De intensiva och höga ljuden från polisbilar och ambulanser blir min första koppling till Budapest. Inte på ett dåligt sätt, men jag har nog aldrig i någon annan stad hört dem så ofta och så högt. Trots det ger Budpest oss nästan direkt en känsla av trivsel och lugn. Även om det är en storstad med två miljoner invånare hittar man här inte stressen som är självklar i många andra storstäder. Om man uppskattar fantastiska byggnader, ett levande gatuliv, museer, är ute efter kulturella upplevevelser, gillar spa och badhus, är det hit man ska. Hela staden är som ett enda stort museum. Man blir ständigt överraskad och nya spännande saker dyker upp runt vartenda hörn. Denna smått otippade stad har massor att bjuda på och är defenitivt värd mer än ett besök. Att staden kallas för Östeuropas svar på Paris är inte svårt att förstå.

Budapest är egentligen en sammanslagning av orterna Buda, Óbuda och Pest. Redan år 106 e.Kr. grundade romarna staden Aquincum vid Donaus nordöstra hörn och i slutet av 800-talet kom magyarerna, med rötter i Sibirien. Deras stad, med borg och ringmur, kom att kallas Buda och Aquincum fick senare namnet Óbuda. Människor bosatte sig även på andra sidan floden, i det som idag är Pest. Efter att ha invaderats av turkar, och senare den österrikiska armén, blev Ungern år 1867 till en jämbördig like i dubbelmonarkin Österrike-Ungern. Budapest blev en av Donaus största hamnar och ett industriellt centrum.

Budapest är en gammal stad och har byggnader från så långt tillbaka som 2000 f.Kr. Olika kulturlämningar avlöser varandra runt om i staden. En promenad på Andrássy Avenyn rekommenderar jag verkligen. Detta är en berömd boulevard som har sina rötter i början av 1870-talet och som har blivit utnämnd till ett världsarv av UNESCO. Förutom att vara den största shoppinggatan vittnar den om gamla tiders herrgårdar och radhus.  På Andrássy Avenyn finns också en fantastisk liten restaurang värd ett besök som heter Bistro Andrássy. Här kan du äta billigt, gott och få fantastisk service.

På Avenyn hittar du också House of Terror som är fullt med olika installationer om andra världskriget och efterkrigstiden. Ungern har genomlidit inte en, utan två terrorregimer, den fascistiska och den stalinistiska regimen. Detta museum tjänar som en påminnelse om de ohyggliga brott som begicks under dessa svåra tider. Faktum är att museet är inrymt i densamma byggnad som en gång var högkvarter för ÁVH, hemliga polisen. Människor förhördes, torterades och dödades här, och minnet av dessa offer lever vidare. Och man tror att även Raol Wallenberg satt fängslad här.

Vilken sida om Donau du spenderar mest tid på avgörs av dina intressen. Gillar du att festa och shoppa kommer du troligtvis att spendera mest tid på Pestsidan, medan den historieintresserade kanske tillbringar mest tid på Budasidan och Slottshöjden. Men vilket som, så är Budapest en fantastisk stad och du kommer definitivt få det svårt att få tiden att räcka till.

 

 

Foto: © Discovering The Planet

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *