Lilla Sverige har fler nöjesparker, sommarland, lekland, djurparker och äventyrsparker än man kan tro. Och skulle man ha otur med vädret en sommar kan man alltid göra ett besök på någon av parkerna. Själv har jag bara haft nöjet att besöka två av dem, och det var så länge sedan att jag slutat räkna. Idag listar jag 21 av de kanske roligaste landen och parkerna i Sverige. Har du kanske en favorit som inte är med på listan? Missa inte era egna tips längst ner i listan…

 

1. TOSSELILLA SOMMARLAND, TOMELILLA, SKÅNE
Tosselilla är Skånes största sommarland. På Tosselilla hittar du massor av aktiviteter för både stora och små. De har ett jättestort vattenland med flera vattenrutschkanor, tivoliland med berg-och-dalbanor och karuseller för hela familjen och motorland med go-cart, Segway och bumperbåtar. Här finns tamdjur, gigantiska klätterborgar, grillplatser och massor av andra aktiviteter för såväl stora som små.

2. VIKINGABYN I FOTEVIKEN, MALMÖ, SKÅNE 
Söder om Malmö är en välbesökt vikingamarknad den 1 juli- 4 juli. Här får du se arrangerade strider, tävlingar och gamla seder och ritualer samt möjlighet att köpa hantverksföremål gjort på vikingamanér.

3. SKÅNES DJURPARK, HÖÖR, SKÅNE
Skånes Djurpark är en djurpark en bit utanför Höör i mitten av Skåne. Djurparken är världens största djurpark med nordiska djur

4. HIGH CHAPARRAL, HILLERSTORP, SKÅNE
Vilda Västern mitt i djupaste Småland! På High Chaparral får hela familjen uppleva det riktiga Vilda Västern och träffa allt från cowboys, banditer, sheriffer, indianer samt självklart parkens egna hjältar Lucky Luke och Zorro.

 

 

5. BORÅS DJURPARK, BORÅS, VÄSTERGÖTLAND
Borås Djurpark är djurparken som ofta presenterar sig som “Sveriges första Afrika”och inhyser ca 500 djur av 80 olika arter. Det är en populär djurpark som ligger utanför Borås nära köpcentret Knalleland.

6. LISEBERG, GÖTEBORG, VÄSTERGÖTLAND
Sveriges och Nordens största nöjespark hittar man i stadsdelen Heden i centrala Göteborg. Med över 40 antal attraktioner och konserter och Allsång varje måndag är det svårt att inte hitta något för alla på Liseberg.

7. UNIVERSEUM, GÖTEBORG, VÄSTERGÖTLAND
Har ni framtida uppfinnare eller forskare i familjen? Då ska ni bege er till Universeum, sommarlandet för de nyfikna barnen.

8. SKARA SOMMARLAND, SKARA, VÄSTERGÖTLAND
Bert Karlssons gamla skötebarn är fortfarande Sveriges största vatten- och nöjespark. En inträdesavgift är allt som behövs betalas, sen är det fritt fram att nyttja samtliga 45 attraktioner i hela parken.

 

Bild: Jesper Anhede

 

9. SAGOSTIGEN, MALMKÖPING, SÖDERMANLAND
I denna vackra sörmländska miljö hittar du Sagostigen, ett sagoland för barn i alla åldrar. Sagostigen är ett annorlunda sagoland med välgjorda interiörer från sagor för barn mellan 2 och 12 år. Du hittar denna ekologiska och KRAV-märkta idyll utanför Malmköping, mitt I Sörmlands vackra natur.

10. FANTOMENLAND, ESKILSTUNA, SÖDERMANLAND nerlagt, men besök gärna Parken Zoo ändå. Se nedan
Här kan du prova Fantomens tron i Dödskallegrottan, kika in i kryptan där hans förfäder ligger begravda och få en glimt av skattkammarens rikedomar.

11‎. JUNIBACKEN, STOCKHOLM, SÖDERMANLAND
Vill du fira sommaren med Astrid Lindgrens figurer? Då kan ni bege er till Junibacken i Stockholm.

 

Nöjesparker, Junibacken

 

12. PARKEN ZOO, ESKILSTUNA, SÖDERMANLAND
De vita tigrarna finns visserligen inte kvar på Parken Zoo i Eskilstuna, men nöjesparken är trots det väl värt ett besök. I djurparken finns sällsynta och spännande arter från hela världen, och dessutom finns ett Lek & Lär-område, flertalet åkattraktioner samt det tempererade Parkenbadet.

13. SKANSEN, STOCKHOLM, SÖDERMANLAND
Vackra och gemytliga Skansen på Kungliga Djurgården i Stockholm är faktiskt världens första friluftsmuseum. Här kan du se de flesta av våra svenska rovdjur, besöka Skansen-Akvariet [separat inträde] eller knalla in på Lill-Skansen där barnen kan interagera med djuren. Varje tisdagkväll under sommaren är det dessutom Allsång på Solidenscenen.

14. GRÖNA LUND, STOCKHOLM, SÖDERMANLAND
Sveriges bästa nöjespark är gamla anrika Gröna Lund på Djurgården i Stockholm. Här trängs ett 30-tal attraktioner på en förhållandevis liten yta, vilket kan göra trängseln och köerna i maffigaste laget under de soligaste semesterdagarna. Men miljön är så unik och utsikten så vacker att det är värt att armbåga sig fram mellan barnfamiljer, turister och allehanda tonårskids för att få smaka på en av Stockholms charmigaste platser. Under hela sommaren spelar dessutom en mängd sevärda artister på stora scenen.

 

 

15. FURUVIKSPARKEN, FURUVIK, GÄSTRIKLAND
I Furuviksparken kommer man närmare djuren, så nära att det faktiskt går att röra vid dem och de vid dig. Mitt bland alla djur och all växtlighet ligger dessutom parkens tivoli och bad.

16. JÄRVZOO, JÄRVSÖ, HÄLSINGLAND
Med en storslagen utsikt över dalgången och den , vackra Järvsöbygden är Järvzoo mer än bara en djurpark. Här finns enbart nordiska arter av däggdjur och fåglar, som alla vistas i så naturliga miljöer som möjligt. Varghotellet erbjuder möjligheten att uppleva vargar på nära håll – tre av hotellrummen har nämligen utsikt över varghägnet.

17. ORSA BJÖRNPARK, ORSA, DALARNA
I Orsa hittar man Europas största björnpark där besökarna erbjuds en unik möjlighet att betrakta djuren i deras naturliga miljö. Orsa Rovdjurspark ligger i Orsa Grönklitt och är med sina 325 000 kvm Europas största rovdjurspark. Det är verkligen ingen vanlig djurpark, här lever djuren i stora inhägnader med naturliga skogsmiljöer. Parken har valt en inriktning med stora rovdjur från norra halvklotet och flera av dem är utrotningshotade. Våra djur är goda ambassadörer för sina vilda artfränder och du får möjligheten till nära möten med mäktiga djur.I parken finns förutom en mängd inhemska rovdjur även Kamtjatkabjörnar, Sibiriska tigrar, isbjörnar och leoparder. Polar World är världens största isbjörnsanläggning, där man kan se de väldiga isbjörnarna i en världsunik miljö.

 

 

18. HALMSTAD ÄVENTYRSLAND, HALMSTAD, HALLAND 
Med tio temaparker i en stor park har detta äventyrsland massor att erbjuda den nöjeslystna familjen.

19. KOLMÅRDENS DJURPARK, NORRKÖPING, ÖSTERGÖTLAND
Kolmårdens Djurpark är en av Sveriges absolut populäraste turistattraktioner med närmare en halv miljon besökare varje år. Det gamla bilsafarit är utbytt mot en världsunik linbana, men populärast är fortfarande delfinföreställningen som ses av hela 98 % av alla besökare varje år! Kolmården är en av Europas största djurparker och har dessutom Sveriges enda delfinarium, en safaripark, barnbyn Bamses Värld, ett tigerhus och ett flertal andra attraktioner.

 

Bild: Rickard Moneus

 

20. VIKINGABYN, VISBY, GOTLAND 
Res mer än tusen år tillbaks i tiden och besök Vikingabyn på Gotland.

21. ASTRID LINDGRENS VÄRLD, VIMMERBY, SMÅLAND
I pittoreska Vimmerby hittar man Astrid Lindgrens Värld, som är en teater- och temapark där besökarna kan uppleva den folkkära författarens sagofigurer i riktiga miljöer. Träffa Pippi, Emil och alla de andra och se på när de spelar upp stycken ur böckerna, samt improviserar händelser där barnen får vara med och delta.

 

HÄR KOMMER NÅGRA BONUSTIPS FRÅN ER LÄSARE:

22. JAMTLI, ÖSTERSUND, JÄMTLAND
Jamtli är Jämtlands länsmuseum och ligger i Östersund. Museet består av ett friluftsområde med kulturhistoriska byggnader och miljöer, och ett inomhusmuseum med fasta och tillfälliga utställningar. Ett jämtländskt Skansen.

23. FRÖSÖ ZOO, ÖSTERSUND, JÄMTLAND  nedlagt.
Djurpark med över 700 djur och störst på rovdjur. Tropikhuset har allt ifrån världens minsta apor till krokodiler och ormar. Museet är uppbyggt i naturmiljö med cirka 1 240 stycken monterade djur. Tivoli med ett brett utbud av karuseller och även Sveriges största radiobilbana finns här.

24. LEKSAND SOMMARLAND, LEKSAND, DALARNA
Här finns Vattenland, Motorland och Sommarland, allt samlat i en stor äventyrspark vid Siljans strand med över 80 olika aktiviteter, men bara en entréavgift.

25. AQUARIA VATTENMUSEUM, STOCKHOLM, SÖDERMANLAND
Aquaria Vattenmuseum är ett biologiskt museum, beläget på Södra Djurgården i Stockholm. Lokalerna invigdes 1991. Där vattenmuseet nu ligger fanns fram till 1988 Wasavarvet, som var den första provisoriska utställningshallen för regalskeppet Vasa

26. TOM TITS, SÖDERTÄLJE, SÖDERMANLAND
Tom Tits Experiment är ett vetenskapsmuseum i Södertälje. Tom Tit var en fiktiv figur som gjorde olika naturvetenskapliga experiment i den franska tidningen l’Illustration och i flera böcker som kom ut i slutet av 1800-talet.

27. NORDENS ARK,   HUNNEBOSTRAND, BOHUSLÄN
Nordens Ark arbetar för att ge utrotningshotade djur en framtid. Djurparken är öppen året runt. I den Vilda parken hittar du vilda djur, såsom amurtiger, pallaskatt, järv, ren, fåglar och med amfibier. På Lantgården finns nordiska lantraser och här finns under sommaren möjlighet att komma närmare djuren samt klappbox.

28. TOMTELAND, MORA, DALARNA
Tomteland är en temapark med improviserad och manusbunden teater, där Jultomten påstås bo. Tomteland invigdes den 8 december 1984 och ligger på Gesundaberget strax söder om Mora i Dalarna. Tomteparken är stängt sommartid, men Moraparken och Sagolandet är öppna.

 

 

Translation:
Here are 21 amusementparks and zoo´s in Sweden. With the tips from the readers we are now up to 28 of them .

 

Bilder: Pressbilder från respektive sida

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor och personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Blog Discovering The Planet.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

21 Comments

 1. Jag saknar Jamtli i Östersund (där du också hittar Frösö zoo). Ett jämtländskt Skansen.

  1. Då får det bli ett litet tillägg med läasarnas tips :). Kanon.

 2. Shit. Det finns så många fler en en tror. Herregud! Bra lista. ALV har jag ju vuxit upp vid så den känner jag ju såklart igen. Men plats 24? Borde inte den vara lite högre? ;)

  1. Haha. Den borde kanske vara ett ;). Aldrig varit där. Och ALV??? Amatör som aldrig hört förkortningen :)))

 3. Vilken bra lista :)

  Du måste tro jag är galen när jag besökt mer än hälften av dem :)

  9 kvar ser jag de flesta i Skåne el södra Sverige. Halmstad skulle vi till i somras men hoooade nör det var så härligt väder å hängde på Tylösand stranden istället!!

  Mkt bra guide!!! Kramar

  1. Haha, du får mig att skratta rakt ut. Tror att det kanske blir lite naturligare när man har barn. Det hade nog varit mer galet att ha besökt alla och INTE ha några barn :))). Tack Lina. Hoppas vi ses på TB Eventet.

 4. Saknade Leksand sommarland ;)

  1. Då lägger vi till det :). Tack för tipset..

 5. Hihi jag är galen… ;) men med små barn är detta perfekt :)

  Kom

  Aquaria i Sthlm å
  tom Tits i Sthlm oxå ;)

  Jag har ju besökt många ;) hihi…

  Nordens Ark åå västkusten ;)
  Kram!

  1. Kanske lite galen haha, fast det gillar jag. Får döps om bonuslistan till Liniz tips

 6. Tomteland i Mora;) du får nog skratta ner har ju besökt så många hihi

  1. Så klart. Det måste med :)

 7. Maria says:

  Tänkte bara påpeka att Fantomen grottan/ världen lr va man ska kalla det,har varit nedlagt i flera år på parken zoo,det är annat där nu. Men är väl värt ett besök ändå. :)

  1. Stort tack för info. Uppdaterar inlägget så klart :)

 8. Hej
  Saknade DAFTÖLAND i Strömstad.
  På Daftöland i norra Bohuslän är varje dag ett äventyr och det finns något för hela familjen. Testa årets nyhet Skutan. Här tar du dig an svängar och krön i hög fart – precis som när piratskeppen mötte rullande och mullrande vågor till havs. Utmana höjdrädslan i förra årets nyhet Storm eller forsa fram på timmerstockar i en farfylld färd i Silverforsen.

  Självklart kan du inte ta dig an äventyren på tom mage. Fyll på med energi i någon av våra restauranger, Himmel & Pannkaka, Svartkruts Hak eller Kanonmat. Vill du smälta in lite extra på Daftöland har du allt som behövs för att bli en pirat i vår butik Vita Piraten. Testa spellyckan i något eller några av våra spel som Chokladhjulet, Dunderburken eller Hajen eller upplev den spännande piratteatern med musik, fighter och stunts.

  Daftöland ligger 5 km söder som Strömstad, allra längst upp på den Svenska västkusten, 16 mil från Göteborg och 15 mil från Oslo. Kom hit över dagen eller stanna några nätter – bo i stuga eller på campingtomt på Daftö Resort, mitt i äventyret och alldeles intill Daftöland och Kosterhavet.

 9. Eva Ljungdahl says:

  Frösö Zoo är nedlagt.

  1. Tack för uppdateringen. Uppskattas. Ska gå igenom hela listan och se till att den är up to date.

 10. Åsa Nygårdh says:

  Öland zoo. Likaså sommarland på öland.

  1. Bra tips. Dags att uppdatera det här inlägget tror jag :).

 11. Åsa Nygårdh says:

  Måste också fråga!
  Var inte Mykonos nåt av det mest underbara, fritänkande, galna, fantastiskt härliga stället ni varit på? Ni kanske förstår att jag har en känsla åt det hållet :))

  1. Det var absolut en av de underbaraste av grekiska öar. Eftersom vi bara var i Mykonos stad fick jag inte riktigt den känslan. Men har läst mycket att det ska vara så :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.