Sällan har jag väl förundrats över ett sådant mångfald i både natur och kultur. På Sardinien hittar du inte bara; oliver, olivolja, vindruvor, vin, pizza och helgrillad gris, du hittar likaväl; palmer, kaktusar underbara sandstränder och hus som påminner om västindien.

“Sardegna” är Medelhavet näst största ö och är ca 24 000 km2 stor. Under historiens gång har ön lytt under fenicier, kartager, romare, araber, bysantiner och spanjoner, vilket har satt sina spår i både språk och kultur. På ön firar man många olika högtider och det talas många olika språk och dialekter.

 

 

Vill man vara bekväm, har Fritidsresor massor med utflykter man kan vara med på. Självklart får man då räkna med att det kostar nästan dubbelt så mycket som att göra utflykten på egen hand. Ibland kan det ju ändå vara värt att slippa tänka och planera själv. Väljer man att åka på egen hand, finns det massor att välja på.

Något som uppstått på senare tid och varmt rekommenderas är något som kallas agriturism. Man besöker en bondgård, betalar ett fast pris, och blir serverad en mängd rätter av gårdens egna produkter. Känner man för att lämna ön, finns det dagsturer till Korsika (som tillhör Frankrike) från hamnen Santa Teresa. Vanliga båtturer går från hamnen vid Gamla stan flera gånger om dagen. Vill man hyra bil och köra själv kan man åka till Bosa med sin borg från 1100-talet, eller till Cágliari (Sardiniens huvudstad), är man intresserad av historia kör man till Palmavera där den största nuraghen finns (fornlämning i form av ett stentorn), är man intresserad av vackra stränder tar man sig till Stintino. Fler tips på utflykter kommer finnas inom kort under resfakta.

Om man inte är rädd för att trafiken i andra länder, är en hyra av moped bara ett måste. För oss är det det bästa sättet att komma runt och se det vi vill se. Plus att man själv bestämmer hur länge man ska stanna på varje ställe. Vi valde att köra norrut längs med västkusten. Mopeden tog oss till Fertilia, Nettunogrottorna (kommer mer om dem senare), Palmadula, Stintino (stranden), Porto Torres och Sella & Mosca (vingården, Italiens tredje största, underbar, nästan ett måste). Allt detta utan att stressa. Vi började vid elva och var hemma igen vid åtta. Underbar dag.

Lite Allmänt;
* Kranvattnet går att dricka, men kan smaka lite annorlunda än man är van vid. Köpevatten kostar ca 0,5 euro för 1,5 liter.
* Frukosten för Italienarna är oftast bara en panini eller croissant med kaffe, vilket resulterar i att det är svårt att hitta restauranger som serverar tradiotionella frukostar. En kopp vanligt kaffe heter “Café Americano”.
* Två solstollar med parasoll kostar under högsäsong ca 15 euro, under lågsäsong 10 euro. Kan dock variera lite från ställe till ställe.
* Tips, om man bor vid stränderna en bit från Gamla Stan Alghero, kan det vara en idée att hyra cyklar. De bästa restaurangerna finns nämligen i Gamla Stan och taxi kan vara jättedyrt. La Terazza blev en av våra favoritrestauranger och ligger på stranden Maria Pia.

Foto: © Discovering The Planet

 

20
fb-share-icon0
20
Pin Share20
Daniela Nasteska

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. En reseblogg för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor och personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Blog Discovering The Planet.

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *