Vi tar oss från Pestsidan med en Hop on Hop Off Buss till Budasidan. Genom Pest, över floden Donau och The Elisabeth Bridge. Förbi Citadellet på Gellert Hill och bort till Clark Adams Torget. Med bergbanan tar vi oss upp till slottsområdet. Bergbanan öppnades 1870, men olyckligtvis förstördes den under andra världskriget. 1986 öppnades den på nytt efter renovering och nu är den tillgänglig för turister varje dag. Den är 95 meter lång och den stiger 51 meter i höjd. Det är en kort men vacker resa. På slottsområdet tittar vi på Kungliga palatset, tar en fika och njuter av dagen, kaffet, utsikten över Pest och alla bröllopspar man ser överallt denna dag. Slottet på Budakullen rymmer flera av Budapests främsta museer, till exempel Ludwigmuseet med modern konst, Nationalgalleriet och Budapests slottsmuseum. Här vandrar man  bland trånga gränder och stora kyrkor och den muromgärdade Slottskullen, Várhegy, som är ett UNESCO världsarv.

Efter det blir det en promenad i gamla stan bort till Matthiaskyrkan. De medeltida gatorna i området står nästan orörda och merparten av byggnaderna har renoverats efter andra världskriget, men de allra flesta av dem har inte ändrat utseende jämfört med originalen. Matthias Church ligger vid Holy Trinity Square i området Castle District. På det torg där kyrkan ligger hittar man även Plague Monument som uppfördes 1713 till minne av de som miste livet till pesten. Det som först fångar vår blick är de gröna, orange och guldfärgade plattorna som dekorerar kyrkans tak. Vi står helt fascinerade och förundrade. Insidan av kyrkan går i barockstil med en del influenser från Turkiet, som kommer från turkarnas tidigare invasion av Ungern. Det många kan missa vid ett besök i kyrkan är det lilla, men spännande museet som ligger på övervåningen där man bland annat kan läsa om historien kring St. Stephen samt King Béla IV:s grav, som tillsammans med hans drottning ligger begravda precis till vänster om kyrkan.

Under Castle hill hittar man Buda Castle Labyrinth. Denna labyrint av tunnlar, som bokstavligen fortsätter i flera kilometer, är belägen under centrala Budapest.Tunnlarna innehåller stora och grottliknande rum som först var tilltänkta att tjäna som källare och skyddsrum. En del av dem kan utforskas utan en guide och om man vandrar runt bland de kan man t.o.m. hitta väggmålningar från hittills okända konstnärer som troligen kommit från och runt Europa. Man hittar även ett kafé och en butik för de som känner sig köpsugna. En annan bra sak med ett besök till dessa tunnlar är att om det är hett ute så är det svalt och skönt i dem. Vi gick ner och kikade, men bestämde oss för dagsljuset istället och buss till St Stephans Basilica.

Hade vi inte gjort något annat på hela helgen hade jag varit nöjd. Gamla Stan och slottsområdet är så vackra och Mattiaskyrkan är fantastisk. Här hade man lätt kunnat tillbringat mer än en dag.

 

PRISER
* Bergbanan kostar 1000 Ft [cirka 30 kr i skrivande stund] per person enkel tur.
* Hop On Hop Off bussen kostar 5000 Ft per person för två dagar [cirka 170 kronor i skrivande stund]. Då ingår även en nattur och en båttur. Tänk på att det finns många linjer och bussar och alla bussarna kostar olika mycket.
* Vill du veta mer om olika transportsätt i Budapest gå till Budapest Reseguide här.

 

 

Foto: © Discovering The Planet

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *