Midsummer´s Eve

 

Vi Svenskar anser oss själva som ganska vanliga. Det är viktigt att inte vara för högljudd, ha för mycket åsikter eller vara för färgstark. Men det finns tillfällen när allt det glöms bort. Som Midsommarafton. Det är dagar som de som vi faktiskt har traditioner som kan verka konstiga för resten av världen och när det är lite extra tillåtet att höras.

 

Det är få firanden som får oss reserverade Svenskar att komma ur våra skal som firandet av Midsommarafton. En fest som förr i tiden hölls för att fira välkomnandet av sommartid och en tid av fertilitet. Dagen firas alltid på en fredag mellan nittonde och tjugofemte Juni, och är den längsta dagen på året. I Sverige, ett land med mörka vintrar och korta somrar, är det naturligt att fira ljuset och värmen. Utöver dans och sång måste man ha en stort smörgåsbord med massor av sill, lax, nypotatis och många olika sorters snaps. För hur ska man få nerverna att släppa och komma i feststämning utan snaps?

 

Så här kommer sex saker vi gör på Midsommarafton som kan te sig konstiga för omvärlden…

 

#1 PLOCKA SJU SORTERS BLOMMOR
På midsommarafton ska ogifta unga kvinnor plocka sju sorter blommor och lägga under huvudkudden. Då kommer deras framtida man att visa sig i deras drömmar. Inget konstigt här.

 

#2 DEKORERA EN MIDSOMMARSTÅNG 
Dagen börjas med att man plockar blommor och växter för att klä midsommarstången, ett kors. En viktig del av midsommarfirandet. För var ska man annars dansa små grodorna.

 

#3 DANSA RUNT MIDSOMMARSTÅNGEN
Midsommarfirandet är i grunden hedniskt, men dagen firas av alla sociala klasser och alla bär midsommarkransar när de dansar runt midsommarstången och sjunger klassiska svenska folksånger.

 

#4 SJUNGA OM GRODOR
Under tiden som man dansar runt midsommarstången sjunger man också klassiska Svenska Folksånger. Och några av dem handlar om små grodor. Och ja, “Små Grodorna” anser vara en viktig del av den Svenska kulturen. Man hoppar runt majstången i grodstil sjungandes “Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se, ej öron ej öron ej svansar hava de…”

 

#5 TA EN NUBBE… ELLER FLERA
Det traditionella tillbehöret till maten är så klart en kall öl. Men framför allt kall snaps. Varje gång nubbeglaset fylls ska det sjungas en snapsvisa. Igen, igen och igen. Svenskar gillar snapsvisor, och ju snabbare desto bättre.

 

#6 ÄTA SILL OCH NYPOTATIS
En typisk Midsommarafton måste innehålla flera typer av sill, gärna lax, kokad nypotatis med gräddfil och färsk gräslök. Och den stinkande matjessillen är är en tillredd form av sill som lagrats på tunna innan den rensas och packas i konserver med en speciell kryddning. Matjessill kan få friterade gräshoppor att framstå i god dager. Och det måste följas av säsongens första jordgubbar serverade med glass och grädde.

 

Önskar er alla en trevlig Midsommarhelg / Daniela & Göran

 

 

Translation:
This post is available in English.

0
fb-share-icon0
20
fb-share-icon20
Daniela Nasteska

Daniela Nasteska

Välkommen till resebloggen Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss av våra resor, upplevelser och intryck. Du är välkommen att följa med på vår resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

10 Comments

 1. Profilbild

  Ja, nog gör vi en del konstiga saker på midsommar alltid ;) Önskar en fortsatt fin midsommarhelg!

  1. Discovering The Planet

   Det samma Helena och Peter. Önskar er en fantastisk sommar

 2. Profilbild

  Haha, jadu – nog tusan har vi knäppa saker för oss. Jag har iaf barn att skylla på vad gäller grodor och dans.

  1. Discovering The Planet

   Haha, den lyxen har inte jag. Jag får skylla på nubben :)

 3. Profilbild

  Nej vi svenskar är inte alls konstiga haha..

  1. Discovering The Planet

   Inte alls :D

 4. Profilbild
  says:

  Så sant å
  Intressant läsning!!!! Trevlig kväll kramar

 5. Profilbild

  Haha ja det är verkligen en högtid full med märkliga traditioner! Men trevligt är det :)

  1. Discovering The Planet

   Mycket trevlig högtid :)

 6. Profilbild
  Louize says:

  Detsamma till er Trevlig resa .
  Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *