Sverige, Skåne, Fossiljakt

 

Det var i somras jag tog med familjen på Fossiljakt till Havsdrakarnas hus i Bromölla Dock lite osäker på hur det skulle tas emot. Visserligen gillar de djur, men fossiler är ju onekligen ett annat sätt att se på djur. Vi stod utanför utställningen som ligger på tågstationen i Bromölla i Skåne. En plats jag besökt många gånger då jag är från byn, men jag kan inte komma på att jag någon gång stannat och tittat, på riktigt.

 

Min nyfikenhet har ökat med åren då jag sett, läst och hört om historier om den energiska Filip och hans otroliga engagerade intresse för fossiler. Och mycket riktigt, det var en entusiastisk Filip som mötte oss och de andra. Bland annat en familj från Tyskland och en från Dubai. Och från första minuten så tog han oss med storm med sin energi och humor, men också med en imponerande utställning. Tänk att alla dessa fynd, vissa upp till 80 miljoner år gamla, har denna man hittat och byggt upp en utställning med. Som nu finns att beskåda i lilla byn Bromölla i Skåne.

 

Allt började 1993 när filmen Jurassic Park kom ut. Hans då 5-åriga son Jimmy ville gärna se filmen, men det ville inte pappa Philip gå med på. Däremot föreslog han att de kunde bli fossiljägare och gå på fossiljakt vilket Jimmy köpte. Och dagen efter åkte de ut på ön Ivö som ligger mitt i Ivösjön och började leta. Intresset ökade hos Filip, så när intresset minskade för sonen, så fortsatte han ändå. Han är en amatörpaleontolog säger han. Men jag är tveksam på amatör, han verkar veta allt. Tjejerna frågar och alla lyssnar vi på hans historier om hur det var förr. Samtidig som vi längtar till att få åka vidare och gå på fossiljakt. Att vara på Havdrakarnas hus är första platsen, det är först när vi åker vidare, som vi också kommer få chansen att vara paleontologer under några timmar.

 

Sverige, Skåne, Fossiljakt

 

FOSSILER, HAJTÄNDER OCH SKÖLDPADDSSKAL 

 

Vi kör norrut, in i skogen, långt in i skogen och kommer till en plats där vi ser presenning som täcker något. Okej… hinner vi snabbt tänka, innan Filip fångar oss i ännu en berättelse, men även instruktioner om hur vi ska gå tillväga. Gräva i sanden. som ligger därunder, sila vatten, hitta fynden, slänga det som blir över. I stora drag något sådant. Vi sätter alla igång. Och jag njuter av att se att hela mitt sällskap, från Julia 11 år upp till pappa 69 år gammal, alla väldigt engagerade. Vi är på en utflykt som passar alla i familjen.

 

Vi hittar fynd. Sköldpaddsskal [som även imponerar på Filip]. Men även hajtänder som är det mest speciella tycker vi och fortsätter leta efter fler. Vi samlar våra fynd i varsin plastburk, gräver och letar mer, Filip hjälper oss med vad som är värt att spara. Han fortsätter prata och berätta, och timmarna går. Jag pratar med de andra sällskapen på plats och alla är eniga. Vilken härlig aktivitet, plats och så Filip på det. Vi lämnar Filip med ny kunskap om gammal historia, men också med alla våra fynd. Fyns som vi givetvis tog hand om när vi kom hem till Stockholm, så att vi påminns om denna fantastiska dag.

 

Det är imponerande vad denna man har byggt upp. Att sedan lyckas med kombinationen få fram fakta på ett energisk sätt blandat med humor, gör att detta blev en av familjen bästa sommaraktiviteter och som vi varmt rekommenderar. Du hittar mer information om Filip och Havsdrakarnas hus här.

 

Sverige, Skåne, Fossiljakt

Sverige, Skåne, Fossiljakt

Sverige, Skåne, Fossiljakt

Sverige, Skåne, Fossiljakt

Sverige, Skåne, Fossiljakt

Sverige, Skåne, Fossiljakt

Sverige, Skåne, Fossiljakt

Sverige, Skåne, Fossiljakt

Sverige, Skåne, Fossiljakt

Sverige, Skåne, Fossiljakt

Sverige, Skåne, Fossiljakt

Sverige, Skåne, Fossiljakt

Sverige, Skåne, Fossiljakt

Sverige, Skåne, Fossiljakt

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Malin Gustafsson

Det började med fyra gästinlägg om Thailand och nu är Malin en av våra residenta skribenter. Malin är den som kommer skriva mer om aktiva resor, aktiv semester och personlig utveckling. Utöver här hos oss, hittar du Malin på LADDA OM. Företaget där hon erbjuder tjänster som mental träning, att starta företag, föreläsningar och mycket mer.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *