Temple in Mauritius by © Daniela Nasteska Olsson

 

Maheswarnath Shiv Mandir/Tamil Kaylasson

Det finns många hinduiska tempel på Mauritius, små och stora. Alla färggranna i allt från pastelfärger till skarpt cerise och knallgult. Man lockas att stanna, njuta och ta många bilder. I Port Louise finns det äldsta och största templet, Tamil Kaylasson, och visst är det vackert, men vi får vår största hinduiska upplevelse när vi stannar vid ett mindre på tempel [Shri devikarumaree ammen kovil] på väg ut ur Port Louise. Ibland hamnar man på rätt plats vid precis rätt tid. Som en fredagskväll klockan sex. Veckoceremonin har precis börjat och stället fylls av män och kvinnor i färggranna saris. Den enda notis de tar om oss, är när vi blir ombedda att ta av skorna, trots att vi befinner oss utanför templet.

 

Besökarna tar av sig skorna. Går ett varv runt templet. Går ett varv runt Shiva och valda statyer. Prästen har börjat utföra en Puja där männen tittar på. Han ger små offergåvor i form av sötsaker, frukt och blommor till gudarna och smörjer med väldoftande oljor. I gengäld välsignar gudarna födan och de bedjandes behov. Puja är en ritual som de flesta hinduer utför varje morgon efter att ha badat och klätt sig och utförs innan man äter eller dricker. I templet har kvinnorna satt sig och börjat sjunga hymner. Det luktar rökelse och det är underbart lugnt och varmt där jag sitter på marken och tar in ceremonin. Trots trafiken på gatan utanför, infinner sig här inne en stillhet och ett lugn som man sällan känner. På vägen ut kommer en av de ansvariga i fatt oss. Han berättar att vi nästa vecka kan vara med om en annan ceremoni.  Om vi vill. På berget. Gå på glödande kol.

 

Inom hinduismen finns oräkneliga gudar. Många hinduer ber till den guden eller de gudarna som passar bäst för vardagens ändamål. De flesta tillber därför många gudar. Till hinduismens viktigaste gudar räknas Vishnu, Shiva, Kali och Lakshmi. En grundtanke inom hinduismen är att det egentligen bara finns en gudomlig kraft, Brahman. Den kan liknas vid en världssjäl som finns i allt. Men eftersom det är svårt för oss människor att tillbe en abstrakt världssjäl så visar sig Brahman också i många olika gudagestalter, var och en med sina egna förmågor och funktioner.

 

Till Mauritius kom hinduismen med Indier som kom hit för att jobba som tjänare till de Europeiska bosättarna på ön. Idag är Hinduismen den största religionen på ön och representeras av cirka 50 % av öns befolkning [siffrorna varierar från 48,5 % till 55%]. Det är högsta procenten av hinduer i Afrika och tredje största i världen efter Nepal och Indien.

 

Vi har besökt fem tempel under vår tid här och sett många fler under våra roadtrips. De vi har besökt är templet i Goodlands, templet i Grand Baie, Tamil Kaylasson i Port Louise som byggdes 1854 och därmed är det äldsta templet på ön, Shri devikarumaree ammen kovil i Port Louise och Shivala i Triolet. Vi besökte också Gango Talao vid Grand Bassain. Sjön där det finns flera tempel, statyer i vattnet och stora ålar i det samma. Tyvärr låg där en tjock dimma över sjön när vi var där som gjorde det omöjligt att se något. Något som jag vill poängtera lite är att många av templen är mycket finare utanpå än inuti. Det vi gillade mest var faktiskt det minsta i Port Louise.

 

Temple in Mauritius by © Daniela Nasteska Olsson

Temple in Mauritius by © Daniela Nasteska Olsson

Temple in Mauritius by © Daniela Nasteska Olsson

Temple in Mauritius by © Daniela Nasteska Olsson

 

Tre andra tempel som är är värda ett besök är;

Maheswarnath Shiv Mandir
Templet hittar man i Pamplemousse och norra delen av byn Triolet och det är det största hinduiska templet på Mauritius. Det började byggas 1891 på platsen av en tidigare sockerfabrik. Flera av de mindre byggnaderna har man byggt till senare. Templets vita fasad är verkligen vacker. Med dekorativa figurer och statyer. Tyvärr motsvarar, för oss, inte insidan utsidan.

 

Ganga Talao
Ganga Talao, eller Grand Bassin, sägs vara hinduernas heligaste plats. 550 meter över havsnivån ligger denna sjö belägen i en krater. Längs med vattenlinjen hittar man flera små tempel och flera stora statyer tillägnade de hinduiska gudarna. Här finns också en 33 meter hög staty, Mangal Mahadev, av Shiva.

 

Sagar Shiv Mandi
Är ett nyare tempel vid kusten på Ile aux Goyaviers, Poste de Flacq. Det byggdes av familjen Ghunowa som investerade flera miljoner på det. Templet ligger vackert vid vattnet och vakas över av en staty av Shiva i brons som är cirka 33 meter hög [108 feet].

 

Temple in Mauritius by © Daniela Nasteska Olsson

Templet i Goodlands

 

Translation;
The biggest religion in Mauritius in Hinduism. Around 50% of the population. The island is filled with wonderful and colorful temples worth a visit.

Foto: © Discovering The Planet

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *