Finanskvarteret vid hamnen, Caudan Waterfront, ståtar med eleganta och moderna byggnader. Klatshiga butiker, restauranger och kaféer vid hamnen med bästa utsikt. Men bara runt hörnet, en gata bort, finns ett annat port Luis. Har finns inget modernt över byggnaderna. Flera är till och med fallfärdiga.

 

Här är det livligt och köpslås högljutt. Gatusäljare, grönsaksmarknad och det som vi kallar krimskramsmarknad. Allt exponeras och staplas vackert och ser makalöst ut. Prylar köps i farten, radioapparater spelas högt och det här finns inga stora moderna skyltfönster. Man skulle lika gärna kunna befinna sig i Indien, Singapore eller vilken lokal markand som helst i världen. Och det är här man känner och upplever det som är kanske är hjärtat och pulsen i staden. Vill man ha mångfald, färgsprakande frukter och grönsaker, kryddor och presenter till de där hemma, är det till Central Market man bör bege sig.

 

Port Louise är Mauritius huvudstad och enligt vissa listor Afrikas rikaste stad. Den är också landets största stad med cirka 150 000 invånare. Staden grundades år 1735 av Franska kolonisatörer under guvernören Mahé de La Bourdonnais ledning. Landet är idag ett av Afrikas rikaste länder och här bor man man med respekt, värme och vänlighet mot varandra oavsett religion.

 

Port Louise Mauritius by Foto: © Discovering The Planet

Port Louise Mauritius by Foto: © Discovering The Planet

 

ATT SE & GÖRA I PORT LOUISE

När man planerar sina dagar på ön, bör man tänka på att nästan allt stänger klockan fem. Det gäller både affärer och muséer.

Champ de Mars 
Tros vara den äldsta hästkapplöpningsbanan på den södra hemisfären.Den byggdes 1812.

Chinatown
Finns så klart också här.

Hinduiska Templet Tamil Kaylasson
I Port Louise finns det äldsta och största templet, Tamil Kaylasson. Det är fantastisk vackert och ligger i en otroligt grön omgivning. Kommer du hit får du en privat tur av templets präst och “vaktmästare”.

Places D’Armes
Är det historiska centret i staden.

Government House
Byggdes under guvernören Governor Nicholas de Maupin, 1729-1735. Den är en av de äldsta i Port Louise.

Port Louis Teater
Den äldsta teatern i den Indiska Oceanen. Byggdes på 1800-talet och har en klassisk brittisk stil med plats för 600 personer.

Fort Adelaide eller La Citadelle
Det är här man får bästa utsikten över staden och hamnen. Här byggdes en citadell-liknande byggnad av britterna 1835 för att hålla uppsikt över staden och potentiella uppror före slaveriets avskaffande.

Jummah Mosque
En av de äldsta moskérna på Mauritius och en helig plats för landets muslimer. Överraskande nog är den placerad mitt i Chinatown. Den byggdes på 1850-talet och är öppen för besökanden varje dag med undantag för torsdag och fredag mellan klockan 10.00 och 12.00.

The Aapravasi Ghat
Är idag ett “UNESCO World Heritage Site” , och här kan man lära sig mer om Mauritius historia. Det var här all arbetskraft som kom från Indien först passerade. Inte höga betyg på Tripadvisor och många tycker att det är lite slöseri med tid.

The Sugars of Mauritius eller L’Aventure du Sucre
Det är här man lär sig mer om hur man odlar sockerrör och producerar socker. Den före detta fabriken är nu ett museum och här finns också en restaurang och en riktigt fin butik med rom, socker av alla sorter, te med mycket mera. Ligger lite utanför Port Louise.

The Blue Penny Museum
Är landets mest berömda museum och känt i hela världen för filatelister. Här hittar man världens första feltryckta frimärke. Museet i sig är mer omfattande än så och du får även ta del av nationaleposet Paul et Virginie.

Natural History Museum
De flesta turisterna besöker museet för att se det uppstoppade exemplaret av den utdöda fågeln, dronten. Dronten var en stor duvart. Dronten är inte den enda utdöda fågelarten man kan se på museet, som dessutom har ett stort bibliotek.

Sir Seewoosagur Ramgoolan Botanic Garden
Landets kanske mest välkända besöksort är Pamplemousse, norr om Port Louise. Namnet betyder grapefrukt. Träden planterades här av Holländska Ostindiska Kompaniet för att deras sjömän skulle få i sig frukt med c-vitamin. Idag finns en av världens mest omtalade botaniska trädgårdar här.  Trädgårdarna är definitivt värt ett besök och har en stor variation av palmer och blommor, cirka 650 arter. De mest iögonfallande är det gigantiska näckrosorna, Victoria Amazonica, som är upp till två meter i diameter. Öppet mellan 8:30 och 17:00

 

Port Louise Mauritius by Foto: © Discovering The Planet

Port Louise Mauritius by Foto: © Discovering The Planet

Port Louise Mauritius by Foto: © Discovering The Planet

Port Louise Mauritius by Foto: © Discovering The Planet

 

Translation
Port Louise is the capital of Mauritius and a colorful place. It is an amazing mix of old and new.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *