Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/httpd/vhosts/discoveringtheplanet.com/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 249

 

Låten “My name is Luca” med Susanne Vega spelas på repeat i bilen. En av de där låtarna som sätter sig på hjärnan, som man bara måste sjunga med i fast man inte kan texten. Låten som poppade upp ganska väntat när vi hittade nästa stopp och boende på vår Italienska roadtrip. 

 

ETT SPONTANT BESLUT OCH STADEN INNAFÖR MURARNA SOM VI ALDRIG HÖRT TALAS OM

Våra planer att besöka en vingård i Toscana faller liksom bort. Finns inget som riktigt passar önskemålen eller känns rimligt ekonomiskt. Det sista vi gör innan vi lämnar Viareggio är att bestämma om vi ska köra vidare mot Monteloeone D´Orvieto eller göra ett stopp till på vägen. Beslutet blir att övernatta i staden Lucca, nära Pisa. En stad som jag tror är en by och som jag aldrig hört talas om.

“My name is Luca and I live on the second floor”

 

Jag hittar ett B&B innanför murarna som heter Al Tuscany. De tar egentligen inte emot gäster efter åtta och klockan är nästan elva när vi kommer fram. Efter några försök når vi ägaren Al som lovar att ta hand om oss. Han ger oss en beskrivning på var vi ska möta honom och ställa bilen. Vi fattar inte förrän vi är framme att Lucca är en riktigt stor stad med 90 000 invånare. Och vi har inte heller förstått att vi har bokat boende innanför murarna, murarna som vi inte heller visste något om. Så vi möts upp av 70-åriga Al som tar oss till fots genom breda gränder och en makalös arkitektur. När han låtit oss välja rum, tar han med sig mannen och visar var han kan parkera gratis utanför murarna och kör honom sedan tillbaka. Tala om service. Vi installerar oss i vårt rustika och mysiga rum och bestämmer redan samma kväll att vi ska stanna här en natt till, redan innan vi sett något i dagsljus. Det blir ett av de bästa besluten vi tar under resan.

 

CYKLISTERNAS OCH MUSIKENS STAD

Vi vaknar utan väckarklocka och har missat frukosten, men vi älskar att äta frukost på ett kafé runt hörnet. När vi lämnar rummet står Al och väntar. Han har hållit frukosten till oss. Vi har verkligen sett fram emot att sitta ute på ett kafé och trots att Al är vänligheten själv, är de små inplastade bullarna och kakorna varken aptitretande eller lockande. Efter att förklarat att vi inte är så hungriga, beklagar vi att vi missade frukosten och tar oss så småningom ut. Vi öppnar den stora porten och hamnar i en värld med gator utan trafik, arkitektur som förvånar, kaféer och bistros runt varenda hörn.

 

Vi promenerar ut i den pittoreska, romantiska och välskötta staden. Kring den gamla stadskärnan löper en cirka 4 kilometer lång ringmur som byggdes mellan 1504 och 1645 och är en av Europas bäst bevarade stadsmurar i renässansstil. Den intakta bymuren skapar en speciell atmosfär och gör staden till en av de vackraste i Toscana, men det är inte bara den som gör Lucca till en i många avseenden ovanlig stad. De vackra husen är från en svunnen tid och de enorma gallren som sitter på många fönster tar en snabbt tillbaka i historien. Ingen annan italiensk stad har en så intakt och stor försvarsmur. Den stora stadsmurens cirkel bryts endast på få ställen av de gamla portarna. Idag används muren som rekreativt område och folk både promenerar, springer och cyklar här i skuggan av de smala popplarna som växer längs med grusvägen hela vägen runt. Eftersom Lucca är större än man tror, är det en bra idé att hyra cykel om man vill se så mycket som möjligt av staden.

 

LÄS MER: Fler artiklar om vår Italienska roadtrip hittar du här.

 

 

FRUKOST OCH UTSIKT ÖVER TAKÅSEN

Vi äter frukost på på ett litet kafé på ett av torgen. Det är en lugn dag och ganska folktomt på torget, men kaféets få bord är fyllda av gäster. Jag går in på det supermysiga och gammeldags kaféet och beställer kaffe, juice, panini och en vetefläta med choklad i. Jag kommer ut lycklig som ett barn. Veteflätan påminner om en Makedonsk vetefläta som mamma brukar göra med russin och som heter Kozinjak. När vi har druckit vår kaffe är det dags att fortsätta utforska den här medeltida staden med dess många små torg och snirkliga gator. Vår promenad tar helt ovetandes oss till ett av stadens två torn, det 41 meter höga försvarstornet på det röda tegelpalatset Palazzo dei Guinigi från slutet av 1300-talet. Tornet har en liten takträdgård på toppen där det växer stora ekar och härifrån får vi en fantastisk utsikt över Lucca och alla dess kyrkor.

 

Av stadens omkring 40 kyrkor finns flera vilkas ålder går tillbaka till 600- och 700-talen och som visar en egendomlig förening av bysantinska, italienska och gotiska former. Mest anmärkningsvärd är katedralen S. Martino från 1000-talet, rik på konstskatter. I dess mittskepp finns ett litet åttahörnigt kapell, il Tempietto, från 1484, som innehåller ett gammalt krucifix av cederträ, kallat Volto santo, vilket enligt traditionen skall vara ett verk av den helige Nikodemus, och 782 på ett mirakulöst sätt kommit från österlandet till Lucca.Men den lilla trädgården fylls snabbt upp av folk och det går knappt att gå förbi varandra, vi går nerför alla trapporna ganska nöjda med upplevelsen.

 

AMFITEATERN I LUCCA

Vi går en lång runda på stadsmuren där vi varvas av cyklister och joggare. Vi insuper den historiska atomsfären och funderar högt kring hur muren användes och vad de där underjordiska och gallerförsedda små rummen användes till. När hungern börjar göra sig till känna promenerar vi inåt centrum och hamnar mitt i Amfiteatern. Denna fantastiska och helt runda romerska amfiteater. Kanske inte en som vi är vana vid. De amfiteatrar vi tidigare sett har bestått av stora läktare, men här omges torget av byggnader runt hela torget. Stenarna från teatern har använts till andra byggen och det enda som återstår är det ovala torget.

 

Idag omges hela insidan av amfiteater av restauranger och vi räknade till över tjugo. Men trots det är det inte det lättaste att hitta en ledig plats på någon av dem. Vi hamnar på en liten restaurang precis utanför amfiteatern och äter igen fantastisk mat. Mannen tar råbiff och jag tar så klart en pasta. Med vars ett glas vin sitter vi och klappar oss själva på axeln. Vilket bra beslut Lucca visade sig bli.

 

 

ÄTA OCH DRICKA

På kvällen äter vi på Continene Bernardini. Al´s absoluta favoritställe. Ibland kan våra svenska traditioner rädda en när det gäller att äta middag i södra Europa. Vi kommer dit vid sju och har tillsammans med en familj hela restaurangen för oss själva. Bara en timme senare är stället så fullt att bord hämtas och ställs lite var som helst utanför restaurangens lilla veranda. Här finns inget som heter fullsatt. Vi äter bland den godaste maten hittills och ett helt sagolikt vin. Några timmar senare lämnar vi vårt lilla bord och fortsätter att utforska Lucca by night.

 

PUCCINI UNDER BAR HIMMEL

Vi har förstått under våra dagar här att Lucca är Puccinis stad. Strax utanför Lucca bodde Puccini största delen av sitt liv. Några få veckor innan sin död 1924 skrev han till sin gode vän Giovacchino Forzano, att han skulle kunna tänka sig att få någon av sina operor uppförd vid sjön. Detta uppnådde han aldrig, men sex år senare uppförde man för första gången La Bohème framför Puccinis villa. Idag är detta en årlig tradition som mellan juli och augusti arrangeras ungefär 15 gånger. Och jag övertalar den inte så operaälskande mannen att vi bara måste vara med om den här upplevelsen. Efter lite letande så hamnar vi till sist i en enorma och vacker trädgård där en av kvällen föreställningar går. En trädgård som jag i skrivande stund inte kommer ihåg namnet på. Vi hör fioler, cellos och andra instrument stämmas. Alla sittplatser är redan upptagna och vi som många andra tar plats i den stora utomhustrappan framför orkestern. En underbar upplevelse som man inte bör missa om man är här. Det här är liksom Lucca.

 

LUCCAS HISTORIA

Staden är sannolikt av liguriskt ursprung. År 177 f.Kr. blev det en romersk koloni. Julius Caesar hade år 56 vinterkvarter där under galliska kriget samt förnyade där sitt förbund med Crassus och Pompejus. Efter romerska rikets fall bytte Lucca ofta härskarmakter liksom det övriga Italien. Lucca var under longobarderna på 500 till 700-talet, Toscanas huvudstad och säte for deras hertig. Mellan 1100 och 1400-talet nådde staden sin glansperiod och var då en självständig bystat.

 

Genom partistrider mellan guelfer och ghibelliner försvagades staden, så att den 1314 tvingades underkasta sig härskaren i Pisa, men återvann den snabbt och var en tid under despoten Castruccio Castracani, nära att underlägga sig resten av Toscana. Det blev inte så på grund av Castruccios tidiga död av malaria. Lucca förblev självständig men relativt obetydlig och såg på medan Florens erövrade resten av Toscana från 1400 till 1600-talet. Först med Napoleon, 1797, föll bystaten då staden erövrades av fransmännen och förenades med kungariket Etrurien.  Först 1861 fördes staden in under Storhertigdömet Toscana.

 

 

SEVÄRDHETER I LUCCA

# Lucca´s Duomo, Cattedrale di San Martino
Katedralen San Martino på Piazza San Martino, i typisk Pisa-romansk stil, är från 1000-talet och är tillägnad den romerska soldaten Martin av Tours. Scener från hans liv täcker den asymmetriska fasaden från 1200-talet. Klocktornet intill byggdes 1060 som försvarstorn.

# Museo della Cattedrale
I det forna ärkebiskopspalatset från 1300-talet mittemot katedralen finns ett nyöppnat museum, Museo della Cattedrale, med föremål från San Martino katedralen.

# San Michele in Foro
På stadens centrala torg finns San Michele in Foro, som utöver att besitta Toscanas mest imponerande romanska fasad, även har stadens högsta klocktorn. En annan vacker kyrka i Lucca är San Michele in Foro på Piazza San Michele som står på platsen för ett gammalt romerskt forum, därav namnet. Kyrkans fasad är med sina vridna marmorkolonner och vackra marmormosaiker en av landets mest praktfulla i den Pisa-romanska stilen.

# Piazza Anfiteatro
Flera affärer på Luccas största affärsgata Via Fillungo är utsmyckade i jugendstil. Följ gatan till Piazza del Mercato som en gång var en stor romersk amfiteater, Anfiteatro Romano. Stenarna från teatern har använts till andra byggen och det enda som återstår är det ovala torget. Piazza dell’Anfiteatro, vars sten till största delen blev använd för att bygga kyrkor med under 1200-talet. Här stod en gång den romerska amfiteatern och platsen har ännu formen helt som teaterns grundplan. Vissa delar av teaterns murar kan ännu skymtas i de omkringliggande hus, speciellt dem mot norr.

# Basilica di San Giovanni
Nära domkyrkan finner vi Basilica di San Giovanni som var Luccas domkyrka innan den nuvarande domkyrkan; den är återuppbyggd i 1200-talet och igen i 1700-talet. Ibland används den till mer världsliga föremål som diverse utställningar och konserter.

# Giugigi Tower och Torre delle Ore
Lucca har två medeltida torn som man kan njuta av utsikten ifrån. Det mest speciella är det 41 m höga försvarstornet på det röda tegelpalatset Palazzo dei Guinigi från sent 1300-tal. Tornet har en liten takträdgård på toppen där det växer stora ekar. Det andra tornet är det gamla klocktornet Torre delle Ore från 1200-talet.

# Villa Garzoni i Collodi
I omgivningarna runt Lucca finns en mängd vackra herrgårdar som är värda ett besök. Villa Garzoni i Collodi med en fantastisk barockträdgård med terrasser ligger nära Pinocchio-parken. Lite längre norrut i Borgo a Mozzano kan man beundra Il Ponte del Diavolo, djävulsbron.

# Piazza Napoleone
Det trevliga historiska torget

# Palazzo Pfanner
Njut av den fantastiska barockmiljön på en av Luccas mest praktfulla platser, Palazzo Pfanner, ett palats från 1600-talet som är berömt för sina fresker

 

TA SIG DIT

Eftersom Luccas historiska centrum är stängt för trafik och de många parkeringsplatserna omkring stadens mur ofta är upptagna av tusentals turister som besöker staden, rekommenderas man ta sig in med antingen tåg eller buss. Tågstationen i Lucca är placerad längs Viale Camillo Benso Conte di Cavour på Piazzale Bettino Ricasoli, strax utanför stadsmuren. Därifrån är det cirka tio minuters promenad in till det historiska centrumet. Alternativet är att ta bussen till Lucca. Bolaget Vaibus kör mellan Florens och Lucca via Montecatini och Altopascio norrut på Versilianakusten helt till Carrara. Bussarna håller på busshållplatsen innanför stadsmuren på Piazza Giuseppe Verde. Föredrar man att köra i bil hit, så finns det som sagt stora möjligheter för att parkera i staden, om man kan hitta en ledig plats. Det finns parkering mot betalning längs yttersidan av stadsmuren i parallella bås och vid Piazzale Ricasoli.

 

 

Translation:
Lucca in Tuscany wasn´t planed during our roadtrip in Italy. But our luck took us there when we were looking for somewhere to stay over night. And we are so glad we ended up there. Lucca became one of our favourite Italian citys. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

8 Comments

 1. Toscana är ju en dröm. Härliga drömska vidder! Vackra färger. Romantiskt. Det har verkligen allt det där. Så himla massa braig tips också.

  1. Toscana är fantastiskt, men resten av Italien med. Gillar ju lite mindre exploaterade Umbrien som har fantastiska landskap. Och tack för det :)

 2. Det både høres og ser ut som et riktig hyggelig sted. Det er ekstra fint å dumpe tilfeldig borti slike fine plasser, det blir liksom en slags bonus på reisen. Og hvilken trivelig velkomst dere fikk!

  1. Verkligen värd ett besök Marianne. Och visst är det kul när man hittar ställen som blir en STOR bonus :)

 3. Vilka otroligt fina bilder. Tack för du delar med dig av ditt resande, glad påsk! :)

  1. Stort tack. Och tack själv för att du kikar in och gör mig glad med en liten kommentar :). Ha en fin vecka.

 4. Toscana låter ju fantastiskt! Är precis hemkommen från Milano och längtar redan tillbaka.

  1. Ja, Italien är ju ett fantastiskt land och det finns såå många olika delar att besöka…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *