– Resan gjordes i samarbete med Visit Berlin, National German Tourist Agency, Nordic TB  –

Tyskland, Berlin, Food Tour (15)

 

Klockan är tio på kvällen i Berlin och vi har precis satt oss på vårt sista stopp för vår mattur i Berlin, Anna Blume. Tårtbitarna dukas upp framför oss familystile. Med enbart vars en gaffel i högsta hugg åker tårtbitarna fram och tillbaka mellan de tio cyklisterna.

 

Att vi inte kände varandra bara någon timme tidigare hindrar inte någon från att sträcka sig efter sin favoritbit av tårtorna. Äppelpaj. Chokladpaj. Vaniljtårta. Blåbärstårta. Det kan ha lite, men väldigt lite, att göra med glädjedrycken i våra kroppar. Bara i Berlin börjar man en cykeltur med lite Bubbel. Alex, vår cykelguide från Fat Tire Berlin, har tagit oss på en kulinarisk och historisk resa genom Prenzlauer Berg. Vår grupp på cirka tio personer från Australien, Sydafrika, Danmark, Usa, Sverige och Norge har skrattat ihop, cyklat ihop och skålat ihop. Att anmäla sig till en grupptur är det perfekta sättet att ha en underbar dag tillsammans med andra resenärer från hela världen.

“- I have already ordered all the deserts, a big variety of cakes and you can all share. Coffe and tee is free and included. But if you put anything in the coffe, that you pay for. “

 

Vår guide Alex är som många i Berlin, inflyttad. Han är ursprungligen från Usa. När han får höra att vi tillbringat förmiddagen med Walid, på en annan cykeltur, säger han med ett skratt:

– So, I will make less offensive jokes.
Och jag och Annette skrattar och svarar…

– But we loved Walid´s jokes…

 

Tyskland, Berlin, Food Tour (1)

Tyskland, Berlin, Food Tour (2)

Tyskland, Berlin, Food Tour (5)

Tyskland, Berlin, Food Tour (4)-horz

 

RESTAURANG DADA FALAFEL OCH BERLINMUREN

 

Vårt första matstopp under turen blir på Dada Falafel. Här bjuds vi på en fantastisk falafal a la fine dining. Den serveras med humus, grillad halloumi, en chilisås, couscoussallad och en typ av avocadosås. Sa jag att jag inte trodde att jag gillar falafel? Jag är i alla fall nu omvänd. Under vår cykeltur gör vi flera historiska stopp. Det kanske mest minnesvärda blir en del av Berlinmuren som har klarat sig från Klotter. Den i Prenzlauer Berg. Och när vi står där på tå och tittar igenom den tre centimeter breda fåran, blir vi rätt berörda av det förflutna. Av alla de Östberlinare som stått här och tittat in på andra sidan. Berlinmuren var barriären som under 1961 och 1989 åtskilde Västberlin och Östberlin. Den byggdes av Östtyskland för att stoppa den omfattande flykten av Östtyska medborgare till Västberlin.

 

Det många kanske inte vet är att Berlinmuren bestod av två murar. Den dubbla muren gick till stor del genom centrala Berlin på östtyskt territorium och omfattade däremellan även militära områden som diken, minor, vakttorn och bunkrar. Den var 43,7 kilometer. Den övriga muren runt Västberlin var 112,7 kilometer och bestod av dubbla och tredubbla taggtrådsstängsel med mellanliggande ingenmansland. Så Västberlin var helt omringat av den cirka 156 kilometer långa gränsbefästningen. Östberlin var formellt den sovjetiska militära sektorn i Berlin, medan Västberlin bestod av motsvarande franska, brittiska och amerikanska sektorer.

 

Större delen av muren revs under åren efter att gränsen öppnats 1989. Idag finns endast enstaka kortare delsträckor bevarade, bland annat vid Bernauer Strasse, Topographie des Terrors och East Side Gallery. Idag finns cykelleden Berliner Mauerweg som går vid dåvarande Västberlin och längs stora delar av sträckan är det idag möjligt att cykla på den tidigare östtyska patrullvägen.

 

Tyskland, Berlin, Food Tour (6)

Tyskland, Berlin, Food Tour (25)

Tyskland, Berlin, Food Tour (7)

Tyskland, Berlin, Food Tour (8)

 

RESTAURANG DIE SCHULE OCH PRENZLAUER BERG

 

Vårt andra matstopp är på Restaurant Die Schule. En restaurang som har förädlat den tyska kokkonsten till en variant av Tyska tapas. Men när Flammkuchen ställs fram på bordet, glömmer jag helt bort tapasen. En pizza som inte är pizza. Som ett knäckebröd med topping, fast mjukt. Som pizza med en lite syrlig ostmassa istället för tomatsås. Kanske lite som ett tunnbröd som är en pizza. Ja, ni förstår. Flammkuche.

 

Prenzlauer Berg är en stadsdel i nordöstra delen av Berlins innerstad och är sedan 2001 en del av stadsdelsområdet Pankow. Prenzlauer Berg attraherar framförallt unga människor, ibland med en alternativ livsstil. Många konstnärer och artister bor i området sedan femton år tillbaka. Under senare år har Prenzlauer Berg även blivit populärt för höginkomsttagare vilket förändrat området och gjort det till ett av Berlins dyrare bostadsområden.

 

Vår dag är slut och det är dags att lämna tillbaka cyklarna som har varit våra närmaste vänner under vår dag i Berlin. Och jag måste säga, jag har aldrig trivts så bra på en cykel som här. Varit så avslappnad på den samma och kunnat njuta av en storstad på det här sättet. Och det skulle kanske inte heller fungera i alla städer. Men Berlin känns som en mysig småstad, tros att det inte är det.

 

NÅGRA ANDRA “HOT-SPOTS I OMRÅDET

– Kollwitzplatz
– Kastanienallee och de gamla bryggerierna Pfefferberg och Kulturbrauerei som numera hyser kultur och nöjeslokaler.
– I västra delen av Prenzlauer Berg ligger Mauerpark, idag en park efter att Berlinmuren rivits.
– En av Europas största gay-scener finns i Berlin, inte minst i området runt Schönhauser Allee, en av Prenzlauer Bergs större gator. Området runt och kring S-Bahnhof Schönhauser Allee rymmer ett 20-tal gaybarer och restauranger.

 

OM CYKELTUREN

– Vi cyklade med Fattirebiketours.
– Cykelturen går varje dag klockan 17:00 och 18:00 [under högsäsong]
– Kostar 49 euro per person. Starkare drycker ingår inte.
– Höjdpunkter under turen är: Prenzlauer Berg, Kollwitzplatz, Museum Island, Kastanienalle och Berlin Wall Memorial.
– Du hittar turistbyrån på torget vid TV-tornet. Man får in och leta lite bland gränderna på torget.
– De erbjuder också andra sorters cykelturer. Bland annat en historisk cykelrunda. Mer om den längre fram.

 

Tyskland, Berlin, Food Tour (9)

Tyskland, Berlin, Food Tour (11)

Tyskland, Berlin, Food Tour (13)

Tyskland, Berlin, Food Tour (12)Tyskland, Berlin, Food Tour (10)

Tyskland, Berlin, Food Tour (14)

Tyskland, Berlin, Food Tour (17)

Tyskland, Berlin, Food Tour (18)

Tyskland, Berlin, Food Tour (19)

Tyskland, Berlin, Food Tour (20)

Tyskland, Berlin, Food Tour (21)

Tyskland, Berlin, Food Tour (22)

Tyskland, Berlin, Food Tour (23)

Tyskland, Berlin, Food Tour (24)

 

Translation:
If you ever end up in Berlin in Germany, I really recommend you do a food tour on bike. You will meet people from all over the world, enjoy great food and see Berlin from the bike. 

 


Resan gjordes i samarbete med Visit Berlin, National German Tourist Agency, Nordic TB, #CitybreakGermany


Foto av mig: Annette Munkejord

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

8 Comments

 1. Fantastiske foto fra en fantadtisk dag. Drømmer enda om den falafelen som var gørr god og Walids jokes – loved them

  1. Håller så med. Sitter nu och skriver om “Walid-turen” och önskar så att jag
   mindes i alla fall två av alla hans skämt :)

 2. Gillar iden med cykeltur och mat! Vi har sagt i många år att vi ska åka till Berlin. Vet inte varför det inte blivit av ännu…

  1. Det är väl det där med att man lite glömmer bort allt som finns nära. Rekommenderar verkligen matturen på cykel

 3. Att upptäcka en stad från cykel verkar så himla trevligt och mysigt. Berlin verkar dessutom vara en toppenstad just för den typen av turer :) Måste nog prova någon gång!

  1. Känns absolut som något ni skulle gilla :)

 4. Låter som en härlig tur i fina Berlin! Många härliga foton, det är så man längtar… men om en vecka är vi där!

  1. Gillade verkligen Berlin. Å tack. Om du inte cyklat där bara måste ni :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *