Göteborg, norra skärgården

 

Eftersom vi flög från Göteborg till Korsika, bestämde vi oss för att göra Göteborg lite på vägen hem. Vi övernattade på det ombyggda Hotell Nya Varvet. Området som anlades av Karl XII redan 1698. Själva hotellet besår av åtta olika unika byggnader.

 

Fantastiska rum med loft och en jättetrevlig frukost. Och trots att vi vaknade till ett dimmigt och regnigt Göteborg såg vi fram emot en runda i skärgården. Jag har aldrig besökt Stockholms skärgård, och inte heller Göteborgs. Det är konstigt ibland hur färgad man kan vara av tidningar och TV. Jag hade en vision om att varenda ö i våra skärgårdar skulle vara lite som Mia på Grötö, Renées Brygga och Timells Skärgårdskök. Eller bara så. Och så är det delvis. Men i Göteborgs Skärgårds finns det också så stora öar med flera städer och byar på dem, som Öckerö.

 

Göteborgs skärgård består av ett tjugotal öar och delas in i norra och södra skärgården. Alla unika på sitt sätt. Här finns hamnar, pittoreska gränder, ljuvliga stränder, vikar, skär, naturreservat och fina promenadstigar. Dessutom finns det gott om aktiviteter som sälsafari, fisketurer, spännande matupplevelser, bad och båtutflykter. Den södra skärgården ligger i landskapet Västergötland och ingår i Göteborgs kommun medan den norra skärgården ligger i landskapet Bohuslän och till största delen ingår i Öckerö kommun. Den norra skärgården kallas även för Öckerö-öarna eller Bohusläns södra skärgård.

 

I norr ligger de större öarna som Björkö, Hönö och Öckerö. Du kan åka bil eller buss hela vägen från Göteborg till Hjuvik där bilfärjan tar dig vidare till öarna. Längre söderut och närmare stan ligger öar som Styrsö, Brännö, Donsö och Vrångö. Hit kommer du enklast med spårvagn till Saltholmen och sedan vidare med skärgårdsbåtarna. Trafikverket Färjerederiet har bilfärjor från Lilla Varholmen till norra skärgården, Björköleden & Hönöleden. Några av öarna är förbundna med broar. Till södra skärgården går skärgårdsbåtar från Saltholmen och godsfärja från Fiskebäck.

 

Södra Skärgården består av;

Asperö, Brännö, Donsö, Knarrholmen, Kårholmen, Källö, Känsö, Köpstadsö, Sjumansholmen, Stora Förö med Lilla Förö, Styrsö, Vargö, Vrångö och Rivö

Göteborgs norra skärgård, Öckerö kommun, består av;

Björkö, Fotö, Grötö, Hyppeln, Hälsö, Hönö, Kalvsund, Källö-Knippla, Rörö, Öckerö,

 

Vi bestämde oss för att ta oss till norra delen av Skärgården. Det blev besök på Fotö, Öckerö, Hönö och Hälsö. Fotö är en lugn och genuin ö med bra badmöjligheter. Hälsö är ön där naturupplevelserna står i fokus. Här kan du njuta av fina hamnpromenader längs smala och slingriga vägar. Hela Nordvästra delen av Öckerö utgörs av landskapstypisk natur, fria strövområden med hela västerhavet utanför. Hönö är en populär ö med restauranger, butiker och aktiviteter. Här finns också Klåva hamn med mysiga restauranger som Franses. Ett gammalt vadbinderi som bjuder på “saltstänkta” rätter i en rustik skärgårdspub med riktig skärgårdskänsla.

 

Läs mer om Göteborgs skärgård på Västsverige eller Göteborg. Del två av bildkavalkaden kommer i helgen.

 

Göteborg 2Göteborg 4 Göteborg 5 Göteborg 6 Göteborg 1Göteborgs Skärgård 1

 

Translation;
In Ghotenburg you can find a beautiful archipelago consisting of around thwenty islands. Even if it was raining the beauty of the archipelago came throw.

 

Källa: [Göteborg][Västsverige][Wikipedia]
Foto: © Discovering The Planet

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *