Barcelona, tips 1

 

Barcelona är världens fjärde mest besökta stad. Och det finns en anledning till det. Här finns så mycket att upptäcka och njuta av. Men som vid besök av många storstäder kan det kännas i reskassan. Så här kommer några tips som kan göra både resan till Barcelona angenämare och som kommer göra att det inte svider lika mycket i plånboken.

 

TJUGOEN TIPS INFÖR RESAN TILL BARCELONA

#1 Även om maj månad är en bra weekend månad kan det vara en regnig sådan. Vi hade tur med över tjugo grader varje dag, men kvällarna var riktigt kalla. Så ta med varmare kläder.

#2 Spanien ingår i Schengenområdet vilket betyder att du kan resa dit med antingen ett pass eller ett nationellt ID-kort. Glöm inte att kontrollera om dina resehandlingar är giltiga i god tid innan resan. Ett körkort räknas inte som ett nationellt ID-kort eftersom det saknar uppgift om nationalitet.

#3 Barcelona är stort. Det finns många sätt att ta sig runt; taxi, promenera, buss, pendeltåg, spårvagn eller turistbuss. Men vill man spara tid, kan det löna sig att köpa ett turpass för två dagar på Hop on hop of bussarna kan löna sig. Vi betalade 38 euro per person för två dagar och då får man åka hur mycket man vill och byta mellan de två linjerna som man vill. Dessutom stannar de vid i princip alla stora sevärdheter i Barcelona.

#4 Det kostar inträde på många ställen, framför allt till Gaudis verk. Bara det kan lätt ruinera en. Till exempel kostar det på; La Sagrada Familia 15 euro, Casa Batlló 20 euro, Casa Milá 21 euro, Park Guell 8 euro, Macba Placa dels Angels, 32 kronor, Picassomuseet, 97 kronor. Med ett Barcelonakort kan man spara mycket pengar. Kortet kostar från 425 kronor för tre dagar och ger gratis inträde till tjugo ställen och rabatter på många fler, plus gratis att åka med lokalbussarna. Du kan köpa det här eller på turistbyrå i Barcelona.

#5 Det går bra att dricka kranvattnet i Barcelona, däremot kan det smaka lite speciellt på grund av tillsatta salter i vattnet. Vatten på flaska finns att få tag på i princip överallt. Det kolsyrade vattnet är bra att ha till hands för upprörda magar.

#6 Eluttagen har Europeisk standard, 220V, samma som hemma i Sverige.

#7 Flygplatsen ligger 12 km utanför stadskärnan. Transfer från flygplatsen med flygbuss kostar 12 euro per person. Vår taxi in till centrum gick på 25 euro. Vi var tre, vilket innebär att taxi faktiskt blev billigare. Hemvägen däremot kostade 40 euro. Tydligen var det någon speciell helgtaxa. Man kan också ta sig in via pendeltåg.

#8 Siestan börjar generellt klockan 14.00. Då stänger många mindre butiker, men de större varuhusen har öppet hela dagen. Runt klockan 17.00 återupptas arbetet och fortsätter fram tills ungefär klockan 20.00. Men många affärer har öppet längre än så.

#9 Det finns flera turistbyråer runt om i Barcelona. Det finns också en informationslinje som du kan ringa när du har frågor om sevärdheter, öppettider, transport eller liknande. Då ringer du nummer 010 för frågor om Barcelona, och 012 för frågor om hela Katalonien. Informationsstånd finns uppställda bland annat på La Rambla, Placa Espanya och Barceloneta. Under sommaren står de så kallade Red jackets på olika platser i staden. Det är en grupp unga människor i rödvita uniformer som kan svara på frågor och ge allmän turistinformation. De står oftast vid Barri Gótic, La Rambla eller Passeig de Gràcia.

#10 Ficktjuvar slår ofta till i kollektivtrafiken eller på folktäta områden. Blir du bestulen bör du kontakta polisen. Sannolikheten är liten att du får tillbaks stöldgodset, men du behöver ha en polisanmälan att visa upp för ditt försäkringsbolag när du kommer hem. En anmälan kan du göra över telefon på nummer 902 102112. Dagen efter kan du gå till stationen och hämta en kopia på din anmälan.

#11 Utländska besökare har samma rätt till akutsjukvård i Spanien som invånarna. Som EU-medborgare har du också tillgång till icke akut sjukvård, men kan då behöva visa upp Europeiska sjukförsäkringskortet som utfärdas av Försäkringskassan.

 

Barcelona, tips 2

 

TIO GRATIS UPPLEVELSER I BARCELONA

#12 Parc Güell
Vissa delar av parken avgiftsbelagd, men den stora delen är fri att gå in i. Parken är öppen från tidig morgon tills att solen gått ner. Utsikten över Barcelona är fantastiskt.

#13 Font Montjüic
Den magiska fontän ger en mysiga och annorlunda upplevelse. Här kombineras färg, ljus, rörelse och musik i ett magiskt arrangemang.

#14 La Rambla
Att vandra längs med den omtalade gatan är fritt och ger massor av upplevelser.

#15 Sagrada Familia
Visserligen kostar det pengar att gå in i katedralen, men storheten i Gaudis verk ser du även bra utifrån.

#16 Museu Picasso
Här gäller det att se till att vara i Barcelona den första söndagen i månaden fór då är inträdet gratis. Kön kan dock vara väldigt lång för ni är inte de enda som vet om det. Kom så tidigt som möjligt.

#17 La Boquería
Här är det ständig ruljans från morgon till kväll. Vandra runt bland frukter,  kött och grönsaker ifrån världens alla hörn. Har du ett par Euro över slå dig ner på någon av barerna, ta en Estrella och insup atmosfären.

#18 Caixaforum
Denna utställningshall är en del av ett välfärdsprojekt som ägs av den spanska banken La Caixa och som alltid bjuder på intressanta konst och fotografiutställningar.

#19 Barcelonas stränder
Barcelona har flera fina stränder inne i de centrala delarna av staden. Alla Barcelonas stränder är gratis.

#20 Barcelona Katedral
Denna 93 meter höga katedral började byggas redan 1298. Den har ett gotiskt, nästan skrämmande utseende. Ett par stenkast därifrån ligger en annan välkänd katedral; Santa Maria del Mar även känd från boken “Katedralen vid havet”.

#21 Montjüic
Från berget Montjüic har du förutom en fin utsikt över Barcelona en hel del saker att hitta på. Här hölls invigningen till Os 92 och du kan gå in och titta runt den Olympia stadion helt gratis.

 

Barcelona, tips 3

Barcelona, tips 4

 

Translation;
Barcelona can be expensive to explore. But if you are prepared you might save a few bucks. 

 

Foto: © Discovering The Planet

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

3 Comments

  1. […] Läs mer hos Stad till strand (bild), Come fly with me, Discovering the planet […]

  2. Barcelona är verkligen en fantastisk stad. Många bra tips!

    1. En av mina absoluta favoritstäder. Och tack :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *