Att åka till ett nytt land innebär inte bara ny kultur och ny natur. Mycket av upplevelsen ligger också i att prova ny mat. Och vad vore en resa till Andalusien och Costa del sol utan att prova många nya smaker. För mig innebar den spanska maten det man känner till bäst, tapas och paella. Men den spanska maten är mycket mer än det. Vi har provat allt från minimusslor till helgrillad bläckfisk, spanska grytor, bocadillos, fisk och självklart både tapas och min personliga favorit paella [turist, javisst]. Paella kommer från namnet på pannan som den lagas i.

Men det här med tapas i Spanien, behöver helt klart förtydligas. Det är inte på alla ställen som tapas serveras så som vi i Sverige traditionellt känner till dem. Från början var tapas en liten maträtt som sattes ovanpå drinken för att skydda från smuts, därav namnet som betyder lock. Traditionsenligt ingår en tapa med varje drink, men på de flesta ställen får man nu betala mellan en och två euro för en tapa.
En tapa kan i princip vara precis vad som helst. Oftast en halv portion av den vanliga menyn. Även storleken på en tapas kan variera. Allt från en minimini portion av något, till något som i Sverige skulle gå under beteckningen normal lunch. Oftast beställer man en eller två tapas och delar.

Våra Tips!
I Cordoba ligger “Taberna Los Deanes” . Här kan du beställa tapas så som vi traditionellt känner till dem. Tapasbaren ligger på en innergård och påminner om en Marockansk riad. Ett absolut måste är även tapasbaren “Lizarran” i Sevilla. Där serveras en uppsjö av tapas på baguette. Den godaste paellan åt vi i Calpe, Murcia, “Bar don Pep”.

 

En annan sak man kanske bör ha med sig när man befinner sig i Spanien, är tidförskjutningen av måltidsintagningen. Om man går ut och äter sent [enligt oss svenskar], mellan fem och tio, inträffar en av två saker;
Ett; restaurangen du tänkt äta på har inte öppnat. Det är inte helt ovanligt att restaurangerna inte öppnar förrän efter åtta, och ibland till och med inte förrän vid tio.
Två; det sitter inte en kotte på restaurangen. Vilket får en att undra om det är en bra restaurang när det inte sitter någon där. Men gå förbi runt tio, och stället är fullsatt.

 

 

Favoriten paella kan innehålla i princip vad som helst. Den gemensamma faktorn är oftast ris, saffran och olivolja. Den kan ha över 20 ingredienser. Här kommer receptet på Per Morbergs Paella, med något färre ingredienser…

Ingredienser

300 g skalade räkor
0.5 kg färska blåmusslor
1 st hel kyckling
2 pkt saffran
5 dl avorioris [långkornigt ris]
1 l hönsbuljong
1 burk krossade tomater
1 st paprika
2 st gula lökar
3 st vitlöksklyftor
0.5 dl olivolja
2 msk paprikapulver
1 krm chilipulver [om man gillar lite starkare]
1st lagerblad
1 tskhavsalt
nymalen vitpeppar

Gör så här

1. Stycka upp den hela kycklingen i småbitar [med ben kvar].
2. Skölj och tvätta blåmusslorna noga [släng alla trasiga och dom som ej är stängda].
3. Skär upp paprikan i bitar och skala löken, hacka vitlöken.
4. Bryn kycklingen i pannan.
5. Lägg i paprikan och löken/vitlöken och riset. Blanda runt.
6. Häll över buljongen, tomaterna, saffran, paprikapulvret och chilin.
7. Smaka av med salt och peppar och lägg på locket. Låt sjuda sakta under lock i 20-30 minuter.
8. När 5-6 minuter återstår läggs dom tvättade blåmusslorna och räkorna ner.

Serveras något krämig i konsistensen.

 

Bild: © Discovering The Planet

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *