Om att baka bröd utan recept

 

Att jag är extremt intresserad av mat är det nog inte många som missat. Matupplevelser på våra resor är viktiga och inte sällan följer intresset med hem, tillsammans med en hög kryddor och påsar som vi inte ens vet vad man gör med. Ibland har vi lagat mat från ett visst land i flera veckor efter att vi kommit hem och ofta tvingar vi på våra vänner temakvällar från samma land. 

 

Jag älskar kokböcker och jag älskar matlagningsprogram. Ibland frågar mannen “såg du inte det igår”. Oh nej. Det var ju ett annat Masterchef eller en annan säsong av Topchef. Men så… Det är något med mig och att följa recept. Eller mer att inte kunna följa dem. Framför allt vid matlagning. Jag kan ju erkänna att det är sällan ett recept genomförs exakt som det står i boken, eller att ens att alla ingredienserna som ska vara med är det, ibland kan det till och med bli fler. Detta är självklart lite svårare när det kommer till desserter. Men när man bakar bröd… Jo jag vågar…

 

Idag fick jag för mig att baka ett bröd genom att bara slänga ihop lite saker som jag hade i skåpet och kände för att använda. Ungefär det här:
1 paket torrjäst
7,5 dl varmt vatten
Cirka 1,5 dl Rågmjöl
Cirka 2 dl Dinkelmjöl Fullkorn
Cirka 1,5 dl Grovt Grahamsmjöl
Vetemjöl, så mycket som behövdes för degen att bli fast
Cirka 1,5 dl Krossade Linfrön
Cirka 1 dl Kruskakli
Cirka 1,5 dl Russin
100 gram Malda Hasselnötter
Cirka 0,5 dl Hackad Mandel
100 gram Hackade Valnötter
Cirka 1,5 dl Solrosfrön

PROCESS:
# Röra ihop och baka ihop brödet cirka 15 minuter.
# Förjäsning cirka en timme.
# Utbakning av tre limpor.
# Efterjäsning cirka en halv timme.
# Gräddning i 200 grader i cirka 40 minuter. Folie ovanpå sista femton minuterna.

 

Så hur blev det då? Krispigt utanpå, mjukt och gott inuti. Galet gott. Så skulle jag ändra något? JA! Nästa gång ska jag ha ännu mer solroskärnor, nötter, russin och torkad frukt :). Om du vill ha ett mindre kompakt bröd använd bara mer vetemjöl och mindre av de grova mjölsorterna.

 

Är du också intresserad av mat och matupplevelser? Då kan du läsa mer om våra Matupplevelser i världen, Matupplevelser i Skåne eller testa något av mina tidigare recept I Köket.

 

 

Translation:
How to bake bread without a recipe.

 

Foto: Daniela Nasteska Olsson

 

0
Nyare Inlägg
Äldre Inlägg
Daniela Nasteska Olsson

Välkommen till resebloggen Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss av våra resor, upplevelser och intryck. Du är välkommen att följa med på vår resa.

4 Kommentarer

 • Profilbild
  Marianne - Glimt av verden 2017, maj 26 at

  Åh, nå fikk jeg lyst på hjemmelaget brød! Det er sjelden jeg baker selv, men jeg har stadig intensjoner om å gjøre det oftere :-D

  Svara
 • Profilbild
  Fantasy Dining 2017, maj 30 at

  Haha.. jag känner precis igen mig i detta! Bröd har jag aldrig bakat utan recept dock. Spännande!

  Svara
 • Profilbild
  Helena 2017, maj 31 at

  Ser supergott ut ju! :)

  Svara

Lämna en kommentar