Det har väl aldrig varit viktigare med miljö än nu. Och det är glädjande att se många nya projekt i världen för att ta hand om vår natur. På Mount Everest har turismen och klättringen lämnat stora mängder av skräp efter sig, men nu har man tagit tag i problemet.

 

Avgiften som tidigare var 25 000 dollar sänks nu till 10 000 dollar. Den nya priset gäller från nästa år. Hittills har det funnits en mängdrabatt som gjort att medlemmar i grupper med fler än sju klättrare betalat det låga priset, men nu ska det gälla alla. Med ett litet men…

 

I Nepal har man klubbat igenom att alla som beger sig ovanför baslägret måste ta med sig minst 8 kilo skräp på vägen ner, för att hjälpa till att städa berget från tidigare expeditioners bråte. Städning mot en lägre kostnad alltså. Mount Everest har fått ett RUT-avdrag.

 

2010 tog 20 Nepalesiska klättrare ner 1,8 ton skräp från 8000 meters höjd. Och 2011 genomfördes den största städexpeditionen av ett team på 29 klättrare. Det tog dem sex veckor att städa bort åtta ton skräp från berget. Trots insatserna varje år, tror man att det finns minst 50 ton sopor kvar på berget. Det finns desstutom dussintals kroppar kvar i “Death Zone” av klättrare som försökt sig på berget. Sedan 1953 har 250 personer dött som gett sig på Mount Everest.

 

 

Källa: Vagabond, Globalpost, Savingmounteverest

Foto: NAMGYAL SHERPA/AFP/Getty Images, Alfred Runov, Shiphiremagazine

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *