Thailand, Resetrender 2023

 

Inför 2023 börjar människor runt om i världen åter känna  optimism inför att resa. Trots att varken Covid eller kriget i Ukraina är över. Men just på grund av detta, har många valt alternativa resor. Medan det i många länder i Asien finns en tydlig trend för att  inte  vilja resa alls. Med Japan i topp med cirka 35 % som inte vill resa. Men viljan att resa i Skandinavien och Sverige är åter stor.

 

Booking har gjort en stor undersökning bland 24 000 personer i 32 olika länder och områden. Man ser att resetrender lutar mot ett kreativt nytänkande kring resor under en kaotisk tid. I en värld full av motsägelser, försöker man hitta rätt balans. Några av resetrender hänger kvar från pandemiåren och andra är lite nytänkande.

 

Resetrenderna speglar känslan av en omvälvande tid då krig, samhällspolarisering, stigande inflation och brådskande oro kring klimatförändringar håller på att förändra världen radikalt. En tid då människor slits mellan det som är viktigt för dem och vardagens krav. Och här är deras sju förutsägelser av resetrender 2023.

 

Om de senaste åren har lärt oss något så är det att resor inte ska tas för givet.  Årets undersökning om resetrender visar den underliggande tendensen till medvetet paradoxala beteenden som ger oss en större känsla av kontroll mitt i all instabilitet. Den visar också en önskan om att resor ska vara ett sätt att hitta ögonblick av glädje utan skuldkänslor och att fly undan den tunga verklighet vi ser i våra nyhetsflöden. Vårt mål på Booking.com är därför fortfarande att göra det lättare för alla att hitta sin unika reselycka på ett mer personligt och sammankopplat sätt under året som kommer och längre fram i tiden.

Christin Schmidt, Regional Manager för Sverige på Booking.com

 

7 RESETRENDER INFÖR 2023


1. TILLBAKA TILLL NATUREN

Resetrender från åren med Corona, att vara ute i naturen fortsätter. 37 % av svenska resenärer fortsätter att längta ut i naturen. 46 % säger att de vill ha en semester där de kan fly verkligheten och ha en enklare upplevelse. Man tror att denna upplevelse under 2023 kommer att locka fler resenärer till resmål där man kan få lära sig överlevnadskunskap. Till och med överleva en apokalyps. Fler överlevnadsskolor i naturen, där resenärerna får lära sig de färdigheter som krävs för att överleva en katastrof, förutspås också dyka upp runt om i världen.

LÄS MER: Malins besök på Flasbjörke Södergård utanför Norrköping

 

 

2. VIRTUELLA RESNÄRER

Nästan en tredjedel, 29 %, av de svenska resenärerna säger att de kommer att använda sig av virtuell verklighet nästa år, för att få inspiration till sina resor. 2023 blir därmed året som resandet på allvar ger sig in i metaversumets virtuella 3D-värld, som är under konstant utveckling.

 

3. UTANFÖR TRYGGHETSZONEN

Världen verkar redo att fördjupa sig i andra kulturer och nya upplevelser. Kanske det beror på lagrad energi, uppdämd frustration eller en ny livsglädje, är En tredjedel, 33 %, av de svenska resenärerna vill uppleva en fullständig kulturchock 2023. Oavsett om det handlar om att resa till en plats med en helt annan kultur och ett helt annat språk eller utforska mindre kända städer med dolda pärlor.

 

 

4. DEN GAMLA GODA TIDEN

I en tid med global instabilitet och en önskan om att fly undan verkligheten, vill människor skapa reseupplevelser som påminner dem om den gamla goda tiden. För 88 % av svenska resenärer är nostalgiresor, som kan påminna oss om bättre tider, högst upp på önskelistan för 2023. Man längtar efter tiden innan digitaliseringen. Resmål med retrokänsla står åter på önskelistan. Bland dessa räknas Budva i Montenegro och Bolzano i Italien.

 

5. RESOR FÖR INRE FRID OCH NJUTNING

Sinnet, kroppen och själen får ta större plats under 2023. Resenärer kommer att söka sig till upplevelser för att uppnå inre frid och försjunka sig helt och hållet, för att hitta lycka. För resenärer som vill hitta inre balans är meditations och mindfulnessresor fortfarande populära, medan fler än var tredje svensk resenär siktar på att hitta lugn och ro på en tyst retreat.

LÄS MER: Om min soloresa till en liten ö utanför Krabi i Thailand

 

Thailand, Krabi, Koh Klang

 

6. FLY VARDAGSRUTINER TILL ÄVENTYR MED JOBBET

Möjligheten att jobba från var som helst i världen verkar locka många fler. Men lika många vill öronmärka semestern för just det. Semester. Men även om över två femtedelar, (42 %, inte är intresserade av att jobba på semestern kan de tänka sig att åka iväg på en konferens eller resa med jobbet. Men till skillnad från jobbresorna före pandemin efterfrågar anställda nu fler tillfällen att bygga gemenskap med sina kollegor i verkligheten, utanför kontoret, vilket speglar ett ökat behov av att kombinera jobbresor med produktiva sociala aktiviteter.

 

7. SPARA FÖR ATT SLÖSA

Mot bakgrund av den globala ekonomiska osäkerheten kommer resenärerna fortsätta prioritera resor under 2023. men även fundera på hur de kan få ut så mycket som möjligt av sin resebudget och vad som är viktigast. Under 2023 kommer ekonomiskt välorganiserade resplaner tas till nästa nivå, när människor drar nytta av erbjudanden, smarta knep och väl valda resetillfällen för att minska sin resebudget och prioriterar valuta för pengarna med hjälp av rabatter och lojalitetsprogram.

 

Nästan två femtedelar anser att det är bättre att använda resebudgeten på en eller två längre semestrar istället för på flera kortare resor. På samma sätt är många resenärer förvånande nog beredda att lägga extra mycket pengar på de delar av resan som är viktigast för dem.

 

Maldiverna, Sun Island, South Ari Atollen

 

Translation
Booking has made a survey to research the travelling trends for 2023. Back to nature will continue in combination with survivele scills. 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *