I raden av faschinerande programserier som hittills visats, har nu ytterligare en kommit, “Människans Planet” [Human Planet]. Serien Människans planet väver samman 80 inspirerande historier, varav många aldrig förut berättats i tv. Man har åkt till några av de mest avlägsna och otillgängliga platser på jorden, besöktvarje kontinent, utom Antarktis. Varje avsnitt i serien är uppdelat efter olika omgivningar och en viss typ av miljö på vår planet; Berg, öknar, hav, arktiskt, djungler, berg, gräsmarker, floder och städer. Serien fokuserar på människans relationer med naturen och hur man mot alla odds överlever de mest otacksamma miljöer.

I avsnittet om öknar [vilket var avsnittet som fångade mig] får man se hur folk i öknar världen runt kämpar mot bristen av vatten. Med tanke på att en öken definieras av en nästan fullständig brist på nederbörd, kan det tyckas förvånande att ca 300 miljoner människor lever i öknar runt om i världen. Men då öknar täcker ungefär en tredjedel av jordens yta är det kanske inte så förvånande. Man får ta del av hur man kämpar mot en värme på 58C i några av de hetaste öknarna och en kyla på bedövande -40C i Gobiöknen i Mongoliet. 

Man får också ta del av olika livsstilar och ritualer som många av dessa folkslag har. Man får till exemepel lära känna Nigers nomader Wodaabe. Människor som tillbringar månader i små familjeenheter, men som en gång varje år håller en skönhetstävling kallad Gerewol, där männen får chansen att imponera på kvinnor, som i sin tur får välja den man de blev mest imponerade av. Och ibland är det inte säkert att man åker hem med samma fru eller man som man kom med…

Sista avsnittet handlar om storstadsdjungeln, den miljö där de flesta av oss idag lever. Det visar sig att kopplingen mellan människan och hennes omgivande natur är som allra viktigast just här, bland höghus och bilar.

Andra serier som du absolut måste se om du som jag är faschinerad av vår värld är; Planet Earth, Stamliv med Bruce Parry och filmen Oceans. Se trailen för serien här eller ett spännande klipp från ett av avsnitten här [inget för er med spindelfobi]. Serien går just nu på SVT2 och Kunskapskanalen.

 

    
 
 

Källa: [BBC][Kunskapskanalen][TV]
 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *