Att jag är extremt intresserad av mat är det nog inte många som missat. Matupplevelser på våra resor är viktiga och inte sällan följer intresset med hem. Ofta får en hög kryddor och förpackningar följa med hem. Vissa vet vi inte ens vad man gör med. Ibland har vi lagat mat från ett visst land i flera veckor efter att vi kommit hem och ofta tvingar vi på våra vänner temakvällar från samma land. 

 

Jag älskar kokböcker och jag älskar matlagningsprogram. Ibland frågar mannen “såg du inte det igår”. Oh nej. Det var ju ett annat Masterchef eller en annan säsong av Topchef. Men så… Det är något med mig och att följa recept. Eller mer att inte kunna följa dem. Framför allt vid matlagning. Jag kan ju erkänna att det är sällan ett recept genomförs exakt som det står i boken, eller att ens att alla ingredienserna som ska vara med är det, ibland kan det till och med bli fler. Detta är självklart lite svårare när det kommer till desserter. Men när man bakar bröd… Jo jag vågar…

 

DANIS BRÖD UTAN EGENTLIGT RECEPT

Idag fick jag för mig att baka ett bröd genom att bara slänga ihop lite saker som jag hade i skåpet och kände för att använda. Ungefär det här:

1 paket torrjäst
7,5 dl varmt vatten
1,5 dl Rågmjöl
2 dl Dinkelmjöl Fullkorn
1,5 dl Grovt Grahamsmjöl
1,5 dl Krossade Linfrön
1 dl Kruskakli
1,5 dl Russin
100 gram Malda Hasselnötter
0,5 dl Hackad Mandel
100 gram Hackade Valnötter
1,5 dl Solrosfrön
Vetemjöl, så mycket som behövdes för degen att bli fast

 

PROCESS

1. Röra ihop och baka ihop brödet cirka 15 minuter.
2. Förjäsning cirka en timme gärna på en ljummen plats, eller absolut lägsta värmen i ugnen.
3. Utbakning av tre limpor.
4. Efterjäsning cirka en halv timme.
5. Gräddning i 200 grader i cirka 40 minuter. Folie ovanpå sista femton minuterna.
6. Ta ut och låt stå under duk en stund.
7. Servera med massor av smör.

 

Så hur blev det då? Krispigt utanpå, mjukt och gott inuti. Galet gott. Så skulle jag ändra något? JA! Nästa gång ska jag ha ännu mer solroskärnor, valnötter, russin och torkad frukt :). Om du vill ha ett mindre kompakt bröd använd bara mer vetemjöl och mindre av de grova mjölsorterna.

 

Är du också intresserad av mat och matupplevelser? Då kan du läsa mer om våra Matupplevelser i världen, Matupplevelser i Sverige eller testa något av mina tidigare recept I Köket.

 

 

Translation:
How to bake bread without a recipe.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

  1. Åh, nå fikk jeg lyst på hjemmelaget brød! Det er sjelden jeg baker selv, men jeg har stadig intensjoner om å gjøre det oftere :-D

    1. Visst är det så. Och när man väl bakat undrar man varför man inte gör det oftare :)

  2. Haha.. jag känner precis igen mig i detta! Bröd har jag aldrig bakat utan recept dock. Spännande!

  3. Ser supergott ut ju! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *