– Dagens inlägg är ett samarbete –

Sverige, Småland, Kalmar & Kalmar Slott

 

Förra sommarens värme här hemma i Sverige gav mersmak. Nu är vi många som hoppas på en repris, och en så länge har vi inte blivit besvikna. Så kanske är det inte så konstigt att termer som Hemester, Staycation och Svemester är de mer använda denna sommar. Det är sådana här somrar som vi har möjligheten att upptäcka allt som vårt vackra land har att erbjuda. 

 

Vi själva har inga utlandsresor bokade [hade inte när jag skrev det här :)]. Däremot har vi två Svemestrar bokade. Just i denna stund är vi på väg till Värmland Karlstad. Ett landskap som är helt nytt för mig. Nästa vecka ska jag tillsammans med Annika från Resfredag besöka nordöstra delarna av Kristianstads Kommun. Vi kommer upptäcka ställen som jag aldrig besökt, trots att jag bott här i tjugo år. Så idag har jag i ära till vår Svenska sommar, gjort en liten sommarlista om Sverige. Lite smått och gott om Sverige. Dela gärna med dig av dit absolut bästa tips till dina favoriter i Sverige ner i kommentarsfältet. 

 

#1 MEST BESÖKTA SVENSKA STÄDERNA

Svenska destinationer har en enorm potential att locka besökare från hela världen såväl som från Sverige. Men konkurrensen är hård och kräver kunskap och förståelse för att kunna skapa fler erbjudanden som attraherar besökare till längre vistelser, starkare upplevelser, ökad konsumtion och fortsatt tillväxt. Inte helt oväntat är Stockholm i toppen, tätt följd av Göteborg och Malmö. Men sen blir det spännande. Airbnb gjorde en undersökning 2017 och så här såg utfallet ut på de mest besökta platserna i Sverige. Då är det Svenska besökare man har räknat. Både Kristianstad och Kalmar är favoriter och Karlstad är jag på väg till :).

 

1. Stockholm: 189 308 besökare
2. Göteborg: 61 640
3. Malmö: 26 996
4. Karlstad: 15 591
5. Kristianstad: 10 047
6. Gotland: 8 299
7. Kalmar: 8 143
8. Jönköping: 6 790
9. Halmstad: 6 669
10. Linköping: 6 244

 

Sverige, Småland, Kalmar

 

#2 VACKRASTE STÄDERNA I SVERIGE

Sajten Världens häftigaste såg för några år sedan ut Sveriges tio vackraste städer. Listan hyllar de finaste och mest pittoreska städerna.  De flesta städerna på listan är små tätorter i södra halvan av Sverige. Det är nämligen där majoriteten av landets riktigt gamla samhällen ligger. Det kan vara intressant att nämna att ordet stad saknar definition och att man i listan även kallar små tätorter för städer. Här är deras lista över Sveriges vackraste städer. Håller ni med?

 

1. Visby
2. Hunnebostrand
3. Vadstena
4. Trosa
5. Norrtälje
6. Eksjö
7. Norra
8. Gränna
9. Mariefred
10. Sigtuna

 

Trosa, Marsipangården

 

#3 MEST BESÖKTA SEVÄRDHETERNA I SVERIGE

På Wikipedia [yes, just där :)] hittade jag en lista på Sveriges mest mest besökta sevärdheter. Om det stämmer eller ej vet jag ej. Jag hittade ingen som sade något annat. Listan är dock från 2009.

 

1. Göteborg, Liseberg, 3,1 miljoner
2. Malmö, Malmö Folkets Park
3. Stockholm, Stockholms Kulturhus
4. Malung-Sälen, Sälens Skidanläggningar
5. Uppsala, Fyrishovs bad
6. Stockholm, Skansen
7. Stockholm, Globen
8. Stockholm, Eriksdalsbadet
9. Stockholm, Gröna Lund
10. Stockholm, Vasamuseet

 

 

#4 SVERIGES MEST MAGISKA PLATSER

Förra året utsåg Skyscanner Sveriges mest magiska platser. Och så här såg deras magiska lista ut.

 

1. Marstrand, Bohuslän
2. Fårö, Gotland
3. Ystad och Österlen, Skåne
4. Abisko, Lappland
5. Stockholms Skärgård, Södermanland och Uppland
6. Visby, Gotland
7. Rättvik och Siljan, Dalarna
8. Tännforsen, Åre, Jämtland
9. Höga Kusten, Örnsköldsvik-Kramfors, Ångermanland, Sverige
10. Ishotellet, Jukkasjärvi, Lappland

 

Sverige, Lappland, Kiruna, Ice hotel

 

#5 VILKEN SVENSK STAD GER MEST SVEMESTER FÖR PENGARNA

Det är ingen hemlighet att sommarsemestern är en helig tid för många svenskar, och att de flesta skyndar sig ut i solen så fort chansen kommer. Men vad kostar egentligen den svenska sommaren? Hos Zmarta hittar jag en jätteroliga indexlista som svarar på var man får mest sommar för pengarna i Sverige, ett sommarstadsindex. Här finns också ett roligt semesterquiz man kan göra med några få frågor, som berättar vilken sommarstad som passar dig bäst. Jag hamnar i Tylösand. Men Zmarta är så klart mycket mer än bara semesterindex. Det är en jämförelsetjänst som hjälper dig att hitta bästa lånen, elavtalen och försäkringarna.

 

#6 RESEBLOGGARNA TIPSAR OM SITT BÄSTA SVERIGE

Flera researrangörer skriver att fler Svenskar väljer att resa i Sverige. Kanske mycket på grund av att man vill bidra till ett bättre klimat, men kanske också för att vi de senaste åren haft så fint väder här hemma. Och dessutom är ju vårt Norden både vackert, tillgängligt, miljövänligt [om man väljer tåg och bil] och exotiskt. Något som de Svenska Resebloggarna förstått länge. Oerhört många har skrivit om sitt närområde och sina landskap och några reser väldigt mycket i Sverige .

 

 • Linda från Resa Medvetet har samlat 22 resebloggares bästa tips till Sverige från Norr till Söder här.
 • Annika från Resfredag har under flera år samlat städer under Resfredags Svenska Pärlor.
 • Själv har jag ju skrivit om smultronställen i Kristianstad i många år och likaså om Skåne. Under kategorin Sverige hittar ni alla våra Svenska upplevelser. Och glöm inte att Kiruna är ett sommaralternativ med :).
 • Hos Sofia på Fantasiresor hittar du massor om Gotland.
 • Och är du nyfiken på Lappland och Norrbotten, då ska du in och läsa hos Helena på Ohdarling.

 

Sverige, Skåne, Kristianstad

 

#7 SJU SVERIGE-HASHTAGGAR ATT FÖLJA PÅ INSTAGRAM 

Vill du får lite bildinspiration till en sommar i Sverige, finns det många hashtaggar att följa både på Facebook och Instagram. Några av de populäraste på Instagram är…

 

#1 swedenimages [448 K]
#2 swedishmoments [408 K]
#3 visitsweden [1,3 M]
#4 sverige [4,6 M]
#5 sweden [23,3 M]
#6 ig_sweden [1,3 M]
#7 sweden_photolovers [ 630 K]

#8 visitkristianstad :) [1.1 K]

 

Sverige, Småland, Vimmerby

 

#8 SOMMARBINGO MED BARNEN

Barnens sommarlov har börjat och de flesta har säkert det mesta av sommaren planerat. Men här kommer ett jätteroligt tips att göra med barnen som kan sträcka sig över hela sommaren. Malin skrev för några veckor sedan om att göra ett Sommarbingo med barnen. Nio rutor som fylls med saker som var och en vill göra under sommaren och efter hand kryssas över som i ett riktigt bingo.

 

Sommarbingo med barnen

 

#9 SÖRMLANDSBOENDE FÅR PRIS AV WWF FÖR SINA MILJÖINSATSER

Varje år delar WWF ut ett pris på 1 000 euro till en lantbrukare som gjort viktiga insatser mot övergödningen i Östersjön. Holger van der Woude på Yttereneby gård utanför Järna i Sörmland, har utsetts till Årets svenska Östersjöbonde av Världsnaturfonden WWF. Han prisas för sitt stora miljöengagemang för Östersjön, inte minst genom att driva ett cirkulärt kretsloppsjordbruk med kvävefällor och våtmarker. Yttereneby gård är ett biodynamiskt lantbruk med vall, betesdjur och ekologisk produktion. Gården är kretsloppsanpassad med nästan noll näringsläckage. [alltså inte han som är på bild, det är mannen :)]

 

 

Translation
Today´s article is all about my home country Sweden. The most visited cities, the most beautiful and lots of tips to finding articles about this versatile country. 

 


Dagens inlägg görs i samarbete med Zmarta.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

 1. Intressant lista och tack för länken! <3 Men roligast var nog ändå att läsa om bonden Holger eftersom jag växte upp på just Yttereneby gård! Haha så otippat. Har skrivit lite artiklar om honom till ett uppdrag tidigare och de gör verkligen ett bra jobb.

  1. Så lite så. Alltid kul att se vad som toppar i Sverige. Även om Gotland inte är en stad :). Meen.. vad är oddsen?! Kanske blir ett inlägg så småningom om det :)?

 2. Verkligen ett roligt inlägg, älskar ju listor av olika slag – och ännu bättre när de handlar om Sverige. Ser verkligen fram emot att få upptäcka mer av Kristianstad tillsammans med dig!

  1. Är ju inte riktigt lika bra på listor som dig, men jag ibland händer det :). Det samma. Tiden sedan vi reste senast har gått fort :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *