Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

 

Det är jag och kattungen Brownie. Här på Islanda i Krabi. Han ligger på golvet bredvid mig och spanar på fiskarna i dammen och jag lyssnar på fåglarna och tittar på krabbfiskarna som är ute och plockar krabbor nu när det är lågvatten.

 

Jag äter frukost själv. Om man inte räknar Brownie. Det är lågsäsong och förutom min bungalow är det bara två till som är bebodda, men fransmännen som bor där är inte uppe än. Det är mest fransmän som hittat hit. Jag som normalt gärna hoppar över frukosten, är här på Koh Klang i Krabi, uppe varje morgon med första fågelkvittret. Kan bero på att jag lägger mig med hönsen.

 

Det är ingen enorm frukostbuffé, men allt som finns är färskt och gott. Färskpressad apelsinjuice, en fruktfat med säsongens frukter, grönsaker, soppa och en frukosttallrik man som görs a la carte. I mitt fall en amerikansk frukost med ägg och skinka. I hotellets miljöpolicy ingår att man använder hemmaodlade örter och grönsaker, inte serverar fläskkött för att respektera det lokala livet och att man inte använder MSG [natriumglutamat].

 

MIN LILLA BUNGALOW

Hotellets utseende och bungalowstil har inspirerats av den typiska stilen för fiskebyarna på ön som är på pålar och typisk Thailändsk stil. Varje bungalow är i två delar. Den ena är kök och toalett med “open-air” dusch, alltså ett badrum som är utomhus. Den andra är sovrum och en stor balkong. Det finns trettio stycken bungalows och alla vetter mot havet. Islanda är dessutom ett ekohotell.

 

Resorten jobbar med miljöaspekter för att försäkra sig om hållbart användande av resurser och minska avfall. Det här “gröna” hotellet försöker också upprätthålla den lokala naturen och miljön för framtida generationer. Finns en sak jag kanske skulle kunna ändra för att förbättra detta dock. Varje rum får två flaskor vatten varje dag. Istället för att kasta dessa, kanske man skulle kunna fylla på dem varje dag under sin vistelse. Bara en ide.

 

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

 

VARFÖR JAG VALDE ISLANDA HIDEAWAY

När jag letade hotell var det ett krav för mig att det inte fick vara för stökigt eller ligga någonstans centralt. Gärna vid stranden. Jag letade efter ett ställe där jag skulle kunna ladda batterierna. Ett ställe utan för mycket nya intryck som måste dokumenteras. När jag hittade Islande Hideaway kände jag direkt att jag gillade det är med att bo i en bungalow. Att det inte var någon vit fin strand gjorde inte så mycket. Att det dessutom låg på en ö, gav mig känslan att det kanske kunde ge det där lugnet jag så behövde. Och det är verkligen en vilsam oas. Full av naturens ljud.

 

Fågelkvitter från jag vet inte hur många sorters fåglar, syrsor och grodor. Igår kväll jagade min lilla kattunge resortens kaniner och dagen innan dess fick personalen i receptionen jaga bort en ödla på över en meter. En lite större än den jag hittade några dagar senare utanför min bungalow. En morgon kom Chanon, min frukostkille, och berättade att de hade hittat en stor krokodil under poolen. Idag hade några getter förvillat sig in på hotellområdet och och så har jag sett den största humlan i hela mitt liv här. Minst fyra centimeter. Min första dag dök det upp en fyra centimeters skalbagge i mitt ganska stora kök. Efter det gick jag inte in i köket eller mitt utebadrum utan att noga titta efter okända djur. Och så myggen så klart.

 

STRANDEN & POOLEN

Jag är ingen poolmänniska, har aldrig varit. Mer för att jag inte förstår hur man kan ligga vid poolen när det finns en fin strand. Jag försöker att inte döma ;). Men vid två tillfällen det senaste året har jag föredragit poolen. Första gången var när vi var i Abu Dhabi förra sommaren. Det var 47 grader varmt och stranden var så het att det inte gick att gå på den. Och vattnet i havet var inte så inbjudande, men det var däremot poolen. Där kunde jag ligga i flera timmar åt gången och bara läsa en bok. Så har det varit här med. Jag älskar infinitypoolen här med sitt varma vatten och fantastiska utsikt. Den har varit min tillflykt varje morgon efter frukosten. Sittandes i poolen har jag betat av den ena deckaren efter den andra .

 

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

 

OM KOH KLANG I KRABI

Koh Klang är ön som ligger närmast Krabi och det tar bara fem minuter med båt från Krabi Town. Här bor cirka 5 000 personer och av dessa jobbar cirka 70%, med jordbruk. De flesta familjerna är fiskare tätt följda av risfarmare. Här finns tre små byar som är Thai-muslimska. Man blir ombedd att klä sig modest när man ska gå omkring på ön, med mitt linne väckte inga ögonbryn. Så folk är liberalare än man kan tro. Sedan behöver man kanske inte strosa runt i bikini. Det är en lugn och väldigt genuin ö med väldigt lite turister. För ovanlighetens skull gäller inte första intrycket. Första intrycket är att det är lite sopor här och där. Att det är tråkigt och att inget händer.

 

Jag kunde inte haft mer fel. Koh Klang är en ö som växer och som sakta själ en hjärta. I alla fall mitt. När elva av mina tolv dagar hade gått, kände jag att jag inte ens var halvklar med denna så genuina och oförstörda ö. Att bara promenera omkring eller cykla och titta på folks vardag var mer givande än jag kunde tro. Det är ingen paradisö med vita stränder fulla av palmer som lutar i rätt riktning. Här finns vackra långa stränder att promenera längs med, där man kan plocka otroliga snäckor, men de är inga badstränder. Här lever man med tidvattnet och det gör att allt förändras varje dag. Så hur skulle det kunna bli långtråkigt när allt runt omkring en ständigt förändras. Ön omges också av stora Mangroveträsk med stora möjligheter för fågelskådare.

 

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

 

ATT TÄNKA PÅ NÄR DU ÅKER TILL KRABI & KOH KLANG

  • Man besöker inte Koh Klang för vackra vita stränder, då lär man bli besviken.
  • Det finns långa fina stränder, men de är inte badstränder som vi tänker oss.
  • Hit kommer man för lugn och ro i en orörd natur.
  • Om man ska bo på Islanda Hideaway kan det vara bra att ha med sig egna snacks. En burk mandel på rummet kostar 280 bath, 75 kronor och en liten flaska vatten 40 bath, cirka 13 kronor. En öl? 125 bath plus 10% skatt, 38 kronor. Det finns butiker ett par kilometer från hotellet med begränsade utbud. Du hittar en mindre prislista här, där du kan se skillnaden i pris på resorten och i butik.
  • Glöm inte att ha med dig myggmedel, både till före och efter. Det är svårt att hitta på ön.
  • Eftersom det inte finns andra restauranger än hotellets, ska man vara beredd på att det kostar lite mer än på fastlandet. Notan för en varmrätt och en öl går på mellan 400 och 500 bath, Mellan 100 kronor och 140 kronor. Man lägger på 10% skatt på alla priser.
  • Pris per natt? När jag bor här i april kostar det 725 kronor per natt. Då ingår frukost, två flaskor vatten per dag och fri transport till hamnen varje dag på förmiddagen, som normalt kostar cirka 55 kronor.

 

LÄS MER: Om mina resa till Thailand kan du läsa här.

 

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

Thailand, Krabi, Koh Klang, Islanda

Krabi, Koh Klang Karta

 

Translation:

Islanda Hideaway Resort on the Island of Koh Klang, just outside of Krabi Town, is the perfect gettaway for a peaceful and tranquill vaccation. You will be sourround only by the sounds of nature, birds and crickets.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

2 Comments

  1. Alltså. Det ser så där lugnt och skönt ut som jag skulle behöva just nu. Vilket härligt feelgood-inlägg! :)

    1. Tack Daniel :). Kan lugnt säga att jag redan saknar det. Befinner mig just nu i Ao Nang, som måste vara en av de mest högljuda städer jag varit i :)).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *