Vi Svenskar anser oss själva som ganska vanliga. Det är viktigt att inte vara för högljudd, ha för mycket åsikter eller vara för färgstark. Men det finns tillfällen när allt det glöms bort. Som Midsommarafton. Det är dagar som de som vi faktiskt har traditioner som kan verka konstiga för resten av världen och när det är lite extra tillåtet att höras.

 

Det är få firanden som får oss reserverade Svenskar att komma ur våra skal som firandet av Midsommarafton. En fest som förr i tiden hölls för att fira välkomnandet av sommartid och en tid av fertilitet. Midsommar sammanfaller alltid i samband med sommarsolståndet som innebär den dagen som har flest soltimmar på hela året och därmed också den kortaste natten.

 

Sommarsolståndet varierar alltid något beroende på skottår med mera men inträffar oftast runt den 21 juni hos oss som bor på det norra halvklotet. Ovanför polcirkeln går solen inte ner över huvud taget och det är ljust dygnet runt.  I Sverige, ett land med mörka vintrar och korta somrar, är det naturligt att fira ljuset och värmen. Utöver dans och sång måste man ha en stort smörgåsbord med massor av sill, lax, nypotatis och många olika sorters snaps. För hur ska man få nerverna att släppa och komma i feststämning utan snaps?

 

Midsummer´s Eve

 

Så här kommer sex saker vi gör på Midsommarafton som kan te sig konstiga för omvärlden…

 

#1 PLOCKA SJU SORTERS BLOMMOR & LÄGG UNDER KUDDEN
På midsommarafton ska ogifta unga kvinnor plocka sju sorter blommor och lägga under huvudkudden. Då kommer deras framtida man att visa sig i deras drömmar. Traditionellt sett ska sju olika sorters blommor plockas under tystnad, för om tystnaden bryts kan magin försvinna. På vissa håll sägs det också att man ska klättra över lika många gärdesgårdar som blommor som plockas. Inget konstigt här.

#2 DEKORERA EN MIDSOMMARSTÅNG 
Dagen börjas med att man plockar blommor och växter för att klä midsommarstången, ett kors. En viktig del av midsommarfirandet. För var ska man annars dansa små grodorna.

#3 DANSA RUNT MIDSOMMARSTÅNGEN
Midsommarfirandet är i grunden hedniskt, men dagen firas av alla sociala klasser och alla bär midsommarkransar när de dansar runt midsommarstången och sjunger klassiska svenska folksånger.

#4 SJUNGA OM GRODOR
Under tiden som man dansar runt midsommarstången sjunger man också klassiska Svenska Folksånger. Och några av dem handlar om små grodor. Och ja, “Små Grodorna” anser vara en viktig del av den Svenska kulturen. Man hoppar runt majstången i grodstil sjungandes “Små grodorna, små grodorna, är lustiga att se, ej öron ej öron ej svansar hava de…”

#5 TA EN NUBBE… ELLER FLERA
Det traditionella tillbehöret till maten är så klart en kall öl. Men framför allt kall snaps. Varje gång nubbeglaset fylls ska det sjungas en snapsvisa. Igen, igen och igen. Svenskar gillar snapsvisor, och ju snabbare desto bättre.

#6 ÄTA SILL OCH NYPOTATIS
En typisk Midsommarafton måste innehålla flera typer av sill, gärna lax, kokad nypotatis med gräddfil och färsk gräslök. Och den stinkande matjessillen är är en tillredd form av sill som lagrats på tunna innan den rensas och packas i konserver med en speciell kryddning. Matjessill kan få friterade gräshoppor att framstå i god dager. Och det måste följas av säsongens första jordgubbar serverade med glass och grädde.

 

Önskar er alla en trevlig Midsommarhelg / Daniela & Göran

 

 

Translation:
This post is available in English.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

10 Comments

 1. Ja, nog gör vi en del konstiga saker på midsommar alltid ;) Önskar en fortsatt fin midsommarhelg!

  1. Det samma Helena och Peter. Önskar er en fantastisk sommar

 2. Haha, jadu – nog tusan har vi knäppa saker för oss. Jag har iaf barn att skylla på vad gäller grodor och dans.

  1. Haha, den lyxen har inte jag. Jag får skylla på nubben :)

 3. Nej vi svenskar är inte alls konstiga haha..

  1. Inte alls :D

 4. says:

  Så sant å
  Intressant läsning!!!! Trevlig kväll kramar

 5. Haha ja det är verkligen en högtid full med märkliga traditioner! Men trevligt är det :)

  1. Mycket trevlig högtid :)

 6. Louize says:

  Detsamma till er Trevlig resa .
  Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *