Nu är det bara en dag kvar till midsommar. Och om man tror på väderleksrapporter, ska det i vanlig ordning regna lite. Men det vore väl inte riktigt midsommar om det inte regnade lite. Midsommar är till skillnad från många av våra andra stora festligheter på året, inte en religiös fest.

 

Dagen har firats i Norden sedan långt innan vi blev kristna och var en glädjens fest på årets längsta dag, för att fira att sol och värme nått våra nordliga breddgrader. Kyrkan var inte så förtjust i denna hedniska fest som envist levde kvar efter det att vi skulle ha avsagt oss den gamla tron. Man försökte göra om midsommar till en kyrklig högtid, till minne av Johannes Döparen, som enligt bibeln ska ha fötts exakt 6 månader före Jesus.

 

Detta har dock fortfarande idag inte fått något större gehör. Denna vår kanske mest traditionsbundna högtid firar vi med Midsommarstång, blommor i håret, små grodorna, snapsvisor, sill och nubbe. Midsommarafton infaller sedan 1953 alltid en fredag mellan den 20 och 26 juni, i år den 21 juni.

 

MIDSOMMARMYTER & SÄGNER

# Daggen under midsommarnatten anses vara hälsobringande. Är man sjuk kan man rulla sig naken i daggen eller blöta ner kläderna med den för att sedan lägga på den sjuke. Man kan också dra ett lakan i daggen och sedan krama ur det och ge till sina kor för extra kraft.

# Extra farlig anses Näcken vara på midsommarnatten. För att inte fångas av honom gäller det att binda honom innan man badar. Detta kan man göra genom att sätta en stålkniv i vattnet och läsa ramsan: “Näck, näck, nålatjuv, far din var en stålatjuv, mor din var en frilla, gick i gårdarna och gjorde illa! Näcken är bunden!”

# En ogift flicka kan, efter visst besvär, se sin tillkommande i drömmen på midsommarnatten. Men då ska hon först, under tystnad, plocka sju olika sorters blommor, helst i ett vägskäl och sedan gärna klättra över sju gärdesgårdar och sedan, fortfarande utan att yppa ett ord, lägga blommorna under huvudkudden och somna.

# Ladda ner midsommarsånger här.

 

Jag önskar alla en riktigt fin midsommar med god mat, fint väder och mycket sång!!!

 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *