Kärlekslås är hänglås som kärlekspar låser fast vid inofficiella platser och vars nyckel kastas bort som en symbol för evig kärlek.  Ritualen går till så att de båda turturduvorna ristar in sina initialer eller namn i låset, fäster det vid en bro och slänger nycklarna i vattnet.  Företeelsen har spridits i många europeiska städer under de senaste åren men har förekommit under längre tid i Asien och senare i Italien. Traditionen med kärlekslås kommer ursprungligen från Kina och är en symbol för att kärleken ska hålla livet ut. Enligt många uppkom idén om att låsa sin ömsesidiga kärlek för alltid i det antika Kina där den tidens rika kärlekspar låste ett hänglås med inristade initialer på ett broräcke eller en järnport. Sedan kastade man nyckeln antingen i floden eller ut i den mystiska, dimmiga dalen för att på detta symboliska sätt låsa sin kärlek. Denna tradition fick ett upplyft, framför allt när boken  “I Want You” [Tengo ganas de ti] skriven av Federico Moccia publicerades .

På många ställen i världen hittar man konstellationer av hänglås. Paris, London, i Benidorm på handräcket i trappan upp till kyrkan mellan de två huvudstränderna, och självklart i Budapest. Här hänger kärlekspar ett hänglås med sina namn och låser fast sin kärlek till kedjan av lås. Efter det kastar man nyckeln som en symbol för evig och oförstörbar kärlek. I Sverige finns kärlekslås i Stockholm på Västerbron och Djurgårdsbron.

På sina håll har traditionen blivit nästan lite för populär. I tidningen Folket kan man läsa: “På mindre än ett år överöstes gatlyktan vid Roms äldsta bro Ponte Milvio av hänglås. Grannar klagade över skadegörelse och när gatlyktan till sist kollapsade under alla hänglås utfärdade borgmästaren ett förbud mot fler kärlekslås.”  Ordet Kärlekslås introducerades på Språkrådets nyordslista 2010 med beskrivningen;
“hänglås som ett kärlekspar fäster på någon offentlig plats och låser, varefter nyckeln kastas bort; symboliserar evig kärlek”

 

 

 

Källa: [Wikipedia][Spaktidningen][Lovelocksonline]
Foto: © Discovering The Planet

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *