Kokbokshögen växer. Den gör mig faktiskt lite lycklig. Någon i “Halv åtta hos mig” sa att det var lite hennes porr, jo lite så känns det. För det är ju sällan jag lagar mat efter böckerna. Man har tagit fram statistik på hur många av recepten i en kokbok som lagas i Sverige, ynkliga tre.

 

Tillskottet till högen denna gången är en kokbok om Balkan, skriven av Jovan Radomir. Visste faktiskt inte vem har var, men att hitta en kokbok om mina ursprungs trakter, var bara oemotståndligt. Ćevapčići är en av nationalrätterna i Bosnien och Hercegovina, men den tros från början komma från Turkiet. Detta är Jovans recept på Ćevapčići. Och självklart är det fritt att göra om receptet så det passar dina smaker, det gör ju alltid jag. Vill du göra receptet lite magrare, använd en mager färs, och servera med mager turkisk yoghurt och en sallad.

 

Ćevapčići
[4 portioner]

300 gr nötfärs
200 gr fläskfärs
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt
1 tsk chilipulver

1. Olja in händerna med olivolja och blanda färsen ordentligt. Låt den stå i kylskåpet under natten.
2. Hacka lök och vitlök och blanda med färsen. Tillsätt kryddorna. Forma färsen till små järpar och stek  eller grilla dem.
3. Servera dina Cevapcici med finhackad gul lök i bröd som påminner som rund ciabatta. Ett pitabröd fungerar också bra. Pensla gärna brödet med lite  olja och värm det på grillen i pannan först.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *