brända mandlar. Nybakat julbröd och saffranskakor. Handtovade tomtar. Hemmagjorda marmelader. Handgjorda änglar. Fågelmatare i bambu som ser ut som vindspel och vackra julblomsterarrangemang. Alla är klädda i danska traditionella kläder som ger julmarknaden den rätta känsla. Och i slottsalen spelas det julmusik vid pianot, medan besökare dricker gluewine och äter pepparkakor. Jag hamnar i små samtal med de danska knallarna som trots kylan är pratglada och gärna berättar om sina handarbeten. Sæbygård slott ligger cirka 45 minuter utanför Fredrikshamn.

 

Julmarknad, Saebygård 2

Julmarknad, Saebygård 3

 

Tomtens verkstad på Børglum Kloster

På Børglum Kloster fortsätter vi insupa den danska julstämningen. De gamla borgklostret ligger jättevackert och ett stort upplyst hjärta välkomnar oss in på klostergården. Men jag vet inte om tomten här kommer må så bra i halsen imorgon. Hans Hohoho har kanske lite högre pitch än den borde och skrämmer nog mer bort barnen. Här finns också en vacker liten kyrka med en stor och fin julkrubba. Men den stora behållningen från Børglum Kloster är nog tomtens verkstad. Om den lilla verkstan får mig och le, kan jag bara tänka mig hur ett barn känner sig här. En liten tomteverkstad har byggts upp och tar en tillbaka till filmen med samma namn. De små soldaterna och nallarna hänger på rad och nedanför finns lådor fulla med de samma. Och intill verkstan kan man besöka tomtens egna rum. Här finns också ett museum med de otroligaste kostymer du kan tänka dig.

 

Julmarknad, Borglum 1

Julmarknad, Borglum 2

 

Julmarknad i Ålborg centrum

Julmarknaden i gamla stan i Ålborg är en utomhusmarknad. Långa rader med julgranar, mysig julbelysning, små trästugor där man kan handla nygräddade våfflor, brända mandlar och stickade tröjor. Här finns flera fikastugor där man kan fika aebleskivor, utan äpple, små runda minimunkar gjorda på en typ av pankakssmet, och varm gluewine. Det är här vi träffar den “riktiga” tomten med det rätta “hohoho. Det lilla Pariserhjulet i jämnhöjd med kyrktornet lyser upp den lilla marknaden och höjer mysfaktorn. Marknaden är kanske inte den största, men helt klart med den rätta julkänslan.

 

Julmarknad, Ålborg 1

Julmarknad, Ålborg 2

 

Mera Jul i Den Gamle By i Århus

Cirka två timmar från Fredrikshamn finns Den gamle by i Århus. Den absolut perfekta miljön för en julmarknad. De gamla husen från 1600-talet, 1700-talet och 1800-talet har flyttats hit från hela Danmark. Och den lilla byn är större än man tror. Man kan åka häst och vagn, äta aebleskivor, besöka olika tomterum och butiker i de fina små husen. Vi besöker byn en måndag och behöver inte trängas med många besökare. Vi promenerar längs med de små gatorna, förbi den lilla dammen, kvarnen där vattnet sakta rinner genom hjulet och genom den lilla granskogen. På den större gatan står flera hästar redo att ta besökare på en tur genom byn. Vi äter helt nybakade aebleskivor, och mer jul än så här kan det nog inte bli. Även om jag gillar alla julmarknaderna vi besökt, för det är ju helt olika, är nog denna ändå min lilla favorit.

 

Det har varit en fantastisk helg med massor av julkänsla, julinspiration, julmusik [kanske mest Wham och Last Christmas] och möten med fantastiska människor. Jag skulle vilja sända ett tack till Nordic Travel Bloggers, Stena Line och Sembo. Fler inlägg kommer så klart, men fram till dess kan du läsa mer på Resfredag, Travellingmunk, Norske Reiseblogger och fortsätta följa #SantaLineXmasTrip på Instagram.

 

Julmarknad, Aarhus 1

Julmarknad, Aarhus 2

Julmarknad, Aarhus 3

 

Translation;
If you want to experice Christmas Markets, Jylland in Denmark is the perfect place. I had the pleasure to visit four different kind of Market this weekend, all amazing.

 


Resan gjordes i samarbete med Stena Line, Nordic Travel Bloggers och Sembo

Foto av mig: Annika Myhre / Resfredag

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

 1. Ser mysigt och väldigt väldigt juligt ut! :)

  1. Helt klart kom man i lite julstämning. Ni verkar inte ha haft det så dåligt heller.
   Ser fram emot era juliga inlägg från Riga :)

 2. Snyggt att matcha aebleskiverna och sylten med din halsduk, haha! Vilket härligt inlägg, och fantastiska bilder som alltid. Undrar hur många gånger vi hörde “Last Christmas” totalt!? Tack för en fin helg! Kram

  1. Haha, man planerar väl ;). Tack själv för en fin helg.
   Ser fram fler delade äventyr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *