Vietnam, Mekong Deltat (2) Vietnam, Mekong Deltat (1)

 

Utanför fönstret är det grönt och grönare. Vägen kantas av gröna fält och palmfylld skog. Runt omkring är det precis som i Ho Chi Minh, mer mopeder än bilar. I Vietnam finns 25 miljoner mopeder och en befolkning på cirka 90 miljoner. Vi är på väg till Mekong Deltat och provinsen Bén Tre, sju mil sydväst om Ho Chi Minh City, en resa på cirka en och en halv timme. En provins som kallas “Legendary Coconut Land”.

 

I Ben Tre provinsen, i My Tho,  hittar vi Vinh Trang Pagoda. Ett litet tempelområde som byggdes 1849 och anses vara södra Vietnams finaste och största Pagoda. I parken delar Asiatisk och Europeisk arkitektur plats med stora statyer av Buddha. Trädgården och byggnaderna har influerats av både Renässansen och den Romanska stilen, franska blommor och Japansk mosaik. Och Buddhan. Den största jag sett. En stor leende och lycklig sådan. Och leendet är smittande.

 

“Ben Tre with freshwater and much of Coconut
The fields and gardens are fertile,
the sea is an excess of fish and shrimp…”
                                                  Lokal populär sång

 

Vietnam, Mekong Deltat (5) Vietnam, Mekong Deltat (6) Vietnam, Mekong Deltat (3) Vietnam, Mekong Deltat (7) Vietnam, Mekong Deltat (11) Vietnam, Mekong Deltat (10)

 

Från My Tho båtstation och Chuong Dunong Pier, tar vi oss ut på en en liten kryssning på Mekong River. Floden är enorm och överallt myllrar det av aktivitet. Det bruna vattnet vittnar om den leriga bottnen i floden och ibland blir man översköljd av dofter som påminner om fermenterad fisksås. Dragon, Unicorn, Phoenisk och Tortoise Island. Ja det är namnen på öarna vi passerar.

 

Vi gör ett litet stopp på en av de små öarna för lunch, på restaurangen Song Nuoc Mien Tay Restaurant. Familystyle. Precis som under hela veckan. Rätterna kommer in i en ojämn ström och de är många. Lite som tapas fast med stora portioner. Vårrullar med Nuoc Mam. Den fermenterade och populära fisksåsen som lagras i upp till tolv månader, och precis som med olivolja, är första tappningen den finaste och dyraste. Friterad kyckling, Vietnamesisk soppa, ris och wokad Bok choy. Och elefantfisk, elephant ear fish, som plockats upp ur floden och friterats står rätt upp i en ställning på bordet. En fisk som inte kan tillagas på något annat sätt. Guiden skrattar och säger:

– You boil no good, in pan no good. The mud still in fish. You frie and no mud.

Och fisken var faktiskt god. Kanske jag personligen tyckte att restaurangen var lite för stor och turistig, men den ligger fint precis bredvid en kokosnötsfarm.

 

Här, i byn Tan Thach, finns farmen som gör det mesta av kokosnötter. Framför allt godis. Och i den lilla butiken säljs allt som är kokosnötter och lite till. På ett bord står några flaskor till salu. Ormvin. Flaskorna är inte fyllda av bara vin, men också med kobra, som för sakens skull har sällskap av skorpioner. När vi kommer ut ur skogen av kokosnötter står det en rad med häst och vagn och väntar på oss. Vi åker en underbar tur genom byn och hamnar i delen av byn som är för oss turister. Här kan man köpa lokala hantverk, smaka på den bästa lokala frukten och få uppleva lokal musik.

 

Och ja, kanske det är turistigt. Men det är också ett sätt att få ta del av den lokala kulturen. En kultur som man kanske inte annars hade fått vara med om. Plus lite till. Som att få ha en Boaorm runt halsen. Eller hålla ett bo med bin i händerna. Nej, så modig var inte jag.

 

Vår tur avslutas med en liten magisk tur i en biflod till Mekongfloden. Sittande i en kajak flyter vi fram i en natur jag aldrig sett förut. En annorlunda mangroveskog. Och jag vet inte hur jag tänkte, när jag inte satte mig längst fram i båten. Jag blir sittande med kameran i knät och en sorts abstinens, att inte kunna ta bilderna jag vill. Framåt fylls bilderna av mina två medresenärer och deras två stora vietnamesiska hattar och bakåt av vår förare. Men turen är lika magisk ändå.

 

Efter båtturen tar vi oss tillbaka till My Tho med den större båten. Natten ska vi tillbringa på Forever Green Resort. En stor resort som ligger inbäddad i en liten skog. Små golfbilar med plats för åtta personer står alltid redo att transportera gästerna runt på området. Jag checkar in på mitt rum med utsikt över trädgården och bestämmer mig för att lyxa till det lite. Massage. Det har varit en lång vecka med långa dagar och imorgon väntar ytterligare en. Min dröm. Imorgon ska vi få de en av Vietnams flyttande marknader, Cai Be.

 

Cám On / Tack

 

Vietnam, Mekong Deltat (12)

Vietnam, Mekong Deltat (14) Vietnam, Mekong Deltat (15) Vietnam, Mekong Deltat (13) Vietnam, Mekong Deltat (16) Vietnam, Mekong Deltat (22) Vietnam, Mekong Deltat (19) Vietnam, Mekong Deltat (18) Vietnam, Mekong Deltat (17) Vietnam, Mekong Deltat (21)-horz Vietnam, Mekong Deltat (23) Vietnam, Mekong Deltat (24) Vietnam, Mekong Deltat (25) Vietnam, Mekong Deltat (26) Vietnam, Mekong Deltat (27) Vietnam, Mekong Deltat (29) Vietnam, Mekong Deltat (28) Vietnam, Mekong Deltat (30) Vietnam, Mekong Deltat (31) Vietnam, Mekong Deltat (32) Vietnam, Mekong Deltat (35) Vietnam, Mekong Deltat (36) Vietnam, Mekong Deltat (37) Vietnam, Mekong Deltat (41) Vietnam, Mekong Deltat (42) Vietnam, Mekong Deltat (38) Vietnam, Mekong Deltat (39) Vietnam, Mekong Deltat (40) Vietnam, Ben Pre

 

Translation:
We left Ho Chi Minh City to discover The Ben Pre Province and the Mekong Delta. Here we got to discover local food, culture and enjoying boat tours down the Mekong. 

 


Resan var en pressresa arrangerad av ITE HCMC  & Nordic TB, #TBEVietnam


Gruppbild: Gel Bayona

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

 1. Känns ändå som att vi inte pratar flera hundra turister som trängs på samma plats? Lokal kultur är svårt, vi kommer inte riktigt nära den om vi inte tillåter det att bli lite turistigt ändå. Hoppas ni hade det lika bra som det ser ut!

  1. Just här i Ben Pre, var vi väldigt få turister. Så även om det var upplagt
   för turister var det en superfin upplevelse. Lokal musik, lokal frukt och
   lokala hantverk. Vad mer kan man begära :)

 2. Så härliga bilder som vanligt! :)

  1. Tack Maria <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *