Usa, Florida, Sarasota, Amish

 

Vilka länder är politiskt korrekta att besöka? För ett tag sedan fick en bloggkollega ta emot mängder av hat för att hon hade besökt Oman. Kanske folk känner sig mer berättigade att hata för att hon är personlig på sin plattform. Hon mådde jättedåligt. Väldigt länge.

 

Jag gick så klart in i kommentarfältet och läste flera av kommentarerna. Jag kan förstå att man kan må dåligt när folk blir lite aggressiva istället för konstruktiva. Flera av kommentarerna var faktiskt väl formulerade och med en ståndpunkt jag också har. Att personliga möten, oavsett vart i världen, skapar en dialog, frågor och funderingar kring alla berörda. Och är nödvändiga för att förändringar ska ske och förståelse växa fram.

 

Flera av kommentarerna kändes dock, som en åsikt baserad på få fakta. Något man läst på Book of face. Jag bara ”killgissar” här, men kanske kommentarer av personer som reser till länder som är minst lika politiskt inkorrekta, men som det kanske pratas mindre om. Länder som blivit mer normaliserade att åka till. Vi har haft några av våra bästa personliga möten i just några av länderna, som vi inte ”borde” ha åkt till.

 

DISCLAIMER: Jag är inte expert. Detta är bara mina personliga åsikter.

 

Oman, Nizwa

 

LÄNDERNA MAN INTE BÖR BESÖKA

Länderna man inte bör besöka, om man är stenhård vad gäller mänskliga rättigheter, är många. Många fler än man kan tro. Att resa till ett land innebär inte automatiskt att man stödjer dess regim, men det kan vara så det uppfattas. Samtidigt kan personliga möten och kulturellt utbyte bidra till att minska fördomar och skapa förståelse. Vilket ju är en av de bästa sidorna av resandet.

 

Men för vissa går gränsen vid att inte bidra ekonomiskt till länder vars regimer förtrycker mänskliga rättigheter. Det är lätt att peka ut vissa länder som ”värre” än andra, men sanningen är, att många populära resmål också har problem som sällan diskuteras. Det finns destinationer som ignoreras i debatten, kanske för att de är mindre politiskt laddade eller för att kritiken inte ”trendat”.

 

LÄS MER: Fler krönikor finns att läsa här

 

Thailand, Krabi, Railey Beach

 

DUBBELMORALEN & REFLEKTIONER SOM SVENSK RESENÄR

När man reser som svensk, från ett land med hög standard för demokrati och mänskliga rättigheter, kan det kännas motsägelsefullt att semestra i länder där dessa principer inte respekteras. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg, att varje land är mer än sin regering, och möten med lokalbefolkningen kan bidra till ömsesidig förståelse. Ofta är det inkonsekvent vilka länder som kritiseras.

 

Det handlar inte bara om att välja bort ”fel” länder, [enligt mig finns det inga sådana], utan om att resa på ett sätt som bidrar till positiv förändring.  Genom att försöka stödja små lokala företag och använda resandet som en väg till förståelse och dialog. Många av länderna som man ”inte borde” besöka, är exempel på platser där turism kan vara en viktig inkomstkälla för lokalbefolkningen, men där etiska dilemman också finns. Det är viktigt att vara medveten om hur ens resande påverkar både människor och samhällen.

 

Många resenärer åker till exempel till USA, trots landets omfattande problem med mänskliga rättigheter, systemisk rasism, inblandning i konflikter världen över och begränsningar av HBTQ+-rättigheter och aborträttigheter. Just nu mer än någonsin. Många reser också till Thailand, trots omfattande exploatering av kvinnor och barn inom turistindustrin.

 

Brunei glöms också ofta bort. Brunei är ett ärftligt sultanat där sultanen i praktiken är envåldshärskare och där det finns mer fattigdom än man utåt erkänner. Utbildningen är däremot fri och obligatorisk i tolv år men inte oväntat regleras den av utbildningsdepartementet och det religiösa departementet. Kanske handlar det inte alltid om att bojkotta, utan om att välja rätt, stödja lokala företag, undvika stora internationella kedjor och resa med öppna ögon.

 

LÄS MER: Linda Vismer skrev en artikel i ämnet dubbelmoral hos turister för många år sedan, den var så bra att den fortfarande ofta finns i mina tankar.

 

 

LÄNDER SOM OFTA SES SOM POLITISKT INKORREKTA ATT BESÖKA & SOM LIGGER PÅ ALLAS RADAR

1. NORDKOREA
En av världens mest slutna diktaturer, där turismen är strikt kontrollerad av regimen. Pengarna från turister går direkt till att finansiera landets militär och propagandamaskineri. Kritiker menar att varje besök legitimerar regimens makt. Samtidigt är Nordkorea för många en plats fylld av fascination och frågor, vilket gör det svårt att avgöra om turism kan bidra till en bättre förståelse av landet.

2. SAUDIARABIEN
Trots sina öppna satsningar på turism genom ”Vision 2030”, kvarstår allvarliga brott mot mänskliga rättigheter, särskilt mot kvinnor och HBTQ+-personer. Journalisters mord och förtryck av aktivister är väldokumenterade. Resor till Saudiarabien kan ge inblick i en komplex kultur och historia, men turismen används också för att förbättra regimens internationella rykte. Men för att ge turisterna det de behöver, kommer man bli tvingad att sakteliga förändra många av sina ståndpunkter.

3. MYANMAR [BURMA]
Efter militärkuppen 2021 har situationen försämrats drastiskt. Regimen är ansvarig för folkmordet på rohingyer och fortsätter att förtrycka oliktänkande. Stora delar av turistindustrin ägs av militären. Samtidigt finns lokalbefolkning som är beroende av turism för sin försörjning, vilket gör bojkotter svåra att navigera.

4. IRAN
Protester mot den repressiva regimen har dominerat nyheterna de senaste åren, särskilt efter Mahsa Aminis död. Besök kan uppfattas som stöd för regimen, även om många reser för att visa solidaritet med det iranska folket. Irans folk är känt för sin gästfrihet, och många resenärer ser sina besök som ett sätt att ge stöd och sprida information om situationen.

5. KINA
Systematiskt förtryck av uigurer i Xinjiang, övervakning av medborgare och begränsning av yttrandefrihet gör Kina till en kontroversiell destination. Turistintäkter bidrar till statens kontroll. Men Kinas historia och kultur lockar många, men resenärer behöver väga sina etiska val noggrant.

6. RYSSLAND
Efter invasionen av Ukraina är resor till Ryssland problematiska för många. Internationella sanktioner, förtryck av oppositionen och krigsförbrytelser gör att turismen ses som en indirekt legitimering av regimen. Rysslands kultur och historia är rik, men dagens politiska situation har isolerat landet internationellt.

 

 

LÄNDERNA SOM ÄR KONTROVERSIELLA, MEN SOM VI ÄNDÅ RESER TILL

1. THAILAND 
Thailand är känt för sina paradisstränder och gästfrihet, men bakom fasaden finns stora problem med sexuellt utnyttjande och trafficking, ofta kopplat till turistindustrin. Dessutom är landets demokrati instabil, och militären har ett stort inflytande över politiken.

2. EGYPTEN 
Historiska sevärdheter som pyramiderna lockar miljontals turister, men landet styrs av en auktoritär regim som förtrycker yttrandefrihet och fängslar oliktänkande. HBTQ+-personer möter också omfattande diskriminering och våld.

3. TURKIET 
Turkiet är en bro mellan öst och väst som lockar resenärer med sin kultur och historia. Samtidigt är pressfriheten hårt begränsad, och oppositionella fängslas regelbundet under president Erdogans styre. Situationen för kurder och andra minoriteter är också mycket problematisk.

4. MALDIVERNA 
Känd som ett paradis på jorden, men bakom de lyxiga resorterna döljer sig omfattande brott mot mänskliga rättigheter. Regimen kontrollerar medier, och rättsväsendet är starkt politiserat. Dessutom påverkar överdriven turism landets ekosystem.

5. FÖRENADE ARABEMIRATEN
Dubai framstår som en modern metropol, men mycket av stadens lyx är byggt på utnyttjande av migrantarbetare. De arbetar under extremt dåliga förhållanden, ofta utan rättigheter. HBTQ+-rättigheter är också obefintliga.

6. KUBA 
Många ser Kuba som ett charmigt och kulturellt resmål, men landet styrs av en enpartistat där yttrandefrihet är begränsad. Lokala invånare lever ofta under tuffa förhållanden och saknar tillgång till grundläggande resurser, samtidigt som turister njuter av all-inklusive-livsstilen.

7. MAROCKO 
Ett populärt resmål för sin exotiska kultur och arkitektur. Samtidigt är det ett land där HBTQ+-personer kriminaliseras, och yttrandefrihet är begränsad. Situationen i Västsahara, som Marocko ockuperar, är också kontroversiell.

8. FILIPPINERNA 
Landet lockar med vackra stränder och dykning, men har under president Duterte fått internationell kritik för utomrättsliga avrättningar i kriget mot droger. Korruption är också ett stort problem, och fattiga samhällen påverkas av mass-turism.

9. INDIEN 
Ett av världens mest populära resmål, men landet brottas med omfattande problem som könsbaserat våld, diskriminering av minoriteter och brist på grundläggande rättigheter för vissa grupper. Turismindustrin bidrar ibland till exploatering, särskilt av kvinnor och barn.

10. SRI LANKA 
Ett tropiskt paradis, men landet har en komplicerad historia av etnisk konflikt mellan singaleser och tamiler. Regeringen har anklagats för krigsförbrytelser under inbördeskriget, och det finns fortfarande spänningar som påverkar mänskliga rättigheter.

 

 

LÄNDER SOM OFTA FÅR KRITIK FÖR BRISTANDE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER AV HUMANITÄRA ORGANISATIONER

Det är viktigt att påpeka att lokala invånare i dessa länder ofta inte har något att göra med regeringens agerande och kan gynnas ekonomiskt av turismen. Men resenärer bör vara medvetna om att besök i dessa länder kan tolkas som ett indirekt stöd för regimen. Det finns olika grader av problem, men de här länderna är återkommande i rapporter från Amnesty International och Human Rights Watch;

 

Afghanistan, Belarus, Burma [Myanmar], Centralafrikanska republiken, Demokratiska republiken Kongo, Eritrea, Iran, Jemen, Kina, Nordkorea, Ryssland, Saudiarabien, Somalia, Sudan, Syrien, Turkmenistan, Venezuela, Vitryssland och Zimbabwe.

 

Brunei, Kampong Ayer Water Village

 

Translation
As a traveller, should one avoid travelling to countries that don´t support human wrights, or should one do so with an open mind? For some the answer is clear. For others, like me, it is more complicated. How will we ever be able to communicate and lessen our differences, if we never meet each other?

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska Olsson

Det är jag som är Daniela. Kreatör, fotograf och huvudskribent för Discovering The Planet. Drivet för den här bloggen grundar sig i min oändliga kärlek för resande och vår värld. Sedan barnsben har målet varit tydligt. Att se så mycket av världen som möjligt. Intresset sräcker sig också till vita duken. Vilket innebär artiklar om serier och filmer när vi inte är på fysisk resa.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *