Öland. Landskapet och ön som alla bör ha besökt. Framför allt om man bor i Skåne. Men fram till förra sommaren hade jag aldrig varit där. Jag kan inte svara på varför, det har bara inte blivit av. Så under vår roadtrip förra sommaren var det äntligen dags. Vi körde från Stockholm till Kalmar, från Kalmar till Öland.

 

Vi kör över den 6 072 meter långa Ölandsbron och det första som möter min blick är öppna landskap, kossor och vindmöllor. Allt jag trott om Öland är nästan för nära verkligheten. Det är svårt att tro att den lilla ön har 50 mils kust. Den är ju trots allt bara 137 kilometer gånger 16 kilometer stor. Precis som Tobago. Att Öland är känt för sina badstränder visste jag, men jag visste inte att det finns fler än 75 naturreservat, som Stora Alvaret och Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap. Jag hade inte heller någon aning om att man på Öland kan hitta 32 olika arter av orkidéer över hela ön. Det finns dessutom 350 väderkvarnar, 34 kyrkor och 20 fornborgar.

 

Vi har bara en dag på oss att upptäcka denna Sveriges näst största ö och minsta landskap, så vi kör raka vägen till Borgholm. Vi börjar med en lunch på Robinson med utsikt över hamnen. De bjuder på en fantastik buffé, över förväntan. Efter lunchen blir det en lång promenad i Borgholm. Det är en Söndag i mitten på Juni och staden är konstigt nog lite öde. Men det gör inte oss så mycket. Vi börjar som sig bör på Storgatan mitt i byn och fortsätter sedan på små tvärgator med små pittoreska Astrid Lindgrenhus. Husen som är byggda i kalksten och trä med trappor rätt ut mot gatan. Ett av de äldsta ligger i hörnet av Trädgårdsgatan och Norra Långgatan. Att staden har blivit en av Sveriges populäraste turiststäder är inte svårt att förstå.

 

Stadens historia går tillbaka till den 28 augusti 1816 då det bestämdes att en stad skulle anläggas vid den lilla köpingen Borgehamn. Borgholms slott beläget på landborgskrönet i söder fick ge namn åt staden. Staden anlades på ett nästan obebyggt område och växte fram enligt en strikt rätvinklig stadsplan. Redan under staden första år sökte sig handlare och hantverkare hit. Dessa hade då möjlighet att själva välja tomt för sin verksamhet. Jag hade önskat att vi hade haft lite mer tid att utforska denna ö. Kungafamiljens sommarparadis Solliden hade jag gärna besökt, kanske cyklat en runda, letat orkidéer, besökt några hantverksbutiker och loppisar och fikat flera gånger om. Det får bli vid nästa besök.

 

Sverige, Öland, Borgholm

Sverige, Öland, Borgholm

Sverige, Öland, Borgholm

Sverige, Öland, Borgholm

 

Translation:
Öland is sometimes called the Swedish paradise island and the city of Borgholm is one of Swedens most visited cities by tourist. 

 

Foto: Daniela Nasteska Olsson

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Jag älskar Öland! Har tillbringat många sommarveckor där förr i tiden men nu var det tio år sedan senast. Fick väldigt mycket längtan tillbaka nu när jag såg dina bilder.

    1. Förstår det :). Kan inte förstå att jag aldrig hade varit där. Kanske dags för ett återbesök?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *