Första gången vi hyrde bil på en resa var i Usa. Andra gången var på Mexikanska Cozumel. Vi hyrde en jeep med tvivelaktigt tak och självklart hällde regnet ner just den dagen och självklart regnade det in i bilen. Vi började tidigt under vårt resande hyra bil för delar av resan. Det gav oss en massa frihet och större möjlighet att upptäcka landet vi befann oss i.

 

Vi upptäckte dessutom att vi faktiskt sparade pengar genom att inte behöva åka på arrangerade turer. Vi har bland annat haft hyrbil i Usa, Albanien, Makedonien, Mexiko, Malaysia, Kap Verde, Spanien, Mauritius, Japan, Borneo och Costa Rica. En av de mer minnesvärda bilresorna var Costa Rica. Costa Rica är ett fantastisk land på många sätt. Eftersom landet inte är så stort blir inte heller avstånden så stora. Den fantastiska naturen gör att bilfärden inte bara blir en bilfärd utan också en stor del av resan. Costa Rica är ett av de enklaste länderna vi kört i.

 

Att hyra bil på en resa är en upplevelse lika unik för alla som en resa. Många har extremt dålig upplevelse av uthyrare och villkor. Jag vet inte om vi har haft tur, för än så länge har vi klarat oss undan komplikationer och dåliga uthyrare. Man kan aldrig helt gardera sig för saker som kan hända, men man kan alltid vara lite bättre förberedd. En liten parentes, drömmer fortfarande om att hyra en sån dära liten italiensk bil.

 

 

VEM SKA MAN HYRA AV?

Självklart känner man sig alltid tryggare när man hyr bil av ett stort och välkänt företag. Men ibland finns de kanske inte representerade dit man åker. Då får man lita på att något av de lokala företagen är lika bra. Den största skillnaden är kanske slutpriset. En låg grundhyra kan ändå leda till ett stort slutpris på grund av dyra tillval. Det är kanske en av de stora fördelarna med de stora bolagen. Man bokar bilen innan man åker hemifrån och vet vad slutpriset blir. Oftast får man dessutom ett bättre pris om man bokar bilen hemifrån. Sommarens roadtrip kommer göras med Auto Europe. Fördelen med dem är att de jämför priserna för olika leverantörer av hyrbil åt en vilket gör hela bilhyrandet enklare. De har dessutom gjort en jätteintressant undersökning på vad det kostar att äga en bil under en livstid.

 

 

FÖRSÄKRINGAR

Detta är nog de svåraste biten att reda ut. Många har kanske redan något reseskydd via sin hemförsäkring, men man kan också teckna till extra försäkringar där man hyr bilen. En trafikförsäkring ingår oftast när du hyr bilen men den täcker bara skador på andra personer och andra fordon, inte på din hyrbil. Vi tecknar ALLTID till en självriskeliminering [excess elimination]. Den kostar några tior extra per dag [ibland mer], men å andra sidan slipper man en stor självrisk om olyckan är framme. Olika länder har olika försäkringar och olika skydd. Det kan vara bra att läsa på hemifrån.

 

HYRBILEN

Det är lätt att bara sätta sig i bilen när man fått nyckeln till bilen och köra. För att undvika konflikter och krav i efterhand, inspektera bilen med uthyraren. Gå runt och leta efter repor, bucklor, stenskott eller andra skador på bilen och se till att det noteras på kontraktet. Ta kanske också bilder om det behövs.

 

 

ANNAT ATT TÄNKA PÅ

 • Depositionsavgift när bilen hämtas ut. Ett belopp reserveras på ditt kreditkort i deposition [kolla upp vilka kreditkort som går att använda] . Beloppet varierar och kan vara på allt från 5 000 kronor och upp till 15 000 kronor eller mer. Pengarna finns kvar på kontot men går inte att använda medan du hyr bilen.
 • Hyrbil i Usa behöver ses över lite extra. Den vanliga trafikförsäkringen är inte mycket värd. Där måste du komplettera med Liability Supplement/Addition LIS. Är bilen bokad från Sverige brukar det här tillägget ingå. Hyr du bilen på plats i USA blir det en extrakostnad. Merförsäljning är också ganska vanlig. Man försöker sälja på en både uppgraderingar av bil och olika försäkringar.
 • Ska du korsa landgränser under resan? Kolla med hyrbilsföretaget att det är OK. För resor till östra Europa kan det finnas restriktioner. Grannländerna kan också ha krav på dokument och utrustning som inte behövs i uthyrningslandet.
 • Flest tvister är det med hyrbilsföretag i Italien, Spanien och Tyskland.
 • GPS kan behövas hyras vid sidan om. Kolla att det finns en tillgänglig när du hämtar bilen.
 • Att boka bilen innan du är på plats är både billigare och garanterar att du faktiskt får en bil.
 • Kolla så att du inte behöver ett Internationellt körkort. Lätt ordnat hemma och man kan lägga till flera länder samtidigt. Ansökan görs hos Motormännen.
 • Oftast behöver du ha med både pass och körkort när du ska hämta ut bilen.
 • Tänk på att det ofta tillkommer en extraavgift för varje person som ska köra bilen.
 • Behöver du vinterdäck? Inte säkert sådana ingår.
 • Behöver du bilbarnstolar? Det kan ibland vara billigare att ta med de man har hemma. Kolla upp i förväg.
 • I vissa länder kan man få böter om man kör med flip-flops. Kolla med uthyraren vad som gäller.

“OCH glöm inte körkortet hemma.”

Här kan du se en litet klipp från när vi körde i Tirana i Albanien. Kanske enda gången någonsin som jag önskade att vi åkte taxi eller buss istället. Läs mer på  Auto Europe, Motormännen och Hyrbil

 

 

Translation;
Renting a car on your vaccation can be very liberating. But there are a few things you have to be prepered for. 

 


 

20
fb-share-icon0
20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor och personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Blog Discovering The Planet.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

6 Comments

 1. Väldigt bra tips om att hyra bil! :)

  1. Tack Helena. Hojta till om du tycker vi missat något.

 2. emolis says:

  Vad roligt att du rekommenderar att köra bil på Costa Rica. Vi har funderingar på en resa dit nästa år (jag är ute i god tid i min reseplanering :) ) och har hört så mycket att det är dåliga vägar osv. Kanske blir det hyrbil då ändå, gillar friheten med bil. Förresten, det är inte vänstertrafik där väl?

  1. Vägarna var bättre än vi trodde, men å andra sidan har man inte så bråttom och kör inte fort. Snitt på 70 :). Rekommenderar verkligen hyrbil där. Men glöm inte att det alltid är lire mer hektiskt i storstäderna.

 3. Älskar bilden med den lilla röda fiatin(?)!!

  1. Jag med. Måste hyra en sån nästa Italienresa :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *